Απόφαση να βάλει λουκέτο στο άλσος της πόλης έλαβε ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων, στο όνομα του ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα. Η απόφαση προβλέπει το κλείσιμο του άλσους για το κοινό από την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου έως και τις 10 του ίδιου μήνα.

«Είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να ξανακλείσουμε το Άλσος σε μια προσπάθεια να μας βρει η 11η Ιανουαρίου στην βέλτιστη επιδημιολογική κατάσταση ώστε μαθητές, εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό να επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους χώρο. Παίζουμε άμυνα για να προστατεύσουμε ό,τι αγαπάμε περισσότερο αφενός και αφετέρου γιατί δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο αυτά που χτίσαμε σε διάστημα τόσων μηνών να γκρεμιστούν από την χαλάρωση λίγων ημερών. Αξίζει να προσπαθήσουμε για μια ακόμα φορά. Να μείνουμε σπίτι και να μείνουμε ασφαλείς» δήλωσε ο δήμαρχος.

Ωστόσο, η απόφαση προκύπτει ακατανόητη, καθώς το άλσος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους πνεύμονες της περιοχής, ώστε να μπορεί ο κόσμος να πραγματοποιήσει έναν περίπατο εν μέσω πανδημίας, την ώρα μάλιστα που η παρακείμενη πλατεία της πόλης λειτουργεί κανονικά. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με την συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ του ανοιχτού άλσους.

«Ο δήμαρχος επιδεικτικά αδιαφορεί για την απόφαση του δημοκρατικά εκλεγμένου τοπικού οργάνου και ενεργεί ως μικρός τοπικός δικτάτωρ. Συντασσόμενος πλήρως με τις άστοχες κυβερνητικές επιλογές δείχνει να περιφρονεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δημοτών. Αυτή η απόφασή του δεν έχει σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η ασφαλής λειτουργία των σχολείων εξασφαλίζεται μόνο με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να ξοδέψει χρήματα σε μισθούς δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα έχουν την επιτήρηση της λειτουργίας του Άλσους, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας {…} Να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας για πρόσβαση στους ελεύθερους χώρους ως βασικό και κρίσιμο παράγοντα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. θα είμαστε εκεί για να εφαρμόσουμε την πλειοψηφική απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου για ανοιχτό άλσος έως τις 9 το βράδυ», αναφέρει από την πλευρά της η Μια Πόλη Ανάποδα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως για τις 11 το μεσημέρι της Τετάρτης υπήρχε κάλεσμα και από την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, με την αστυνομία να αναπτύσσει ισχυρές δυνάμεις ώστε να αποτρέψει τη διαμαρτυρία.

«Η Δημοτική Κίνηση Στροφή Νέας Σμύρνης δηλώνει την πλήρη αντίθεση στην αναστολή λειτουργίας του Άλσους Νέας Σμύρνης. Το Άλσος πρέπει να παραμείνει ανοιχτό με φύλαξη του υπαίθριου γυμναστηρίου και της παιδικής χαράς εντός του άλσους και με ελεγχόμενη είσοδο, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Τέλος, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιούνται να παρακάμπτουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν η επιδημιολογική εικόνα της πόλης έχει αλλάξει, τότε το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα πρέπει να κατατεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία που έχει λάβει η δημοτική αρχή από τον ΕΟΔΥ» δήλωσε από την πλευρά της η δημοτική κίνηση «Στροφή της Νέας Σμύρνης».

Στο κάλεσμα ενάντια στο λουκέτο του άλσους απάντησαν πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο το μεσημέρι της Τετάρτης, έχοντας απέναντί τους την αστυνομία, αντιδρώντας στον σοβαρό περιορισμό των ελεύθερων δημοσίων χώρων της πόλης.