Τη βούληση της Λευκωσίας να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ωστόσο ότι η ενδεχόμενη λύση δεν θα αφήνει τα ψήγματα της αδικίας της Συμφωνίας Λονδίνου – Ζυρίχης.

Οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 1959 μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με αυτές τις συμφωνίες τερματιζόταν η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρυόταν για πρώτη φορά ένα ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος. Αν και η συμφωνία δημιούργησε ένα ανεξάρτητο κυπριακό κράτος, ταυτόχρονα σταμάτησαν και οι προσπάθειες ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

 
«Συμφωνία, που θα είναι βασισμένη στην αδικία, θα είναι και καταδικασμένη να καταρρεύσει» ανέφερε ο Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλω να μεταφέρω σαν μήνυμα είναι πως αυτά που διεκδικήσαμε και διεκδικούμε, προκειμένου να επιτευχθεί λύση βιώσιμη, λειτουργική, και δημιουργία ενός κανονικού κράτους, είναι κάτι που δεν συζητείται και δεν παζαρεύεται».
 
«Δεν θέλουμε παρουσία στρατού, διότι δεν κινδυνεύουμε από πουθενά, διότι είμαστε φίλοι με όλες τις γειτονικές χώρες, διότι έχουμε αναπτύξει δεσμούς ισχυρότατους όσο ποτέ προηγουμένως» δήλωσε αναφορικά με τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις αρνητικές προσεγγίσεις»

 
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» στη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, κατηγόρησε την Κύπρο ότι συνεχίζει τις «αρνητικές προσεγγίσεις».
 
Ο Ακιτζί αναφέρθηκε και στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Κραν – Μοντάνα της Ελβετίας το 2017, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι ήταν μάρτυρες όσων έγιναν και έγινε γενικά αντιληπτό ποια πλευρά στηρίζει τη λύση». Η τουρκική πλευρά «δεν θα αποδεχθεί ατέρμονες συνομιλίες ή να αποτελέσει μέρος μιας διαδικασίας χωρίς χρονικά πλαίσια» συμπλήρωσε.
 
Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική εισβολή του 1974 ήταν «μια σωτήρια επέμβαση, που άνοιξε τον δρόμο για επιστροφή του εκλεγμένου ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ανατροπή της χούντας στην Ελλάδα». Το καλύτερο είναι «η επίτευξη δίκαιης λύσης, αλλά για αυτό χρειάζεται να υπάρχει θέληση από όλα τα μέρη. Όσες ευκαιρίες υπήρξαν δεν αξιοποιήθηκαν» κατέληξε.
 
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου του 2018 είχε συναντηθεί ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί, με τα Ηνωμένα Έθνη να ανακοινώνουν ότι οι δύο ηγέτες είχαν «ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων».