X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Λινού: Πολύ υψηλός κίνδυνος για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ – Οι ιδιοκτήτες να αυξήσουν το προσωπικό

Στις σημαντικές καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για συρροή κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ έρχεται να συμπληρωθεί και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού, η οποία κρούει τον κώδωνα για πολύ υψηλό κίνδυνο για τους υπαλλήλους στα σούπερ μάρκετ. «Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο που προμηθευόμαστε τα προϊόντα» είπε η καθηγήτρια, προκρίνοντας την παράδοση των προϊόντων στο σπίτι. «Τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ακόμη δυνατότητα για delivery, ενώ σε άλλες χώρες μπορούν να σου φέρουν τα τρόφιμα σε δυο ώρες. Αυτό γινόταν προ Covid, οπότε τη μεθοδολογία τη ξέρουν οι πολύ αγαπητοί ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Είναι θέμα να αυξήσουν το προσωπικό, γιατί θα είναι ασφαλέστερο για το προσωπικό, ασφαλέστερος και ο πληθυσμός».
|

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού εκτίμησε πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα και αναφέρθηκε σε βρετανικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες, εν μέσω lockdown στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ που είναι πλέον πρώτη συνιστώσα αύξησης κρουσμάτων, σε ποσοστό 18%.

Άλλη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέδειξε πως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο και το 20% των εργαζομένων ήταν θετικοί στη Βοστώνη. «Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο που προμηθευόμαστε τα προϊόντα, χρειάζεται σύνεση και γρήγορες αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, προκρίνοντας την παράδοση των προϊόντων στο σπίτι.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που θα σύστηνα και κάνω έκκληση στους διευθυντές και ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ είναι να αυξήσουν στο μέγιστο και να διευκολύνουν τη διανομή των τροφίμων ή των προϊόντων κατ οίκον. Και από όσο γνωρίζω, στην Αθήνα από τότε που ξεκίνησε ο κορoνοϊός, αυτό έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να χρειάζεται και μια εβδομάδα για να σου κάνουν delivery ενώ πριν ήταν θέμα ωρών. Πρέπει να αυξήσουν τους εργαζόμενους για να μπορούν να καλύπτουν αυτή τη ανάγκη του κόσμου έτσι ώστε να μειώσουμε τις επαφές. Με αυτό τον τρόπο και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ θα προστατευτούν γιατί δεν θα έρχονται σε επαφή με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αλλά και ο πληθυσμός θα προστατευθεί.

Πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο είναι υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να γίνονται δωρεάν τεστ κάθε δύο τρεις ημέρες με παράλληλη τήρηση αυστηρών μέτρων. «Οι εργαζόμενοι κολλούν τον ιό από πελάτες και τον μεταδίδουν σε άλλους πελάτες».

Όσο για το πότε θα αποδώσουν τα μέτρα, η κα Λινού απάντησε πως δεν είναι καθόλου προφανές: «Δυστυχώς νομίζω κανείς δεν ξέρει πότε θα βελτιωθεί εικόνα γιατί δεν υπάρχουν μελέτες για το πού βρίσκεται η διασπορά σε όλη τη χώρα, δεν έχουμε δεδομένα, και αν δεν ξέρεις πού πρέπει να παρέμβεις η πρόληψη δεν είναι εφικτή […] ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας – πρέπει να ληφθούν μέτρα των οποίων η εφαρμογή να είναι εύκολη ώστε να μην έχουμε κρούσματα – όσο έχουμε κρούσματα θα αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς του κράτους έκανε σοβαρότατες καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σούπερ μάρκετ.

Σημαντικές καταγγελίες για συρροή κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ – «Η εργοδοσία εφαρμόζει τα δικά της υγειονομικά πρωτόκολλα»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις