*του Γιάννη Μπάκου, για το Νόστιμον Ήμαρ

Όλα καλά μέχρι εδώ, καθώς η State Grid μοιάζει να αποτελεί μια ιδανική επιλογή αναφορικά με την πώληση του Management της ΑΔΜΗΕ επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη το 2017.

Σήμερα η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα της την ιδιωτικοποίηση περαιτέρω ποσοστού της ΑΔΜΗΕ. Ο κινεζικός όμιλος διατηρεί οψιόν προτιμητέου επενδυτή σε περίπτωση που το δημόσιο- μέτοχος του 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού- θελήσει να πουλήσει περαιτέρω μερίδιο.

Η εν λόγω οψιόν είναι και ο βασικός λόγος που δεν είχε προωθηθεί ως σήμερα η διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, όπως ήθελε τουλάχιστον ο μέχρι πρότινος υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης. Όσες φορές στο παρελθόν το υπουργείο είχε βολιδοσκοπήσει τους Κινέζους για το θέμα αυτό, φαινόταν πως η State Grid όχι μόνον δεν αποποιούνταν την οψιόν αλλά ήθελε και να την εξασκήσει.

Φτάσαμε λοιπόν στα πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόθεση υποβολής ενστάσεως κατά της διαδικασίας του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την State Grid, στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το ενδιαφέρον της από τους συμβούλους, που διενεργούν το διαγωνισμό για λογαριασμό της ΔΕΗ, τη Goldman Sacks και τη Εurobank.

Ο κινεζικός όμιλος, που είναι στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ, φέρεται να έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον όρο της προκήρυξης του διαγωνισμού που ουσιαστικά τον αποκλείει, ενώ έχει στραφεί και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσον ο επίμαχος όρος της προκήρυξης είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένη η αρνητική στάση των Βρυξελλών στην εξαγορά ενεργειακών υποδομών από κινεζικούς ομίλους, ενώ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιθυμούσε τη συμμετοχή της State Grid.

Στις 19 Φεβρουαρίου λήγει η εκ παρατάσεως προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την στάση των Κινέζων να αποτελεί ερωτηματικό.

Σύμφωνα με πηγές του Νόστιμον ήμαρ., από όταν μπήκε στον ΑΔΜΗΕ οι Κινεζικός όμιλος, όφειλαν ως management να παρουσιάσουν κερδοφορία στις χρήσεις, κάτι που συνέβη. Ο τρόπος όμως που πέτυχαν την εν λόγω κερδοφορία δεν ήταν η χρέωση των ιδιωτών ως όφειλαν, καθώς επιθυμούσαν και την διατήρηση των καλών σχέσεων με τις εταιρίες.

Η μέθοδος ήταν απλή και συνήθης. Περικοπές στο budget των εργασιών συντήρησης του δικτύου. Και στο δίκτυο αυτό συμπεριλαμβάνεται και το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου.

Οι προθέσεις για ένσταση της State Grid είδαν το φως της δημοσιότητας χτες Κυριακή 7/2. Το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαμε την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου με την διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου. 

Το παμπάλαιο σύστημα μεταφοράς ενέργειας δεν αντέχει την πολυτέλεια της ελλιπούς συντήρησης, με την χτεσινή φωτιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τις φωτιές του Ιουνίου 2018 στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του Αγίου Στεφάνου και τον Αύγουστο του 18 στο ΚΥΤ Παλλήνης να το επιβεβαιώνουν.

Τέτοια φαινόμενα είναι εξαιρετικά σπάνια στα συστήματα μεταφοράς άλλων χωρών αλλά στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο ένα την χρονιά, καθώς, όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, τα μεν κόστη επισκευής μετά από τέτοιες καταστροφικές βλάβες είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με τα κόστη συντήρησης, αλλά αφήνουν πολλά περιθώρια για δουλειές κάτω από το τραπέζι.

Εμείς απλά παραθέτουμε μέρος της ανακοίνωσης της ΑΔΜΗΕ όπου:

“…ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Συγγενής εταιρεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 21.12.2020 για την ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλών Τάσεων (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου με ανάδειξη της εταιρείας «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.» ως προσωρινού αναδόχου του έργου συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ.”

  • διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ.

 

*Αναδημοσίευση από Νόστιμον Ήμαρ