Η νέα κυβερνητική αρχή της περιοχής πρωτευούσης (Μαδρίτη) της Ισπανίας, διέταξε την απομάκρυνση τριών χιλιάδων επιγραφών με ονόματα θυμάτων του φραγκικού καθεστώτος, όπως αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα El Diario.

Συγκεκριμένα, η αρχή, που αποτελεί συμμαχία των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP), των Θιουδαδάνος και του ανερχόμενου ακροδεξιού κόμματος Vox, διέταξε την πλήρη «αναμόρφωση» μνημείου της πρωτεύουσας, στην περιοχή της Αλμουδένα, στο οποίο τιμάται η μνήμη των θυμάτων του φασιστικού καθεστώτος του «Χενεραλίσιμο» Φράνκο. Τμήμα της «αναμόρφωσης» αποτελεί η απομάκρυνση των πλακιδίων στα οποία αναγράφονται 2.937 ονόματα θυμάτων του.μεταξύ αυτών και όλα τα ονόματα των νεαρών αντιφασιστριών, γνωστών ως τα «Δεκατρία Ρόδα». Το γεγονός αυτής της τελευταίας απομάκρυνσης, είναι πολλαπλά σημαντικό, καθώς τα τελευταία λόγια της νεαρής αντιφασίστριας της ομάδας που εκτελέστηκε έσχατη, της Χούλια Κονέσα, ήταν «Ας μη σβηστεί το όνομα μου από την Ιστορία» – λόγια που επίσης αναγράφονταν σε πλάκα και αφαιρέθηκαν.

Στη θέση των 2.937 Ονομάτων έχει αποφασιστεί να μπει μία γενικόλογη φράση περί όλων των «θυμάτων του εμφυλίου» και το μνημείο να μην αναφέρεται πια ως μνημείο των θυμάτων του φασιστικού καθεστώτος.

Επίσης, σβήστηκαν στίχοι του ποιητή Μιγκέλ Χερνάντεθ, και η μεταλλική πλάκα που τους ανέγραφε παραμένει κενή επί του μνημείου. Οι στίχοι που σβήστηκαν ήταν επιλογή των οικογενειών των θυμάτων.

Τόσο οι Θιουδαδάνος όσο και το Vox αρνούνται να καταδικάσουν τα εγκλήματα του Φρανκισμού, είναι ενάντια στην απαγόρευση των συμβόλων της 35χρονης φρανκικής δικτατορίας και θεωρούν ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις που αγωνίστηκαν κατά του Φράνκο «είναι το ίδιο ένοχες» στα πλαίσια ενός εμφυλίου, αν και είναι γνωστό ότι ο Φράνκο βοηθήθηκε από το Χίτλερ και το Μουσολίνι.