X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Σκιές, διαγωνισμοί, συντήρηση και πυρκαγιές

Σύμφωνα με το site της ΑΔΜΗΕ, η State Grid Europe Limited, στρατηγικός επενδυτής με ποσοστό 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από το 2017, δεσμεύεται για την εκ νέου ηλεκτροδότηση και ενεργειακή συνδεσιμότητα, ικανοποιώντας τη ζήτηση ενέργειας με καθαρές και πράσινες εναλλακτικές λύσεις. H State Grid είναι υπεύθυνη για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πληθυσμό πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια σε 26 επαρχίες, αυτόνομες περιφέρειες και δήμους, καλύπτοντας το 88% της κινεζικής εθνικής επικράτειας. Ως η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας στον κόσμο, με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 829,5 δισεκατομμυρίων RMB και περιουσιακά στοιχεία 4143,61 δισεκατομμυρίων RMB.
|

*του Γιάννη Μπάκου, για το Νόστιμον Ήμαρ

Όλα καλά μέχρι εδώ, καθώς η State Grid μοιάζει να αποτελεί μια ιδανική επιλογή αναφορικά με την πώληση του Management της ΑΔΜΗΕ επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη το 2017.

Σήμερα η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα της την ιδιωτικοποίηση περαιτέρω ποσοστού της ΑΔΜΗΕ. Ο κινεζικός όμιλος διατηρεί οψιόν προτιμητέου επενδυτή σε περίπτωση που το δημόσιο- μέτοχος του 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού- θελήσει να πουλήσει περαιτέρω μερίδιο.

Η εν λόγω οψιόν είναι και ο βασικός λόγος που δεν είχε προωθηθεί ως σήμερα η διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, όπως ήθελε τουλάχιστον ο μέχρι πρότινος υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης. Όσες φορές στο παρελθόν το υπουργείο είχε βολιδοσκοπήσει τους Κινέζους για το θέμα αυτό, φαινόταν πως η State Grid όχι μόνον δεν αποποιούνταν την οψιόν αλλά ήθελε και να την εξασκήσει.

Φτάσαμε λοιπόν στα πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόθεση υποβολής ενστάσεως κατά της διαδικασίας του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την State Grid, στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το ενδιαφέρον της από τους συμβούλους, που διενεργούν το διαγωνισμό για λογαριασμό της ΔΕΗ, τη Goldman Sacks και τη Εurobank.

Ο κινεζικός όμιλος, που είναι στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ, φέρεται να έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον όρο της προκήρυξης του διαγωνισμού που ουσιαστικά τον αποκλείει, ενώ έχει στραφεί και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσον ο επίμαχος όρος της προκήρυξης είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένη η αρνητική στάση των Βρυξελλών στην εξαγορά ενεργειακών υποδομών από κινεζικούς ομίλους, ενώ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιθυμούσε τη συμμετοχή της State Grid.

Στις 19 Φεβρουαρίου λήγει η εκ παρατάσεως προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την στάση των Κινέζων να αποτελεί ερωτηματικό.

Σύμφωνα με πηγές του Νόστιμον ήμαρ., από όταν μπήκε στον ΑΔΜΗΕ οι Κινεζικός όμιλος, όφειλαν ως management να παρουσιάσουν κερδοφορία στις χρήσεις, κάτι που συνέβη. Ο τρόπος όμως που πέτυχαν την εν λόγω κερδοφορία δεν ήταν η χρέωση των ιδιωτών ως όφειλαν, καθώς επιθυμούσαν και την διατήρηση των καλών σχέσεων με τις εταιρίες.

Η μέθοδος ήταν απλή και συνήθης. Περικοπές στο budget των εργασιών συντήρησης του δικτύου. Και στο δίκτυο αυτό συμπεριλαμβάνεται και το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου.

Οι προθέσεις για ένσταση της State Grid είδαν το φως της δημοσιότητας χτες Κυριακή 7/2. Το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαμε την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου με την διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου. 

Το παμπάλαιο σύστημα μεταφοράς ενέργειας δεν αντέχει την πολυτέλεια της ελλιπούς συντήρησης, με την χτεσινή φωτιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τις φωτιές του Ιουνίου 2018 στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του Αγίου Στεφάνου και τον Αύγουστο του 18 στο ΚΥΤ Παλλήνης να το επιβεβαιώνουν.

Τέτοια φαινόμενα είναι εξαιρετικά σπάνια στα συστήματα μεταφοράς άλλων χωρών αλλά στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο ένα την χρονιά, καθώς, όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, τα μεν κόστη επισκευής μετά από τέτοιες καταστροφικές βλάβες είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με τα κόστη συντήρησης, αλλά αφήνουν πολλά περιθώρια για δουλειές κάτω από το τραπέζι.

Εμείς απλά παραθέτουμε μέρος της ανακοίνωσης της ΑΔΜΗΕ όπου:

“…ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Συγγενής εταιρεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 21.12.2020 για την ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλών Τάσεων (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου με ανάδειξη της εταιρείας «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.» ως προσωρινού αναδόχου του έργου συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ.”

  • διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ.

 

*Αναδημοσίευση από Νόστιμον Ήμαρ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις