Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, ο 63χρονος Αλβανός εργάτης Petrit Zifle, που ζούσε για πολλά χρόνια στο νησί της Κέρκυρας, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από συγχωριανό του στα Δραγωτινά Λευκίμμης. Οι δύο άνδρες λογομάχησαν στο καφενείο, πιθανότατα μετά από υβριστικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο δράστης ενάντια στους μη Έλληνες. Στη συνέχεια ο δράστης, που ομολόγησε την πράξη του στις αρχές όταν συνελήφθη, έπεστρεψε σπίτι του, πήρε μια καραμπίνα και όταν συναντήθηκε στη συνέχεια με το θύμα στο δρόμο, δολοφόνησε τον 63χρονο.

Η Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη κατήγγειλε ότι ο δράστης « είναι γνωστός στους κύκλους της Χρυσής Αυγής, μιας και υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπός της στις τελευταίες εκλογές στη Λευκίμμη και πολλές φορές μέλος της «συνοδείας» και του «κλιμακίου» της ΧΑ στη Λευκίμμη», ενώ άλλες πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο δολοφόνος έχει και τατουάζ μια σβάστικα στο στήθος του.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Λευκίμμη της Κέρκυρας βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά αυτήν τη φορά όχι για τα ΧΥΤΑ, αλλά για μία εν ψυχρώ δολοφονία, μετά μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου, στο καφενείο στα Δραγωτινά, έγινε ένας διαπληκτισμός του δράστη και παρευρισκομένων του καφενείου. Με υβριστικό τρόπο ο δράστης μιλούσε για τους μη Έλληνες και το θύμα αντέδρασε. Τους χώρισαν θαμώνες του μαγαζιού και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Τον περίμενε, τον δολοφόνησε εν ψυχρώ, με καραμπίνα. Καινούριες πληροφορίες λένε ότι ο δράστης περιφερόταν ήρεμος στο χωριό μέχρι και την επόμενη μέρα, όταν και τον συνέλαβαν και ομολόγησε τη δολοφονία. Να τονίσουμε επίσης ότι ο δράστης είναι γνωστός στους κύκλους της Χρυσής Αυγής, ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος στις τελευταίες εκλογές στη Λευκίμμη και εθεάθη να είναι και συνοδός κλιμακίου της Χρυσής Αυγής που είχε έρθει στη Λευκίμμη.» ανέφερε η Φωτενή Νίαρη στο ραδιόφωνο του TPP και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι μιλάμε καθαρά για ένα ρατσιστικό έγκλημα, όσο κι αν προσπαθούν τα τοπικά μέσα της Κέρκυρας να το συγκαλύψουν και να το αποκρύψουν. Προς το παρόν, δικαστικά ακόμα θεωρείται ανθρωποκτονία και δεν έχει μπει το ρατσιστικό κίνητρο. Ειδησεογραφικά, αυτήν τη σιωπή θέλαμε να σπάσουμε, τη σιωπή των κατοίκων, γιατί όλοι ξέρουμε αλλά προς το παρόν κανείς δεν μιλάει γι αυτό.Το σημαντικό βέβαια που πρέπει να σας αναφέρω είναι ότι ο δράστης έχει προφυλακιστεί, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.»

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι θύτης και θύμα λογομάχησαν εκείνο το βράδυ, αλλά και στο παρελθόν, για το θέμα του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα και για το Μακεδονικό, το μέλος της Πρωτοβουλίας απάντησε ότι «δεν γνωρίζει» αν υπήρχε και προηγούμενη λογομαχία» αλλά ότι «γενικότερα το θέμα του Κατσίφα και της Μακεδονίας έχει εξάψει τις αντιδράσεις, οπότε στα καφενεία της επαρχίας είναι σύνηθες να ανοίγουν συζητήσεις, ειδικότερα από τους πιο εθνικιστές.»


Σκίτσο του Γιώργου Μικάλεφ στο TPP για τη δολοφονία του Petrit Zifle

Σχετικά με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Λευκίμμη, αλλά και σε άλλες «Λευκίμμες» της χώρας, τόνισε ότι «σε όλη τη χώρα, ακραίες φωνές έχουν πάρει χώρο, έχουν βρει πάτημα, κυβερνητικά αυτό εξυπηρετεί για είναι διαφορετικό να βλέπεις έναν πολιτικό αντίπαλο που λέγεται Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με τον Κεκρυραίο δημοσιογράφο, Σπύρο Ζηνιάτη, που μίλησε στην εκπομπή του Νίκο Μπογιόπουλου στον Real fm, επρόκειτο για μια δολοφονία με «πολιτικό περιεχόμενο» που ο δράστης την διέπραξε μετά από διαφωνία του με το θύμα στο καφενείο του χωριού με αφορμή τον θάνατο του Κατσίφα. O δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι ««μαρτυρίες των κατοίκων της Κέρκυρας τον φέρουν να ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές».

Ωστόσο «η ίδια η Χρυσή Αυγή στο νησί δηλώνει πως αγνοεί το συγκεκριμένο άτομο», τακτική που όπως σημείωσε, ακολούθησε η οργάνωση «και στην περίπτωση Ρουπακιά».

«Έχουν στοχοποιηθεί συγχωριανοί μας»

Στην καταγγελία της, η Πρωτοβουλία καταγγέλλει επίσης την ανοχή της τοπικής κοινωνίας στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, λόγω του αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ και υπό το σύνθημα ότι «κανείς δεν περισσεύει».

«Η δολοφονία του Αλβανού συγχωριανού μας είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της παρουσίας της ΧΑ στη Λευκίμμη τα τελευταία χρόνια, μέσω της εμπλοκής της στο κίνημα ενάντια στο ΧΥΤΑ. Η κλιμάκωση αυτή συνοδεύεται με την ταυτόχρονη έξαρση των φασιστικών συμπεριφορών, των απειλών και της στοχοποίησης συγχωριανών μας με δημοκρατικές, αριστερές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις» αναφέρει συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία.

«Γι αυτό και θεωρούμε ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ σε αυτή τη δολοφονία όσους Λευκιμμιώτες έδειξαν και επιμένουν να δείχνουν εγκληματική ανοχή απέναντι στη ΧΑ, αποδεχόμενοι την παρουσία της στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στον παράνομο ΧΥΤΑ, στη λογική του «κανείς δε μας μυρίζει και κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα», θέτοντας τον ίδιο τον αγώνα σε κίνδυνο και προσφέροντας στην Κυβέρνηση την ευκαιρία να μιλά για χωριό ακροδεξιών εγκληματιών.»

Η κ.Νίαρη, σχολιάζοντας αυτές τις αναφορές, κατήγγειλε την στοχοποίηση ατόμων με δημοκρατικές, αριστερές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις στην περιοχή και την κλιμάκωση του χρυσαυγιτισμού. «Με την ανοχή κάποιων Λευκιμμιωτών στη Χρυσή Αυγή, που αποδέχτηκαν την παρουσία της με το μήνυμα ότι κανείς δεν περισσεύει δημιουργήθηκε μια μεγάλη κλιμάκωση, έχουν στοχοποιηθεί συγχωριανοί μας, με δημοκρατικές, αριστερές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις, αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό. Είχαμε ενημερώσει, σε εισαγωγικά, ότι θα υπάρξει τέτοιο γεγονός. Γι αυτό κι εμείς ζητάμε να σπάσει η σιωπή στην Λευκίμμη, να μιλήσουν γι αυτό το γεγονός, να μην υπάρχει ανοχή στον ναζισμό, πέρα να υπάρξει οριστική λύση, πέρα από τα σκουπίδια, και για τον φασισμό και στη Λευκίμμη και σε όλες Λευκίμμες αυτής της χώρας» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία χρυσαυγιτών στην Κέρκυρα για την «στήριξη του αγώνα» ενάντια στα σκουπίδια:

«Υπήρξε και η παρουσία του βουλευτή Κέρκυρας της Χρυσής Αυγής στη Λευκίμμη, του Αϊβατίδη, σε συγκέντρωση ενάντια στο ΧΥΤΑ και ήταν πολύ λίγος ο κόσμος που αντέδρασε στην παρουσία του εκεί. Και η πρόταση αυτή «δεν περισσεύει από τον αγώνα κανένας, είναι αυτή που έχει δώσει χώρο σε μερικούς να βρίσκουν εύφορο έδαφος για τις πράξεις αυτές».

Ο αγώνας 10 ετών ενάντια στα ΧΥΤΑ

Εδώ και πολλούς μήνες, στη Λευκίμμη διεξάγεται ξανά ένας αγώνας ενάντια στα σκουπίδια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αντίδραση δέκα ετών, από το 2008, όταν για πρώτη φορά οι κάτοικοι αντέδρασαν ενάντια στα σχέδια για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, πολύ κοντά στα χωράφια και τα σπίτια τους. Για μια περιοχή που εξαρτάται από τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, η δημιουργία ενός  μη ασφαλούς χώρου, ουσιαστικά ενός μεγάλου λάκκου, δεκάδων  χιλιάδων τόνων σκουπιδιών, πιθανώς και με επικίνδυνα απόβλητα, απειλεί την ίδια τους τη ζωή. Ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, για παράδειγμα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, που λειτουργεί από το 2007, έχει οδηγήσει σε μια σειρά καταδίκες και πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ακόμη και των πιο στοιχειωδών κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας. Οι ευρωπαικές καταδίκες για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η μη συμμόρφωση με αυτές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Όπως τόνισε τη Δευτέρα το WWF Ελλάδας, η χώρα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις υποθέσεις μη συμμόρφωσης με αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 11, καθώς και η δεύτερη θέση σε αριθμό ανοιχτών υποθέσεων (27) παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ, με αποτέλεσμα την επιβολή μεγάλων χρηματικών ποινών εις βάρος της.

Οι συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων, ειδικά το περασμένο καλοκαίρι, αντιμετωπίστηκαν με καταστολή. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επανειλημμένα τη συνεχή παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ στα χωριά τους, «εδώ και έξι μήνες», όπως λέει η Φωτεινή Νίαρη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας προ μηνών αποφάσισε ότι το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινός χώρος απόθεσης σκουπιδιών, με ανώτατο όριο τους 8.000 τόνους. Η οριστική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται σύντομα, ίσως μάλιστα και την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή κατοίκων της περιοχής.

«Τα ΜΑΤ συνεχίζουν να υπάρχουν εδώ και έξι μήνες στο χωριό, τα σκουπίδια έχουν παγώσει λόγω της απόφασης του ΣτΕ Η απόφαση του ΣτΕ ήταν ότι θα χρησιμοποιηθεί η Λευκίμμη ως προσωρινή λύση και θα μπουν εκεί 8.000 τόνοι. Αυτοί μπήκαν πολύ γρήγορα, καθώς η Κέρκυρα ήταν μια τεράστια χωματερή όλο το καλοκαίρι. Το σημαντικό είναι ότι στις 5 του μηνός, ημέρα Τετάρτη θα γίνει η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ, για το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, οπότε περιμένουμε να δούμε την απόφαση. Εμείς φυσικά θέλουμε να μην δοθεί η άδεια για τη λειτουργία, οπότε θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει το ΣτΕ και μετά θα καθορίσουμε, ως Πρωτοβουλία τις δράσεις μας και το πώς θα κινηθούμε γενικότερα. Θα είμαστε έξω από το ΣτΕ και ευελπιστούμε σε συνάντηση με τα ανώτερα κλιμάκια, ώστε να τους δώσουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες έχουμε έτοιμες» αναφέρει το μέλος της Πρωτοβουλίας Αγώνα.

Η εναλλακτική πρόταση

«Αυτό που μας φέρνουν δεν είναι Λύση, αλλά μια πρόχειρη, επικίνδυνη και γεμάτη ανακρίβειες διαιώνιση του προβλήματος, εις βάρος της Λευκίμμης και όλης της Κέρκυρας» καταγγέλλει σε νεότερη ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη, ενόψει τις εκδίκασης της υπόθεσης του ΧΥΤΑ στο ΣτΕ. Η Πρωτοβουλία παρουσιάζει μάλιστα στην ανακοίνωσή της τις βασικές προϋποθέσεις οικονομικές, περιβαλλοντικές, δημόσιες – ολοκληρωμένες και κοινωνικές, για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμάτων στην Κέρκυρα και σε όλη τη χώρα.

«Υποστηρίζουμε λύση με αποκεντρωμένο χαρακτήρα χωρίς μεγάλο κόστος μεταφοράς και αποκομιδής, με ΧΥΤΥ αποκλειστικά για τη Λευκίμμη ή σε συνεργασία με τους τρεις πρώην δήμους του Νότου, με αποκεντρωμένες λύσεις για όλη την Κέρκυρα» τονίζει η Πρωτοβουλία, ενώ σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία, προσθέτει ότι «για τη μέγιστη δυνατή μείωση του προς υγειονομική ταφή οργανικού υπολείμματος είναι απαραίτητη η διαλογή στην πηγή με πέντε κάδους, για τα τέσσερα βασικά ανακυκλώσιμα υλικά και τα οργανικά.

Είμαστε αντίθετοι τόσο στην εξαγωγή και ταφή όσο και στην εξαγωγή και καύση των απορριμμάτων της Λευκίμμης σε κάποιο άλλο τόπο εντός ή εκτός Κέρκυρας. Η Λευκίμμη οφείλει να διαχειριστεί το οργανικό υπόλειμμα της επιλέγοντας διαδοχικούς, οργανωμένους και τεχνολογικά άρτιους ΧΥΤΥ, με πεπερασμένη διάρκεια ζωής και πλήρη αποκατάστασή τους. Η επιλογή των χώρων πρέπει να γίνει μεταξύ κατάλληλων προτάσεων από μέρους της Πολιτείας που θα τεθούν προς έγκριση σε δημοψήφισμα των κατοίκων.

Η διαδικασία «αξιοποίησης» των ανακυκλώσιμων από την αγορά της ανακύκλωσης πρέπει να εξασφαλίζει ότι δε θα επιβαρύνει επιπλέον τους πολίτες με το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας σε εργοστάσιο διαλογής/εμπλουτισμού, αλλά θα υλοποιείται με το κόστος να καταλογίζεται στον τελικώς ωφελούμενο»

Οι ίδιες προϋποθέσεις, πρέπει να ισχύουν, σύμφωναμε την Πρωτοβουλία, σε όλη τη χώρα. «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μέρος της υποχρέωσης του Κοινωνικού Κράτους στα πλαίσια της διαχείρισης από μέρους του, όλων των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών (όπως αποχέτευση, δρόμοι, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, υγεία κλπ) με τη χρήση ανεξαρτήτως κόστους, της καλύτερης τεχνολογίας και επιστήμης». Ενώ σχετικά με το κοινωνικό ζήτημα, οι κάτοικοι ζητούν «μια λύση που να σέβεται και να προάγει τη παράδοση, τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και τη φυσιογνωμία της Λευκίμμης, μια λύση που θα συνάδει με τις καλύτερες πρακτικές της ιστορίας της κοινωνικής ζωής του τόπου μας,  μια λύση με μηδενική κοινωνική όχληση που δε θα καθιστά τη ζωή αδύνατη, που δε θα συντρίψει την αξία της γης ώστε να ανοίξει το δρόμο σε μια ενδεχόμενη επιθετική εξαγορά της από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα […] μια λύση που θα εξασφαλίσει στους κατοίκους της Λευκίμμης ότι θα μπορούν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια και χωρίς κανένα κίνδυνο τα παιδιά τους, χωρίς να αναγκαστούν να ξεσπιτωθούν.»