Ο παρόν νόμος προβλέπεται να λύσει τα χέρια του Τούρκου Προέδρου, προσθέτοντας του ένα ακόμα όπλο για να «πολεμήσει» όσους αντιδρούν προς το καθεστώς. Οργανώσεις και πολίτες εκφράζουν έντονους φόβους και αντιδρούν, κάνοντας λόγο για φίμωση της ελεύθερης έκφρασης και αποκλεισμό από την ανεξάρτητη ενημέρωση.

Μέσω του νόμου ο Ερντογάν καλεί τις εν λόγω εταιρείες να ορίσουν υπευθύνους εντός της χώρας και να προσαρμόσουν την λειτουργία τους στις νομικές προβλέψεις και τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης, υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων.

Η θεσμοθέτηση της πολιτικής παρέμβασης επί των προσωπικών δεδομένων και τις δημόσιες αναρτήσεις των πολιτών έρχεται σε συνέχεια μιας ευρύτερης πρακτικής κατατρομοκράτησης των αντιφρονούντων με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις να εκπέμπουν sos, φοβούμενες για την εντεινόμενη λογοκρισία.

Χρήστες των μέσων επισημαίνουν μάλιστα, ότι οι ιστότοποι αυτοί είναι από τους ελάχιστους πλέον χώρους ελεύθερης έκφρασης, με επίσημους φορείς όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), να επιβεβαιώνουν αυτές τις μαρτυρίες.

«Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για πολλούς ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται. Αυτό το νομοσχέδιο προμηνύει μια ζοφερή περίοδο λογοκρισίας στο διαδίκτυο» εκτιμά το HRW.

Ενδεικτικό στοιχείο σχετικά με την κατεύθυνση που επιλέγει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει πολίτες στα δικαστήρια με την κατηγορία της «προσβολής του αρχηγού του κράτους ή της τρομοκρατικής προπαγάνδας», λαμβάνοντας ως μόνο έρεισμα, αναρτήσεις στο Twitter ή το Facebook.

Σύμφωνα με στοιχεία για την διαφάνεια στο Twitter, το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Τουρκία βρίσκεται πρώτη στην λίστα με τις χώρες που έχουν απευθύνει αίτημα απόσυρσης περιεχομένου, με τον αριθμό των αιτημάτων αυτών να φτάνει τα 6.000.

Οι κινήσεις αυτές μάλιστα πραγματοποιήθηκαν χωρίς την ύπαρξη σχετικού νόμου με τον Πρόεδρο να κινείται εκτός των νομικών προβλέψεων. Το συγκεκριμένο δεδομένων δημιουργεί σαφώς έντονες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα που θα υπάρχει και σχετικός νόμος.

Σταθμός στην απόφαση που είχε ήδη από αρχές Ιουλίου προαναγγελθεί, ήταν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προσβλητικά σχόλια που αναρτήθηκαν από χρήστες σχετικά με την κόρη και τον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου. Στην βάση αυτού του γεγονότος ο Ερντογάν ντύνει το νόμο ελέγχου των social media με το πέπλο της προστασίας από την προσβολή.