«Τα όσα αναφέρονται ως “ευρήματα” σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, το περασμένο Σάββατο. .

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει, όμως, τη λύπη και την απογοήτευσή του διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λίβελλους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας μας και του ιδίου του Προέδρου» ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου, παραπέποντας στα λόγια του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών το 2010 για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ν. Αναστασιάδη είπε ότι όσον αφορά ανάλογη ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, τα σχετικά ερωτήματα που θέτει μπορεί να απαντηθούν μέσα από δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε αρμόδιος Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης εξηγώντας πώς και γιατί παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα για την οποία γίνεται λόγος στην εφημερίδα Cyprus Weekly το 2010.

Το ίδιο το δημοσίευμα του OCCRP υπενθυμίζει τα λόγια του Κύπριου υπουργού, πως «η πολιτογράφηση του Αμπράμοφ είναι προς το δημόσιο συμφέρον», σημειώνοντας ωστόσο πως τα προγράμματα «Χρυσής Βίζα» έχουν εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από ανησυχίες για την «ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη φοροδιαφυγή».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης κατέληξε λέγοντας ότι στις δηλώσεις του εκείνες που είχε αναπαράγει σε δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian στις 18 Μαρτίου 2013 ο κ. Συλικιώτης υπογράμμιζε ότι η συγκεκριμένη υπηκοότητα είχε παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση επειδή “πρόσφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του” και ότι “συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν την πολιτογράφηση”».

Υπενθυμίζεται πως το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ρεπορτάζ για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Ρώσων «φίλων του Πούτιν» περιγράφει δημοσίευμα του Δικτύου Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), περιγράφοντας πως η δικηγορική του εταιρεία εμφανίζεται να συμμετέχει σε ύποπτες διαδρομές χρήματος.

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα:

Σκιές εμπλοκής του Αναστασιάδη σε ξέπλυμα ρωσικού βρώμικου χρήματος