Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια μετά από σχετική επίκαιρη ερώτηση,

Ο Β. Κοντοζαμάνης, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «μακάρι να ήσασταν σε θέση να μας υποβάλετε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε τις όποιες αστοχίες είχαμε και να βελτιώσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντιμετώπιση τρίτου κύματος στην πανδημία», είπε. Πρόσθεσε δε, ότι «είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις» αλλά είναι «πλέον ξεκάθαρη η στάση που έχετε επιλέξει να κρατήσετε. Είναι μία στάση άρνησης, συνεχούς, αδιέξοδης κριτικής, που έχει ως στόχο τον μηδενισμό και την ακύρωση της γιγαντιαίας προσπάθειας που κατέβαλε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία», σημείωσε.

«Προτιμήσατε να κρυφτείτε ενώ γνωρίζατε και είχατε τις απαραίτητες εισηγήσεις»

Απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση κάνοντας λόγο για «εγκληματικά λάθη στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης», για «υποτίμηση του προβλήματος» και αγνόηση της επιστημονικής επιτροπής. «Προτιμήσατε να κρυφτείτε», είπε, «να ρίξετε σε άλλους τις ευθύνες. Όμως, αποδείχθηκε τελικά, κάτι που είπε και ο υπουργός σας κ. Γεωργιάδης, ότι γνωρίζατε και ότι είχατε τις απαραίτητες εισηγήσεις», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του είχε παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προτάσεις λοιμωξιολόγων για επιβολή μέτρων καραντίνας στη Θεσσαλονίκη, προτίμησε να μην τα επιβάλλει αφήνοντας παράλληλα ανοιχτές τις εκκλησίες, με πλήθος πιστών να συρρέουν στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Το επόμενο διάστημα σημειώθηκε έκρηξη κρουσμάτων και ακολούθησε το λοκντάουν της συμπρωτεύουσας.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «οι καμπάνες είχαν χτυπήσει πολλές φορές για το κακό που ερχόταν. Όμως εσείς επιμένατε να μην λαμβάνετε μέτρα» σημείωσε και τόνισε ότι «δεν φτάνει απλά το ‘πέσαμε έξω’. Αποτελεί ύβρη για έναν υπουργό του ελληνικού Κοινοβουλίου, που διαχειρίζεται θέματα εμπιστευτικά και ζωής, να λέει στην αντιπολίτευση ‘εσύ τι θα έκανες;’, όταν δεν μας έχετε δώσει πρόσβαση στα πρακτικά της επιτροπής επιδημιολόγων, ούτε καν εμπιστευτική. Τα διαχειρίζεστε κατά το δοκούν», επεσήμανε επαναφέροντας το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κάτι που η κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα.

Ακολούθως έστρεψε τα πυρά του και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως «διαχειρίζεται με πολιτική υστεροβουλία και κομματική εκμετάλλευση τα πρακτικά της επιτροπής, όπως τον συμφέρει και είναι απόδειξη ενοχής το ότι δεν ανακοινώνει τα πρακτικά» είπε.

Ακόμη υπογράμμισε πως π Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο πρύτανης του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής, «και όλοι οι αυτοδιοικητικοί, είχαν ζητήσει μέτρα στη Θεσσαλονίκη», πράγμα που όπως υποστήριξε σημαίνει ότι «δεν έχουμε μόνο παλινωδίες, δεν έχουμε μόνο παραλείψεις. Έχουμε επιλογή της κυβέρνησης να αγνοήσει αυτές τις προτάσεις», συμπέρανε.

«Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας» αλλά «λάθη γίνονται»

«Τις ευθύνες μας ως κυβέρνηση τις γνωρίζουμε καλά, τις αναλάβαμε, τις αντιληφθήκαμε και δεν τις αρνηθήκαμε ποτέ» ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός επιχειρώντας να απαντήσει. Μάλιστα ανέφερε πως «αυτός είναι και ο λόγος που μιλήσαμε για τα λάθη μας, τα οποία λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν. Κανείς, άλλωστε, δεν είναι αλάνθαστος. Λάθη γίνονται», είπε επιβεβαιώνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης στη τραγική διαχείριση της πανδημίας.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει κριτική εκ του ασφαλούς λέγοντας πως τότε «δεν έλεγε και δεν πρότεινε τίποτα». Συμφώνησε ωστόσο πως «τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είναι αυστηρότερα», αλλά τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «όποτε αυτά λαμβάνονται τα επικρίνει». Ακόμη υπογράμμισε ότι «τα προγνωστικά μοντέλα που έχεις στη διάθεσή σου, κάνουν εκτιμήσεις και δεν έχεις σίγουρες προβλέψεις και απαντήσεις».

Αναφορικά με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρχε κάποια εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, και όταν αυτή συνέβη, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα, και το Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε, στάθηκε, τα έβγαλε εις πέρας. Σε ελάχιστες ημέρες λειτούργησαν νέες μονάδες εντατικής θεραπείας», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «συμπολίτες μας οι οποίοι χρειάστηκαν να διακομισθούν σε άλλες περιοχές διακομίσθηκαν και το σύνολο των δομών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίθηκε πλήρως στις ανάγκες οι οποίες υπήρξαν την περίοδο εκείνη», είπε παρά τις καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών που έκαναν λόγο για έναρξη βαρδιών χωρίς ούτε μια κλίνη ΜΕΘ κενή αλλά και ασφυκτική πίεση των νοσοκομείων.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη διάθεση των πρακτικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων στα κόμματα, ο Β. Κοντοζαμάνης αρνήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης για άλλη μια φορά τη δημοσιοποίησή τους και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε «την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της Επιτροπής».