«Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι αναζητούν τα αίτια της.. αποτυχίας. Είναι βαθιά ανθρώπινο να ρίχνουν το φταίξιμο δεξιά και αριστερά. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι δεν μας φταίει κάτι. Απλά δεν «πήγε». Προσπαθήσαμε σκληρά, αλλά δεν τα καταφέραμε. Το καλό είναι ότι δεν αφήνουμε πίσω μας υποχρεώσεις σε εργαζόμενους, σε ασφαλιστικά ταμεία, στο δημόσιο και προμηθευτές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκδότης της εφημερίδας, σε σχετικό του άρθρο την περασμένη εβδομάδα.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν αυτή την προσπάθεια. Όσους μας στάθηκαν δίπλα αυτά τα δύσκολα τρία χρόνια. Κάναμε πολλούς νέους φίλους. Και σε όλους αυτούς έχουμε να πούμε ότι ο αγώνας μας για την ενημέρωση συνεχίζεται. Θέλω να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Λάμψια που είχε την διεύθυνση της εφημερίδας. Φίλε Παναγιώτη ξέρω ότι έκανες ό,τι μπορούσες. Προσπαθήσαμε σκληρά να κρατήσουμε όρθιο το φύλλο. Αλλά ίσως η ίδια η ζωή μας ξεπερνά τελικά, εμάς που αγαπήσαμε το χαρτί, που μάθαμε αυτήν την δουλειά στο μάρμαρο. Ένα τεράστιο ευχαριστώ, τέλος, στους εργαζόμενους» ανέφερε ακόμα ο Θ. Μαυρίδης.

Υπενθυμίζεται πως τα δύο του εκδοτικά εγχειρήματα, το έντυπο του Φιλελεύθερου και το ηλεκτρονικό του liberal.gr, έλαβαν το προηγούμενο διάστημα από την κρατική χρηματοδότηση της λίστας Πέτσα ποσό τουλάχιστον 180.000 ευρώ, τα 60.000 για την εφημερίδα και τα υπόλοιπα 120.000 ευρώ για τον ιστότοπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ήταν το δεύτερο «λουκέτο» για το εκδοτικό συγκρότημα που ανοιχτά έχει δηλώσει την υποστήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, αφού μόλις τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει πως κλείνει το ημερήσιο φύλλο της εφημερίδας. «Το ημερήσιο φύλλο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και δεν είμαι από εκείνους που θα ήθελαν να γίνει πρωταθλητής στην κρατική διαφήμιση για να επιβιώσει επιχειρηματικά. Η χαμηλή κυκλοφορία των ημερήσιων εφημερίδων δεν επιτρέπει την επιβίωση προσπαθειών όπως αυτή του «Φιλελεύθερου» και μάλιστα από έναν άνθρωπο σαν κι εμένα, ο οποίος έχει στις αποσκευές του μόνο τα χειρόγραφα της εργασίας του. Και χρειάζεται μεγάλη οικονομική επιφάνεια για να μπορεί να στηριχτεί επιτυχώς η ημερήσια έκδοση» είχε γράψει ο εκδότης Μαυρίδης.

Μετά το τελευταίο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, σε ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας προχώρησε η ΕΣΗΕΑ, αφήνοντας ασαφείς αιχμές για τον εκδότη και σαφείς αιχμές για την πολιτική «στήριξης» του Τύπου από την κυβέρνηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως «η πραγματική στήριξη του έντυπου Τύπου ως πυλώνα της Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει παρά με σαφή, διαφανή και ισότιμα κριτήρια αλλά και όρους, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργασιακών σχέσεων. Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις στο χώρο του Τύπου έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαφτίζει ως ενίσχυση του Τύπου την ανάθεση κρατικής διαφήμισης».

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χρηματοδότηση εκδοτικών συγκροτημάτων χωρίς διατήρηση των θέσεων εργασίας» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ, ενώ εγκαλεί εμμέσως και τον εκδότη, υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή του για τις θέσεις εργασίας, αφού τονίζει πως «αναμένουμε την υλοποίηση των διαβεβαιώσεων της εταιρείας ότι θα απορροφήσει έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων στη διαδικτυακή ειδησεογραφική σελίδα της εταιρείας».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή του στους συναδέλφους, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», της οποίας ο ιδιοκτήτης ανέστειλε την έκδοσή της. Η εργοδοσία μετά από τρία χρόνια αποφάσισε να δώσει τέλος στο εγχείρημά της, αφήνοντας στην ανεργία τους συναδέλφους.

Το κλείσιμο μιας ακόμη εφημερίδας καταδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει ο Τύπος στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα ενισχύθηκε τους περασμένους μήνες οικονομικά από τη διαφημιστική εκστρατεία για τον περιορισμό της πανδημίας, ο εκδότης αναστέλλει την κυκλοφορία της. Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι η πραγματική στήριξη του έντυπου Τύπου ως πυλώνα της Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει παρά με σαφή, διαφανή και ισότιμα κριτήρια αλλά και όρους, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργασιακών σχέσεων. Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις στο χώρο του Τύπου έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαφτίζει ως ενίσχυση του Τύπου την ανάθεση κρατικής διαφήμισης.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χρηματοδότηση εκδοτικών συγκροτημάτων χωρίς διατήρηση των θέσεων εργασίας

Ταυτόχρονα, αναμένουμε την υλοποίηση των διαβεβαιώσεων της εταιρείας ότι θα απορροφήσει έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων στη διαδικτυακή ειδησεογραφική σελίδα της εταιρείας.

Η ΕΣΗΕΑ θα σταθεί αρωγός στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και θα τους συνδράμει σε κάθε νομική διεκδίκησή τους.