Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευθ.Λέκκας ζήτησε από τους πολίτες των νησιών του βορείου Αιγαίου να μην ανησυχούν, γιατί, όπως είπε, όλη η σεισμική δραστηριότητα που εκτονώνεται το τελευταίο διάστημα, εντάσσεται αποκλειστικά στον τουρκικό χερσαίο χώρο και όχι στο νησί της Λέσβου. Πρόσθεσε πως η απόσταση είναι μεγάλη, και έτσι, ακόμη κι αν συνεχιστεί η δραστηριότητα αυτή, δεν θα έχει καμία επίπτωση στον ελληνικό χώρο.

Υπογράμμισε ακόμη πως οι κατασκευές και υποδομές στη χώρα μας αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, συμπληρώνοντας πως για να αρχίσουμε να ανησυχούμε, θα πρέπει να υπάρξουν πολύ υψηλά μεγέθη, πραγμα που, όπως είπε, δεν θεωρεί δυνατό.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι γεγονός ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι σε εγρήγορση και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σπάνιο να έχουμε σμήνος από σεισμούς 5 ρίχτερ στην Ελλάδα και προσωπικά δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Διευθυντης Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γερασιμος Χουλιάρας.

Τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ στις 4 παρά 10 νωρίς σήμερα το απόγευμα ακολούθησαν 31 μετασεισμοί, με εννέα από αυτούς με μέγεθος από 3.0 έως 3.5 Ρίχτερ. «Όμως υπάρχουν και καλά καλά νέα» είπε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, ο οποίος και παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα από το σεισμολογικό σταθμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου.

Όπως υποστηρίζει, «ο μηχανισμός γένεσης της σεισμικής δόνησηςω δείχνει ότι η διάρρηξη έγινε σε ένα εφελκυστικό ρήγμα με ΒΔ διεύθυνση. Όλες οι σεισμικές δονήσεις της ακολουθίας της 6ης Φεβρουαρίου, η δραστηριότητα της οποίας συνεχίζεται, προκλήθηκαν από την διάρρηξη εφελκυστικών ρηγμάτων τα οποία όμως δεν φαίνεται να έχουν την δυνατότητα γένεσης μεγαλύτερων μεγεθών σεισμών από 5.3 έως 5.5 Ρίχτερ. Σε αντιδιαστολή με την μεγάλη ρηξιγενή δομή του Αδραμυτίου η οποία έχει διεύθυνση ΔΝΔ-ΑΒΑ».

Οι ειδικοί φοβούνται μήπως και η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών με επίκεντρο πάντα στην ακτή της Μικρασιατικής Τρωάδας απέναντι από τη Λέσβο ενεργοποιήσει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα του Αδραμμύτιου που έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς έντασης μέχρι και 6,8 Ρίχτερ.

Την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, είχαμε δυο ισχυρούς σεισμούς έντασης 5 και 5,2 Ρίχτερ, ενώ την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, είχαμε άλλον έναν έντασης 5,2 Ρίχτερ. Τα μεγέθη, διαφοροποιημένα απ’ ό,τι αρχικά είχαν ανακοινωθεί, προέκυψαν μετά από νεώτερες μετρήσεις. Μέσα στη εβδομάδα είχαμε επίσης εκατοντάδες σεισμούς μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα 2 έως 3,9 Ρίχτερ, εκ των οποίων και έξι με ένταση 4 έως 4,6 Ρίχτερ, όλοι με επίκεντρο τη ίδια πάντα περιοχή.