X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Λύση» μόνο για τους εστιακούς φοιτητές χωρίς μόνιμη κατοικία στη χώρα από το υπουργείο Παιδείας

Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ξέσπασε μετά την καθυστερημένη απόφαση της κυβέρνησης για εκκένωση των φοιτητικών εστιών και αφορά φοιτητές που διαμένουν σε αυτές σε όλη τη χώρα επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνοντας πως θα μεταφερθούν σε τουριστικά καταλύματα για τις δεκαπέντε ημέρες που ανακοινώθηκε πως θα διαρκέσει η καραντίνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτή η απόφαση αυτή αφορά μόνον όσους δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, υποχρεώνοντας τους όλους υπόλοιπους να επιστρέψουν στα σπίτια των οικογένειών τους. Δυναμικές αντιδράσεις από τις ενώσεις οικοτρόφων στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.
|

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθυστερημένη εκκένωση των φοιτητικών εστιών από την κυβέρνηση και το υπουργείου Παιδείας, καθώς μετά την σαββατιάτική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν αρμόδια υπουργεία, χιλιάδες φοιτητές από όλη τη χώρα αναγκάζονται να επιστρέψουν στις εστίες τους έπειτα από πολυήμερη καραντίνα στα αστικά κέντρα μέχρι την προσεχή Τετάρτη, την ώρα που από το πρωί της Δευτέρας έχει τεθεί σε ισχύ η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τις 25 Μαρτίου έως και τις 10 Απριλίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε πλήθος εύλογων αντιδράσεων στην φοιτητική κοινότητα και συγκεκριμένα στις τάξεις των εστιακών φοιτητών, καθώς αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια των οικογένειών τους, μετά από δέκα και πλέον ημέρες καραντίνας, έως την Τετάρτη. Οι φοιτητές που κατοικούν στις εστίες σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή, όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση, με το υπουργείο να λαμβάνει μέτρα που καλύπτουν μόνον ένα μικρό μέρος των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να μεταφερθούν σε τουριστικά καταλύματα όσοι φοιτητές, Έλληνες και αλλοδαποί, που αποδεδειγμένα δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους και τις οικογένειές τους εκτεθειμένους.

Όπως ανέφερε το υπουργείο στην απόφασή του, μετά από συνεργασία του με τα συναρμόδια υπουργεία, συμπεριλήφθηκε σε Κοινή Υπουργική Απόφαση η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και οι οποίοι δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, έχει ήδη εκδώσει οδηγίες εφαρμογής των εν λόγω νομοθετικών προβλέψεων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις διοικήσεις των ΑΕΙ με σκοπό την άμεση υλοποίηση τους.

Η απόφαση, αλλά και η λύση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας δεν ικανοποίησε τους φοιτητές που κατοικούν στις εστίες, που διαμαρτύρονται που υποχρεώνονται να επιστρέψουν στα σπίτια των οικογενειών τους, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο την υγεία συγγενών τους.

Σε πλήθος ανακοινώσεων που έχουν εκδοθεί από εστιακούς φοιτητές σε όλη τη χώρα, διαμηνύουν πως δεν θα φύγουν από τις εστίες, διαμαρτυρόμενοι τόσο για το οικονομικό κόστος των αποφάσεων, όσο και για το υγειονομικό.

Διαβάστε αναλυτικά τις διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας:

Διαβάστε αναλυτικά τις ανακοινώσεις των Συλλόγων, όπως τις συνόψισαν τα foititikanea.gr:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΠΑ

Ως Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους: • Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης

• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)

• Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση

• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ) Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη.

Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, όντας και ούσες πιθανότατα σε ασυμπτωματική φάση, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας. Η κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη ΦΕΠΑ έχουν κάνει μόνο δύο απολυμάνσεις για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει ελάχιστα αντισηπτικά χωρίς όμως να ανανεώνεται το υγρό.

Σήμερα 23/3 με εγκύκλιο από το Υπουργείο ήρθε απόφαση για παροχή ξενοδοχείων σε όσους/ες δεν έχουν κατοικία στο εσωτερικό της χώρας. Το κράτος-κυβέρνηση βλέπει την εστία ως κόστος και προτιμάει να παρέχει τα λιγότερα δυνατά έξοδα στους ξενοδόχους και όχι στη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία της εστίας (στέγαση, σίτιση, απολύμανση, αντισηπτικά, θέρμανση). Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Πραγματικός εχθρός είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια που έχουν οδηγήσει στη μη πρόσβαση του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, όπως επαρκής ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικό προσωπικό, πόσο μάλλον σε επαρχιακές πόλεις και χωριά.

Η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας την ίδια ώρα που αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ξεκαθαρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για όσους έχουν ήδη φύγει από τις εξαγγελίες της, θέτοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους κοντινούς τους. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φεύγουμε από την εστία!

Απαιτούμε:

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.

• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον θέλει.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκής υπηρεσίες περίθαλψης. • Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών.

Αποφασίζουμε: ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ(ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ).

Καλούμε σε: Έκτακτη συνάντηση αύριο Τρίτη 24/3 στις 12.00 στην εστία με εκπρόσωπο από την πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΜΠ

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου οικοτρόφων νέων εστιών του ΕΜΠ με αφορμή την απόφαση για την απαγόρευση της λειτουργίας όλων των φοιτητικών εστιών της χώρας:

“Οι εστιακοί φοιτητές των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από αυτούς deliverάδες και εργαζόμενοι στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει! Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια.
 • Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα.
 • Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΕΜΠ
 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
 • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
 • Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
 • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα κλπ).

Προχωράμε σε:

 • Δημοσίευση της απόφασης σε όλα τα ΜΜΕ

 • Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΜΠ δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία.

 • Απαιτούμε συνάντηση του ΔΣ με την διοίκηση του ΕΜΠ για να μεταφέρουμε τα δίκαια αιτήματα μας”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΘ

Ως Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους:

• Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης

• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)

• Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση

• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)

Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, όντας και ούσες πιθανότατα σε ασυμπτωματική φάση, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας.

Η κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη ΦΕΘ έχουν κάνει μόνο δύο απολυμάνσεις για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει ελάχιστα αντισηπτικά χωρίς όμως να ανανεώνεται το υγρό.

Σήμερα 23/3 με εγκύκλιο από το Υπουργείο ήρθε απόφαση για παροχή ξενοδοχείων σε όσους/ες δεν έχουν κατοικία στο εσωτερικό της χώρας. Το κράτος-κυβέρνηση βλέπει την εστία ως κόστος και προτιμάει να παρέχει τα λιγότερα δυνατά έξοδα στους ξενοδόχους και όχι στη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία της εστίας (στέγαση, σίτιση, απολύμανση, αντισηπτικά, θέρμανση).

Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Πραγματικός εχθρός είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια που έχουν οδηγήσει στη μη πρόσβαση του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, όπως επαρκής ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικό προσωπικό, πόσο μάλλον σε επαρχιακές πόλεις και χωριά.

Η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας την ίδια ώρα που αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ξεκαθαρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για όσους έχουν ήδη φύγει από τις εξαγγελίες της, θέτοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους κοντινούς τους. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φεύγουμε από την εστία!

Απαιτούμε:

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.
 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα!
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον θέλει.
 • Δωρεάν τεστ για τον ιό, παροχή όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέσων και κάλυψη των εξόδων μεταφοράς για όποιον φοιτητή επιθυμεί να φύγει από την εστία
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκής υπηρεσίες περίθαλψης.
 • Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών.

Αποφασίζουμε:

 • ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ.

 • ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ (ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ

Νέο Δελτίο τύπου συλλόγου οικότροφων Πάτρας

“Μετά από πολύωρο αγώνα του Συλλόγου καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με την Πρύτανι η οποία δεσμεύτηκε προφορικά να υλοποιήσει τα αιτήματα μας για:

1. Εξασφάλιση της ικανοποίησης της στέγασης όλων των φοιτητών που δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους για οποιονδήποτε λόγο , είτε είναι αλλοδαποί που η χώρα τους είναι σε εμπόλεμη Ζώνη ή έχει κλείσει τα σύνορα, είτε για φοιτητές που εργάζονται, είτε για φοιτητές που η οικογένεια τους είναι σε ευπαθή κοινωνική ομάδα.

2. Εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών όλων των φοιτητών.

Ο Σύλλογος ωστόσο αναμένει την γραπτή δέσμευση των πρυτανικών αρχών για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια ειλικρινή δήλωση και όχι για μια δέσμευση που δόθηκε μόνο και μόνο για να ανακόψει τον αγώνα μας. Όταν ζητήθηκε να γίνει αυτό επίσημα(εγγράφως) η Πρύτανης εκμεταλλεύτηκε την τρέχουσα κατάσταση της καραντίνας και κάλεσε τις Αστυνομικές Δυνάμεις, προκειμένου να καταστείλει τον αγώνα αυτό, καταπατώντας το άσυλο, γεγονός απαράδεκτο να συμβαίνει απο θεσμικό πρόσωπο του Πανεπιστήμιου.

Ο Σύλλογος δε θα σταματήσει το δίκαιο αγώνα του για την ικανοποίηση των αιτημάτων του με ότι μέτρα κι αν λάβει η Πρύτανις. Απαιτούμε να δεσμευτεί εγγράφως άμεσα η Πρύτανις.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΉΣ ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ

“Πρώτο Δελτίο τύπου συλλόγου οικότροφων Πάτρας”

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσφατη ανακοίνωση και στάση της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών γύρω από τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί με αφορμή το ολικό και πανελλαδικό κλείσιμο των εστιών με πρόσχημα την “εθνική ασφάλεια”. Η κ. Κυριαζοπούλου κάνει λόγο για μειοψηφίες φοιτητών που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης κρίνουμε επικίνδυνη τη μεταφορά εκατοντάδων φοιτητών προς όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Για όλα τα παραπάνω επικοινωνήσαμε και με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ οι οποίοι συμφώνησαν ότι μια μαζική μετακίνηση θέτει σε κίνδυνο συνολικά τη δημόσια υγεία. Κανένας φοιτητής δεν επιτέθηκε κανένας φοιτητής δεν προπηλάκισε κανέναν. Μάλιστα, ο ΣΟΦΕΠΠ αρχικά επικοινώνησε με την Πρυτανεία μέσω αντιπροσωπείας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Απ’ την στιγμή που δεν υπήρξε απάντηση σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματα μας και ύστερα από μια πολύ σύντομη συζήτηση αιτηθήκαμε να έρθουμε ξανά σε επικοινωνία μαζί της την οποία αρνήθηκε.

Είναι υποκριτικό από μεριά της να καταφεύγει σε ψευδείς δηλώσεις για τη στάση των φοιτητών αναφέροντας μάλιστα ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής την ίδια ώρα που στην εστία δεν τηρείται ΚΑΝΕΝΑ μέτρο και δεν παίρνει καμία θέση για το γεγονός ότι εκατοντάδες φοιτητές θα αποτελέσουν κινητές βόμβες μετάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα! Κανένας φοιτητής στο δρόμο! Να μην κλείσουν οι εστίες!”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε το Σάββατο 21/3 να κλείσει τις εστίες όλων των πανεπιστημίων πανελλαδικά από την Τετάρτη 25/3, για υγειονομικούς λόγους. Η απόφασή της αυτή είναι εξοργιστική και ανεύθυνη, κυρίως γιατί υποχρεώνει χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα να γυρίσουν στα σπίτια τους, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους και μάλιστα προκαλώντας πιθανή διασπορά του ιού σε πανελλαδικό επίπεδο!

Πολλοί φοιτητές (αν όχι οι περισσότεροι) έχουν στην οικογένεια τους άτομα, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι προφανές πως δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την υγεία τους. Επίσης πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση και να κάνουν χρήση διαφορετικών μεταφορικών μέσων (συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους κλπ, με κίνδυνο να διασπείρουν ή να κολλήσουν την νόσο! Παράλληλα, οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus και μένουν στις εστίες δεν μπορούν να γυρίσουν στις χώρες τους γιατί έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις! Δεν υπάρχει καμία πρόνοια ή μέριμνα για χιλιάδες φοιτητές, που η κυβέρνηση τους πετάει στο δρόμο!

Ακόμα πολλοί δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά την μετακίνησή τους, έχοντας άνεργους γονείς ή σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι φοιτητές – εργαζόμενοι που εχουν παραμείνει στις εστίες για να συνεχίσουν την εργασία τους και να βιοποριστούν, μέσα σε μία κατάσταση γενικευμένης κρίσης της κοινωνίας, όξυνση της ανεργίας και απόγνωσης στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες.

Ταυτόχρονα, είναι πολλές οι περιπτώσεις φοιτητών που δεν εχουν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, ένα σπίτι για να πάνε και η εστία αποτελεί την μοναδική κατοικία τους. Στο όνομα της “δημόσιας υγείας”, πετούν στην κυριολεξία στο δρόμο φοιτητές χωρίς γονείς ή που αδυνατούν για τον οποιοδήποτε λόγο να μείνουν με τους γονείς τους. Όσοι λοιπόν επικαλούνται την προστασία μας, πρέπει να βρουν λύση εγκαίρως πριν προστεθούν περισσότεροι στην λίστα των αστέγων, των κρουσμάτων ή των θυμάτων.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η απόφαση, όπως και τα υπόλοιπα περιβόητα «μέτρα» της κυβέρνησης, δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια μας. Την ίδια στιγμή που αναγγέλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, αναγκάζουν φοιτητές να μετακινηθούν με τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο διασποράς του ιού. Ταυτόχρονα δεν υπολογίζουν κατά πόσο αυτό είναι εφικτό για τους οικονομικά εξαθλιωμένους ή για τους φοιτητές – εργαζόμενους που (εάν εγκαταλείψουν το δωμάτιό τους, ταυτόχρονα εγκαταλείπουν και την εργασία τους) δεν θα λάβουν καμία κρατική ελεημοσύνη. Δεν παύει να είναι, επίσης, μια ανοιχτή κατάργηση του δικαιώματός μας σε δωρεάν σίτιση και στέγαση! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να σταματήσουν να σιτίζονται κάποιοι εκατοντάδες φοιτητές με take away, την ίδια στιγμή που παραμένουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις στον επισιτισμό ή τράπεζες και άλλες δομές. Η μόνη δικαιολογία είναι ότι τους συμφέρει να μην καλυφθούν ακόμα και οι βασικές ανάγκες περιορισμένου αριθμού φοιτητών και να γλιτώσουν από τα έξοδα συντήρησης των εστιών και λειτουργίας της λέσχης.

Για άλλη μια φορά φορτώνουν τις ευθύνες και τις συνέπειες της κρίσης τους πάνω στις πλάτες μας! Παρά το «υπεύθυνο και συνεπές» προφίλ που θέλουν να εμφανίσουν, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Ακόμα και αυτές τις μέρες που ο γειτονικός λαός της Ιταλίας βιώνει μια φρικαλέα εικόνα από το μέλλον μας, δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για άλλη μια φορά, οι ίδιοι που κατέστρεψαν με μια σειρά από μνημονιακούς νόμους την δημόσια υγεία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) με κλείσιμο 9 νοσοκομείων, μείωση οργανικών θέσεων, πενιχρή χρηματοδότηση για εξοπλισμό, έρχονται να παίξουν τους σωτήρες και να μας απαγορεύσουν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά μας (στέγαση, σίτιση κλπ). Νομοθετούν μεροληπτόντας ανοιχτά δίνοντας πάνω από 10 δις για τράπεζες και επιχειρήσεις και μοιράζουν ψίχουλα στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών και εστιατοριων! Να υπερασπιστούμε τις δύσκολες αυτές μέρες το δικαίωμα μας σε σίτιση και στέγαση που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα.

Να μην επιτρέψουμε το τσαλαπάτημα της αξιοπρέπειας μας που επιδιώκουν να πετύχουν με όχημα την τρομοκρατία, την καραμέλα της ατομικής ευθύνης και την ατομικοποίηση και απομόνωση του «Μένουμε Σπίτι».

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Κυβέρνηση, λοιποί μνημονιακοί και ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν νυχθημερόν με την «ατομική ευθύνη» για να μας τρομοκρατήσουν και να μας ενοχοποιήσουν. Κάτω από το «χαλάκι» της ατομικής ευθύνης κρύβουν την εγκληματική ανευθυνότητα των πολιτικών τους αποφάσεων! Ως εδώ! Απαιτούμε να παραμείνουν ανοικτές οι εστίες και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά η λέσχη, οι υπηρεσίες ύδρευσης, ηλεκτρισμού και όλες οι απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών, καθώς και να παρθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία μας! Ακόμη, για όσους φοιτητές φύγουν από τις εστίες, το κράτος οφείλει να τους παρέχει δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση προς τα σπίτια τους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και δωρεάν εξέταση για το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό!

Απαιτούμε:

 • ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ – Στέγαση για όσους φοιτητές έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να μετακινηθούν στις πόλεις καταγωγής τους. Σε όλα τα δωμάτια (θέρμανση, ζεστό νερό, ύδρευση, ρεύμα). Υγειονομικά μέτρα προστασίας για τις εστίες. Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών προς τους τόπους κατοικίας τους σε κάθε άλλη περίπτωση.
 • Μαζικές, δημόσιες προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση της κατάστασης (π.χ. υγειονομικό προσωπικό). Δωρεάν εξέταση όλων των εστιακών φοιτητών για το αν είναι φορείς του ιού COVID-19.
 • Δωρεάν φροντίδα και υγεινομική περίθαλψη για όποιον έχει ανάγκη.
 • ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
 • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης, όχι για ΝΑΤΟ, τράπεζες, καταστολή και εξοπλισμούς.

Προχωράμε σε:

 • Κινητοποίηση στην εφορία των εστιών, αμέσως μετά την Συνέλευσης του ΣΕΦΠΙ

 • Επικοινωνία με την πρυτανεία για να μην κλείσουν οι εστίες

 • Κοινοποίηση της απόφασης στα ΜΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΔΟΜΠΟΛΗ)

Ως Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (Δόμπολη) καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους:

 • Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης
 • Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)
 • Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και μπορεί να είναι φορείς εν αγνοία τους
 • Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση
 • Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)
 • Αντικειμενικοί λόγοι (πχ υπολείπονται εξοπλισμού στον τόπο κατοικίας του για την ολοκλήρωση πανεπιστημιακών εργασιών ή άλλων)

Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας.

Η εκάστοτε κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη Δόμπολη έχουν κάνει μόνο μία απολύμανση για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει μόνο 4 αντισηπτικά χωρίς κιόλας να ανανεώνεται το υγρό.

Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Πραγματικός εχθρός είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια που έχουν οδηγήσει στη μη πρόσβαση του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, όπως επαρκής ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικό προσωπικό, πόσο μάλλον σε επαρχιακές πόλεις και χωριά.

Η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας την ίδια ώρα που αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ξεκαθαρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για όσους έχουν ήδη φύγει από τις εξαγγελίες της, θέτοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους κοντινούς τους. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φεύγουμε από την εστία!

Απαιτούμε:

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.

 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα!

 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον θέλει.

 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκής υπηρεσίες περίθαλψης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με κοινή υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας μιας σειράς ιδρυμάτων για προληπτικούς λόγους εν όψει της έξαρσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων αναστέλλεται η λειτουργία εστιών και λεσχών, πράγμα το οποίο σημαίνει πως μένει στον αέρα η σίτιση και η στέγαση δεκάδων φοιτητών πανελλαδικά! Οι φοιτητές βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με την αδιαφορία του κράτους να μεριμνήσει για τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να παρθούν, καθιστώντας τις συνθήκες διαμονής τους επικίνδυνες.

Σ’ αυτές λοιπόν τις συνθήκες κι ενώ κυβέρνηση και σύστημα προτάσσουν με κάθε μέσο το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», πετάνε δεκάδες φοιτητές έξω από τις εστίες. αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στις περιοχές από όπου κατάγονται. Η υποκρισία του κράτους είναι περίτρανη όταν από την μία μιλάνε για πρόληψη και ύστερα μας απειλούν με το ζόρι να επιστρέψουμε στο γονεϊκό μας σπίτι. Ρώτησε κανείς τους φοιτητές αν στην οικογένειά τους υπάρχει μέλος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και η συναναστροφή θα είναι επικίνδυνη;

Για όσους φοιτητές από μας εργαζόμαστε κιόλας καθίσταται αδύνατη η μετακίνηση δημιουργώντας ακόμη πιο ασφυκτική κατάσταση, ενώ είναι ζητούμενο το αν θα καταφέρουν τόσες οικογένειες να υποστηρίξουν οικονομικά όλες αυτές τις μετακινήσεις, δεδομένου του ότι τα παιδιά που μένουν στις εστίες προέρχονται από φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Η ασφυκτική αυτή κατάσταση που βιώνουμε οι οικότροφοι δεν είναι ξεκομμένη από την συνολικότερη επίθεση που δέχεται ο λαός στο δικαίωμά του στην υγεία αυτή τη στιγμή! Ευθύνες για την κρίση που βιώνουμε έχει το ίδιο το σύστημα με την αδιαφορία του να λάβει ουσιαστικά μέτρα που θα προστατεύουν τον λαό και την νεολαία. Μέτρα που θα ξεκινούν από την δημόσια υγεία και περίθαλψη για όλους, την πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία και την δημιουργία μονάδων ΜΕΘ, τον δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο σε όλο το λαό. Μέτρα που θα προστατεύουν του εργαζομένους στους χώρους εργασίας τους, τους φοιτητές στις φοιτητικές εστίες, θα τους παρέχουν ασφάλεια και είδη υγιεινής. Δεν είναι δυνατόν να καλείται ο λαός να πληρώνει από την τσέπη του, να μένει χωρίς εισόδημα και να ξεσπιτώνονται.

Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και της εθνικής ομοψυχίας στη χώρα μας και αλλού έχει δημιουργήσει γερές ρίζες και το αστικό κράτος μέσα από αυτό καλεί τον λαό να πληρώσει τα σπασμένα! Το σύστημα πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να βάζει μπροστά, ως υπαίτιο, τον λαό για να περνάει τα μέτρα του. Οι ευθύνες, όμως, έγερναν και θα γέρνουν στο σάπιο αυτό σύστημα που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ανθρώπινες ζωές! Εμείς, όμως, δεν θα τους χαριστούμε ούτε αυτή τη φορά! Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας!

Απαιτούμε να:

 • ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ! – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ!

 • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

 • ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

 • ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 • ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι εστιακοί φοιτητές των Εστιών της Λάρισας, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση πήρε απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως εύφορο πιο ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.

 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

 • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΕΣΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Οι φοιτητές Πολυτεχνείου Ξάνθης, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν να βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με την υποτυπώδη έως ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την απόσταση που χωρίζει την πραγματικότητα από την εικόνα της «πλήρους ετοιμότητας» που προσπαθουσε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση τις προηγουμενες μερες

Απαιτούμε:

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

 • Να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και όλες οι φοιτητικές παροχές των φοιτητών που έχουν παραμείνει στην πόλη.

 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 • Συχνές απολυμάνσεις όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.

 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

 • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

 • Στηριζουμε την πρωτοβουλία που πήραν φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικών και Νοσηλευτικών σχολών να βοηθήσουν στη μάχη του κορωνοιού

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Οι εστιακοί φοιτητές της εστίας του Πολυτεχνείου Ξάνθης, καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν να βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει! Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!

Απαιτούμε:

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
 • Να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και όλες οι φοιτητικές παροχές των φοιτητών που έχουν παραμείνει στην πόλη.
 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Συχνές απολυμάνσεις όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΕΜΠ και δωρεάν μετακίνηση για όποιον φοιτητή επιθυμεί να αποχωρήσει από την εστία.
 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
 • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
 • Στηρίζουμε την αυριανή κινητοποίηση του ΣΟΦΕΚ στην πρυτανεία του ΔΠΘ και τον αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα.

Κινητοποίηση στην φοιτητική μέριμνα στις εστίες για κοινοποίηση της απόφασης στην αρμόδια υπεύθυνο.

Απόφαση Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.)

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΕΣΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους.

Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες εξαπολύει απειλές για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση που δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσε; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.
 Αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία.

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά! Απαιτούμε:

 • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΔΠΘ
 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
 • Δωρεάν τεστ για τον ιό και δωρεάν μετακίνηση για όποιον εστιακό φοιτητή επιθυμεί να αποχωρήσει από την εστία
 • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας.
 • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

 • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΔΠΘ

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Ενημερωθήκαμε σήμερα 23/3, πως οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που μένουν στις εστίες της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης, καλούνται να αδειάσουν τα δωμάτιά τους και να επιστρέψουν στις πόλεις τους εν μέσω πανδημίας, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης η οποία κλείνει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας. Καταγγέλουμε ως σύλλογος αυτή την απαράδεκτη απόφαση!

Δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που οι ερευνητικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου δεν έχουν ανασταλεί, να ξεσπιτώνονται υποψήφιοι διδάκτορες για τους οποίους είναι απαραίτητη και η φυσική παρουσία στο χώρο του πανεπιστημίου για να εκπονήσουν την έρευνά τους (π.χ. σε ερευνητικά προγράμματα).

Επιπλέον, κάποιοι από εμάς επιτελούν και διοικητικό έργο στα πλαίσια του Πανεπιστημίου (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη), λειτουργία η οποία επίσης συνεχίζονται κανονικά.

Άλλοι εργαζόμαστε παράλληλα σε κλάδους των οποίων δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία και είναι αδύνατον να φύγουμε από την πόλη.

Κάποιοι καταγόμαστε από περιοχές με πολλά κρούσματα, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τους ίδιους αλλά και προϋποθέσεις μετάδοσης του ιού κατά την επιστροφή μας εδώ.

Τέλος, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε άτομα στις οικογένειές μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς, άτομα με χρόνια νοσήματα κ.α.) και για το λόγο αυτό δε θέλουμε να ταξιδέψουμε στον τόπο κατοικίας μας για να τους προστατέψουμε.

Δεν είναι δυνατόν ενώ μας ζητείται να προστατέψουμε τις οικογένειές μας «μένοντας σπίτι», από την άλλη να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας!

Αλήθεια, γιατί αποφασίζει η κυβέρνηση το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών από όλη την Ελλάδα προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με όσους ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση. Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές, που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία.

Απαιτούμε:

 • Δέσμευση από τη Διοίκηση του ΔΠΘ ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία.

 • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ζεστό νερό, ρεύμα κλπ.).

 • Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα.

 • Να παραμείνει η σίτιση με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).

 • Καθημερινή καθαριότητα του κτιρίου της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Αν απαιτείται, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 • Απολύμανση του κτιρίου εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει το κτίριο να μείνει κενό μετά την απολύμανση.

 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε όλους τους οικότροφους, αλλά και τους υποψήφιους διδάκτορες που εργάζονται στο χώρο του πανεπιστημίου για την προσωπική τους υγιεινή.

 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον το επιθυμεί.

 • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

 • Προχωράμε σε δημοσίευση της απόφασης στα ΜΜΕ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις