Σε επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία δρόμο φαίνεται πως βαδίζει το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά), αφού η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολικές μονάδες και έτσι η αναστολή λειτουργίας ενός σχολείου και τμημάτων σε Κάλυμνο, Γαλάτσι, Λάρισα και Θεσσαλονίκη είναι γεγονός, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», το 2ο δημοτικό σχολείο Πόλεως Καλύμνου θα παραμείνει κλειστό, αφού μαθητής βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης θετικός στον κορονοϊό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο πρόκειται να παραμείνει κλειστό μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, με επανέναρξη της τηλεκπαίδευσης από τη Πέμπτη. Την ίδια ώρα τμήμα της τρίτης τάξης στο 2ο δημοτικό σχολείο Γαλατσίου θα παραμείνουν κλειστά επίσης μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Στη Λάρισα, τμήμα της δευτέρας τάξης στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη, θα παραμείνει κλειστό έως τις 25 Ιανουαρίου, ενώ τμήμα της πέμπτης τάξης του 3ου δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, ανέστειλε τη λειτουργία του τη Τρίτη, αφού η δασκάλα της τάξης φέρεται να βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των ελλιπών μέτρων προστασίας στα σχολεία είχε εγερθεί και κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας τους στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να προχωρούν σε πλήθος κινητοποιήσεων και τα σχολεία να προχωρούν σε μπαράζ καταλήψεων, διεκδικώντας μεταξύ άλλων μείωση των μαθητών ανά τάξη, πράγμα το οποίο δεν είχε εισακουστεί από το υπουργείο.