Με 175 υπέρ σε σύνολο 177 ψηφισάντων έγινε δεκτή η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ να επεκταθεί το διερευνητικό πεδίο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Μετά την ψήφιση της πρότασης των 30 βουλευτών της κυβέρνησης, η έρευνα που διεξάγει ήδη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης επεκτείνεται για τα αδικήματα:

  1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
  2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)
  3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)
  4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),
  5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),
  6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),
  7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5)

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, και ο Χάρης Καστανίδης για προσωπικούς λόγους. Και οι τρεις απέστειλαν στο προεδρείο πρόθεση ψήφου.

Σκάνδαλο κατά την ψηφοφορία

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το προεδρείο προχώρησε σε μία πρωτοφανή κίνηση, καθώς η εφορευτική επιτροπή άνοιξε την κάλπη με αφορμή λάθος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, με την πλευρά των συνηγόρων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδρά έντονα για την παράνομη αυτή διαδικασία.

Κατά τη διαδικασία, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, έριξε κατά λάθος το ψηφοδέλτιο άνευ φακέλου μέσα στην κάλπη, με μέλος της εφορευτικής επιτροπής να αντιδρά φωνάζοντας «όχι, όχι», και τον πρόεδρο προεδρεύοντα Αθανάσιο Μπούρα να ζητά διακοπή της διαδικασίας. Στη συνέχεια, η κάλπη άνοιξε, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καλογιάννη να παίρνει το ψηφοδέλτιο και να το ξαναρίχνει μέσα, τοποθετώντας το σε φάκελο.

«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρωτοφανή απόφαση της εφορευτικής επιτροπής της Βουλής να ανοίξει την κάλπη της ψηφοφορίας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και μάλιστα παρουσία του Προέδρου της Βουλής.

Την ίδια ώρα, άμεση ήταν και η αντίδραση των δικηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα, που με δημόσια δήλωσή τους τονίζουν πως πρόκειται για παράνομες και ανεπίτρεπτες πρακτικές αναφορικά με το άνοιγμα της κάλπης παρουσία του προέδρου της Βουλής, ενώ θέτει σοβαρά ζητήματα και για το ψηφοδέλτιο που χρησιμοποιείται.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι συνήγοροι του Δ. Παπαγγελόπουλου, το ψηφοδέλτιο προβλέπει μόνο ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα τα φερόμενα αδικήματα, αντί για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου των δικηγόρων του Δ. Παπαγγελόπουλου:

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης».

Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).

Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική.

Σκάνδαλο κατά την ψήφιση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο στη Βουλή