Αναλυτικά, ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.
 
Οι μακροοικονομικοί δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, τονίζεται στην έρευνα, ωστόσο οι δείκτες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι αρνητικοί.
 
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σημαντική βελτίωση της σχέσης προσλήψεων- απολύσεων, από 1:3 πέρυσι σε 1:1,5 στο πρώτο εξάμηνο του 2014, γεγονός που αποδίδεται στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στη μετατροπή των θέσεων σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης.
 
Η έρευνα, που τα αποτελέσματά της παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.051 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 εργαζόμενοι) όλης της χώρας, από τις 2 ως τις 9 Ιουλίου, δηλαδή πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
 
 

Αιχμάλωτοι χρεών
 

Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν τα εξής:
 
Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 230.000 επιχειρήσεις (έχουν απομείνει 610.000), ενώ σωρευτικά η μείωση του τζίρου φτάνει στο 75%. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 174 δισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 100 δισ. εφέτος (10.000 ευρώ κατά κεφαλήν).
 
Μία στις πέντε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψει τη λειτουργία της ως το τέλος του χρόνου. Αυτό αν επιβεβαιωθεί σημαίνει 15.000 λουκέτα και απώλεια 42.000 θέσεων εργασίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια. «Αιχμάλωτους των χρεών» χαρακτήρισε τους μικρομεσαίους ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,7%) εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014 ενώ για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 35,7%.

Το 46,2% των επιχειρήσεων καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού.