Δεν θα γίνει καμιά εκταμίευση μέχρι την τελική αξιολόγηση του προγράμματος εκτός από τα 1,89 δις που θα δοθούν μέσω του EFSF (ποσό που προκύπτει από τους τόκους που έχει αποκομίσει από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων).

«Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη», δήλωσε νωρίτερα στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Βαρουφάκης μετά τη λήξη του κρίσιμου Eurogroup, στο οποίο αποφασίστηκε παράταση τεσσάρων μηνών. 
 
Η συμφωνία προβλέπει πως τη Δευτέρα θα υπάρξει ένας κατάλογος, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση το επόμενο 4μηνο,και επ΄αυτού θα γνωμοδοτήσουν οι θεσμοί για τη συνέχεια. Αν η κατάληξη είναι επιτυχής, τότε τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα συνεχίσει η διαδικασία, με επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια.
 
Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, ενώ τα χρήματα της επόμενης δόσης θα διατεθούν μόλις οι φορείς αξιολογήσουν θετικά το πρόγραμμα.
 
Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για παράταση του προγράμματος ή μονον της δανειακής σύμβασης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως «μιλάμε για δανεισμό και για όρους, πάντα έτσι λειτουργεί αυτό το σχήμα».
 
Σημαντική εξέλιξη υπήρξε και η απόφαση για επιστροφή των 10,9 δις του EFSF στο ΤΧΣ, όπου θα παραμείνουν διαθέσιμα αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016. «Εμείς το βλέπουμε ως μία σειρά από στάδια και συμφωνίες όπου πρέπει να επιτευχθεί έργο. Το πρώτο πράγμα είναι η κατάθεση τη Δευτέρα μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση».
 
«Διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό. Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε», δήλωσε με τη σειρά του ο Γ. Βαρουφάκης.
 
«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε το σεβασμό για τους κανόνες με το σεβασμό για τη Δημοκρατία.»
 
Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι στο κείμενο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν τα κεφάλαια ασφαλιστικό – εργασιακά, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν οι επαναπροσλήψεις 2.500 ατόμων, που θα αφαιρεθούν από τις προαποφασισμένες 15.000 προσλήψεις. Επέμεινε στη δέσμευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με τέτοιο τρόπο που δεν θα πλήττει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «δεν χρειάζεται να είσαι ριζοσπάστης αριστερός για να διαφωνείς με το ξεπούλημα της χώρας». 
 
«Θα φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο και θα κριθούμε για την υλοποίησή του. Δεσμευόμαστε πως δεν θα φέρουμε νόμους, που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες.»