Αποτυχία τριών ελληνικών τραπεζών, Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής,  στα stress tests με συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 8,7 δισ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Το έλλειμα στον κεφαλαιακό δείκτη εμφανίζεται στο σενάριο βάσης ενώ οι τράπεζες περνάνε με μικρές απώλειες το δυσμενές σενάριο. Σε αυτό όμως υπολογίζεται και η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 11 δις, τα οποία μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι θα περισσέψουν και θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ΕΚΤ μπορείτε να τα δείτε με κλικ εδώ

Το παρακάτω μεταφρασμένο από την WSJ ζωντανό γράφημα παρουσιάζει όλα τα δεδομένα των ευρωπαϊκών Stress Tests για όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Στο γράφημα παρουσιάζεται ο κεφαλαιακός δείκτης όπως καταγράφηκε την 31η Δεκεμβρίου του 2013 καθώς και τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τη μετατροπή του δείκτη μέχρι την τελευταία ημέρα του 2016 σε δύο σενάρια: α) Στη περίπτωση που υπάρξουν φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες και β) στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου.

Στο γράφημα θα παρουσιαστούν επίσης (στα αγγλικά) τα σχόλια όλων των τραπεζών, καθώς και πληροφορίες για αναμενόμενα δικαστικά έξοδα στην περίπτωση που οι τράπεζες δεχτούν κυρώσεις από την ΕΚΤ για παράνομες τραπεζικές πρακτικές.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ STRESS TESTS ΖΩΝΤΑΝΑ