Υποσχέσεις επί υποσχέσεων για πρόγραμμα επιδότησης με 200 ευρώ για laptop και tablet για μαθητές και μαθήτριες έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς από το «θα πάρουν όλοι οι μαθητές πριν από το Χριστούγεννα», και έπειτα το ίδιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριου, οι καθυστερήσεις συνεχίζονται και πάμε για Μάρτιο.

Ενώ λοιπόν η τηλεκπαίδευση σιγά σιγά κλείνει ένα χρόνο, τα αρμόδια υπουργεία (5) δεν έχουν ξεκολλήσει την εκταμίευση του κονδυλίου, όπως μεταδίδουν πληροφορίες του Τύπου.

Το πρόγραμμα θα αφορά 560.000 παιδιά, εφήβους και νέους και για το οποίο, αν και έχουν ανακοινωθεί τα κριτήρια εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρουσιάζει αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές. Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει προϋπολογισμό 112 εκατομμύρια ευρώ.

Γενικότερα, από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων διαρκώς γίνεται μετάθεση της ημερομηνίας, για την έναρξη υποβολής της σχετικής αίτησης, προκαλώντας τις αντιδράσεις των πολιτών.

«Η Κεραμέως απέτυχε και σε αυτό»

«Τη χρονιά που η κυβέρνηση ψηφίζει νομοσχέδιο που θέτει εκτός δημόσιου πανεπιστημίου χιλιάδες παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, τη χρονιά που η κα Κεραμέως αποφασίζει την αύξηση του αριθμού των μαθητών μέσα στις τάξεις παρά την πανδημία, τη χρονιά που τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, την ίδια χρονιά η παροχή τάμπλετ στους μαθητές που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας παγώνει», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η κα Κεραμέως, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  απέτυχε και σε αυτό. Αντί, όπως υποστηρίζει, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι μαθητές να έχουν ήδη σήμερα στα χέρια τους τα αναγκαία για την τηλεκπαίδευση τάμπλετ, τελικά θα τους δοθούν από Μάρτιο και βλέπουμε, ενώ το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι μαθητές να τα πάρουν στο τέλος της χρονιάς.

«Δυστυχώς η υπουργός Παιδείας αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση. Έχοντας καθημερινά ως μόνη της έγνοια τα συμφέροντα των κολεγίων επιδεικνύει κοινωνική αναλγησία που αγγίζει όλους τους υπόλοιπους, μετατρέποντας την υγειονομική πανδημία σε πανδημία ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πάντως σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα γνωρίζει εάν δικαιούται ή όχι τα χρήματα. Ο κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ.

Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα έχει δύο επιλογές, είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν του voucher, θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.