«Σημαντική πρόοδο» διαπίστωσαν κυβερνητικές πηγές από την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, που επέμεινε στην ανάγκη κατ' αρχήν συμφωνίας ενόψη της επικείμενης συνεδρίασης. Την ίδια στιγμή, «πρόοδος» διαπιστώνεται και γύρω από το ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ, με εκατέρωθεν δηλώσεις να επιχειρούν, τόσο να άρουν το αδιέξοδο, όσο και να το υπερτονίσουν.
 
Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup έριξε ακόμα περισσότερο νερό στο μύλο του Grexit, δηλώνοντας πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, η Ελλάδα οδεύει σε χρεοκοπία. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός τύπος υπογραμμίζει την αλλαγή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου, ώστε «να σταθεί η Ευρώπη στα πόδια της».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, το «παράθυρο» που άφησε ανοικτό ο Πολ Τόμσεν για αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου αναφορικά με τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, όταν τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος τεθούν στη διάθεσή τους, εμφανίζεται εξίσου ικανό να άρει το αδιέξοδο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε τη θέση περί μη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, τασσόμενος υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
 
Τις λίγες ημέρες που απομένεουν για την ερχόμενη Δευτέρα, κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν να καταλήξουν στα βασικά μέρη της συμφωνίας, με την ελπίδα μίας κοινής δήλωσης στο Eurogroup. Στο κάδρο, ωστόσο, παραμένουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, η λήψη αποφάσεων για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και το ύψος των προληπτικών μέτρων, για την περίπτωση που κριθούν αναγκαία. Όλα τα παραπάνω, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση στο παρασκήνιο, καθώς και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
 

Τσίπρας: Φτάνει πια με τη λιτότητα

 
Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Επίτροπο, η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από τις πολιτικές λιτότητας τα τελευταία χρόνια και αυτό θα πρέπει να σταματήσει αφού πλέον «είναι εμφανές» πως η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει την ύφεση και ανακάμπτει.
 
Έκανε λόγο για «μέτωπο λογικής» και τόνισε πως χρειάζονται μέτρα ανακούφισης. «Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης, είπε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών».
 
«Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Μοσκοβισί: Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ

 
Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και υποστήριξε ότι «κανείς εκ των θεσμών δεν είναι υπέρ της λιτότητας». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επόμενες μέρες είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
«Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στις τάξεις μας μία Ελλάδα με θέσεις εργασίας με ανάπτυξη στην καρδιά της ευρωζώνης. Οι επόμενες μέρες είναι φυσικά ζωτικής σημασίας αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από μία λύση και οι παράμετροι μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπάρχουν. Νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα. Αυτές οι προσπάθειες θα ολοκληρωθούν τώρα, θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς και οι άνθρωποι θα δουν τα αποτελέσματα. Τα μέλη της Επιτροπής, όπως πάντα, θέλουμε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.
 
Ακόμη και αν οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ -και φυσικά θα πρέπει αυτό να επικυρωθεί και στο Eurogroup- θα πρέπει, εμείς, η Επιτροπή, θα κάνουμε το βέλτιστο δυνατόν για να φθάσουμε σε μια συμφωνία».
 

Το μέλλον χωρίς το ΔΝΤ

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ολλανδικής Financieele Dagblad, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, η Ολλανδία θα αποχωρήσει εξίσου από το πρόγραμμα.
 
Πάντως, όπως αναφέρεται, ο ίδιος υποστήριξε πως η δική του δουλειά ως πρόεδρος του Eurogroup, είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα, επειδή αυτό, όπως δήλωσε, είναι προς το συμφέρον όλων, τόσο από οικονομικής, όσο και από πολιτικής πλευράς. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ούτε το Ταμείο επιθυμεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα.
 
«Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν».
 
Την ίδια ώρα, τα γερμανικά δημοσιεύματα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου, με τη  Suddeutsche Zeitung να κάνει λόγο για αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται και ο ηγέτης του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος, ενώ την Τετάρτη, υπέρ της διαγραφής χρέους, ως απαραίτητη, τάχθηκε και ο πρώην συμπρόεδρος των Πρασίνων, Γιούργκεν Τριστίν.