Λιγότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις παρέλαβε η Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Ελλάδα έλαβε τη Δευτέρα 49.160 δόσεις ποσότητα μειωμένη σε σχέση με την αναμενόμενη. Ωστόσο ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η Pfizer διαβεβαίωσε ότι το κενό στην τροφοδοσία θα καλυφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμα ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, ενώ τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού αφορούν υγειονομικούς. Διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους και το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού είναι έπειτα από 5 μέρες. Για τους πολίτες που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού και δεν προσήλθαν λόγω της κακοκαιρίας ανέφερε ότι μπορούν να κλείσουν και πάλι ραντεβού χωρίς να χρειαστεί να παρέλθει το πενθήμερο.

Ελάχιστες και ήπιες οι αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο

Από πλευράς της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη για άλλη μια φορά στην ασφάλεια του εμβολίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι οι παρενέργειες και οι αλλεργικές αντιδράσεις που οφείλονται στον εμβολιασμό είναι λίγες και επί το πλείστον ήπιες. Όπως είπε οι παρενέργειες «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αλλεργικές αντιδράσεις, σημείωσε πως αυτές είναι σπανιότερες και υπογράμμισε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε μια περίπτωση που είχε καταγραφεί και αφορούσε άτομο που εμβολιάστηκε κει έπειτα από κάποιες ημέρες εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός δεν συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου.

Η Μ. Θεοδωρίδου προσέθεσε ακόμη ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία της τάξεως του 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ενδέχεται το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, υπογράμμισε.

Σε σχέση με τις κλινικές μελέτες, είπε πως σε κάθε μία υπάρχει συμμετοχή 30.000-40.000 ανθρώπων και σε όσες πραγματοποιήθηκαν δεν προέκυψαν σοβαρές επιπλοκές. Οι σοβαρές περιπτώσεις όπως είπε, ήταν ελάχιστες και αφορούσαν 1 άτομο ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.
Απαντώντας σε τρεις συχνές σύμφωνα με την ίδια, ερωτήσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη και αφορούν την περίοδο του εμβολιασμού είπε αρχικά πως το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο. «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ανέφερε.

Επίσης το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο κάποιος μπορεί να έχει ένα θετικό τεστ αφού έχει εμβολιαστεί. Η πρόεδρος της Επιτροπής ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι «ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν θετικοποιεί ούτε το rapid ούτε το μοριακό έλεγχο» ενώ στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο συνέβη, όπως είπε οι άνθρωποι αυτοί είχαν μολυνθεί πριν τον εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό περιθώριο που απαιτείται από τη στιγμή που γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, η καθηγήτρια ήταν ξεκάθαρη και τόνισε ότι «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και 15 μέρες μετά, μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».

Για τους θανάτους ηλικιωμένων που έκαναν το εμβόλιο στη Νορβηγία

Η Μ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Νορβηγία όπου καταγράφηκαν αρκετοί θάνατοι ηλικιωμένων οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όπως επεσήμανε οι νορβηγικές αρχές, με επίσημη ανακοίνωση ξεκαθάριζαν ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων αυτών με τη χρήση του εμβολίου». Συμπλήρωσε δε, πως 400 υπερήλικα άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα, χάνουν εβδομαδιαίως τη ζωή τους στη Νορβηγία από άλλες αιτίες.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Νορβηγία θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο εξής και θα εξετάζει κατά περίπτωση τους εμβολιασμούς σε ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα με αρκετά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένου οργανισμό. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει καταγραφεί ανάλογη περίπτωση σε καμία άλλη χώρα.