«Εντοπίσαμε δύο πλεούμενα. Στο ένα επέβαιναν 168 πρόσφυγες και μετανάστες και το άλλο βρισκόταν σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το πρώτο. Ελλείψει μέσων, δεν μπορέσαμε να σώσουμε (παρά μόνο τους πρόσφυγες που βρίσκονταν) στο πρώτο πλεούμενο» δήλωσε ο Άσραφ αλ Μπάντι, στέλεχος του λιμενικού σώματος, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους μεσοπέλαγα.

Οι 168 διασωθέντες οδηγήθηκαν στη ναυτική βάση της Τρίπολης, όπου τους παρασχέθηκε βοήθεια από τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο εκπρόσωπος τύπου του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης Αγιούμπ Κασέμ επιβεβαίωσε ότι το λιμενικό σώμα δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια δεύτερη επιχείρηση διάσωσης σήμερα.

«Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις παίρνουν πολύ χρόνο. Δεν διαθέταμε επαρκή μέσα» εξήγησε.

Επέκρινε μάλιστα, τον ρόλο των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, «περιορίζονται στο να παράσχουν βοήθεια στους μετανάστες, μετά τη διάσωσή τους».

«Θα ήταν καλύτερο αυτές οι οργανώσεις να μας παράσχουν εξοπλισμούς και πλοία για να μπορούμε να διασώζουμε περισσότερους μετανάστες» συμπλήρωσε ο Κασέμ.

Την Παρασκευή ψαράδες διέσωσαν στα ανοιχτά της πόλης Ζουάρα, στη δυτική Λιβύη, 371 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούσαν να μεταβούν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ΔΟΜ. Μεταξύ αυτών, 129 άνθρωποι που κατευθύνονταν στις ευρωπαϊκές ακτές με μια φουσκωτή λέμβο, τους οποίους λήστευσε κι εγκατέλειψε ομάδα ενόπλων στα ανοιχτά, όπως γνωστοποίησε ο στρατηγός Κασέμ.

Ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα ταχύπλοο, τους καταδίωξαν, έπειτα τους άρπαξαν τα υπάρχοντά τους, όπως επίσης τη μηχανή της λέμβου τους, σε απόσταση περίπου 5 ναυτικών μιλίων, στα ανοιχτά της πόλης Ζουάρα (δυτικά), περιέγραψε ο Κασέμ.

Οι 129 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ αυτών 27 γυναίκες και δύο παιδιά, με καταγωγή κυρίως από τη Γκάμπια και τη Νιγηρία, χρειάστηκε να περιμένουν ώρες στην θάλασσα, προτού τους διασώσει Λίβυος ψαράς, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματικό.