«Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία», τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωση της.

Στην Ηλεκτρονική Αθηνών απασχολούνταν περίπου 450 εργαζόμενοι. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονταν κανονικά τους τελευταίους μήνες, ενώ σε όσα καταστήματα κλείνουν οι αποζημιώσεις καταβάλλονται κανονικά.

Το κατάστημα των Σερρών έχει κλείσει όπως και της Ξάνθης βγάζοντας σε εκποίηση τα προϊόντα του. Έκλεισε προσφάτως και το κατάστημα της Λάρισας, ενώ κλείνουν και καταστήματα της Αττικής. Η μέχρι πρότινος νούμερο τρία σε μερίδια αγοράς ελληνική εταιρεία κάνει μία ακόμη προσπάθεια να αντεπεξέλθει στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Το δίκτυο της Ηλεκτρονικής αριθμεί τα 41 περίπου καταστήματα πανελλαδικά, 3 καταστήματα στην Κύπρο και απασχολεί περίπου 450 άτομα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά με άμεσο κλείσιμο καταστημάτων τόσο στο νομό Αττικής όσο και στην περιφέρεια.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989 ενώ η ιστορία της βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015  είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας,  η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015  είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».