Ιταλοί, Γερμανοί, Ισπανοί και Πολωνοί τουρίστες βρίσκονται μεταξύ των νεκρών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ, λέγοντας επίσης πως ενδέχεται να έχουν διαφύγει δύο έως τρεις ένοπλοι που συμμετείχαν στην επίθεση στο Εθνικό Μουσείο Μπάρντο.
 
Το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε για την επίθεση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. 
 
«Με τη σημερινή επίθεση στην Τυνησία, η τρομοκρατική οργάνωση Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) βάζει ξανά στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της περιοχής της Μεσογείου» δηλώνει η Μογκερίνι τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους της για την αντιμέτωπιση της τρομοκρατικής απειλής.
Όλοι οι επισκέπτες έχουν απομακρυνθεί πλέον με ασφάλεια από το κτήριο του μουσείου μετά την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον ξένων στην Τυνησία από την επίθεση αυτοκτονίας με τη «σφραγίδα» της Αλ Κάιντα σε συναγωγή στο νησί Τζέρμπα το 2001, με απολογισμό 21 νεκρούς.
 
Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών που αποβιβάζονταν από λεωφορεία έξω από το Εθνικό Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας και στη συνέχεια όρμησαν μέσα στο κτήριο και κράτησαν ομήρους -ανάμεσά τους πολίτες Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, σύμφωνα με το τοπικό ραδιόφωνο.
 

Δείχνουν τη Λιβύη

 
Ο πρόεδρος της Τυνησίας μετέβη σε νοσοκομείο προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους τραυματίες.
 
Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες επιθέσεις, ενώ «έδειξε» τη γειτονική Λιβύη για την άνοδο των τζιχαντιστών.
 

Το Παρίσι «στο πλευρό της Τύνιδας»

 
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως βρίσκεται σε εξέλιξη «κατάσταση ομηρίας» στο μουσείο Μπάρντο, καταδικάζοντας την επίθεση και δηλώνοντας πως το Παρίσι στέκεται στο πλευρό της Τυνησίας.
 
Δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Η Τυνησία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με βία ισλαμιστών τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων ομάδων που συνδέονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα έχουν ενταθεί καθώς η γειτονική Λιβύη βυθίζεται σταδιακά όλα και βαθύτερα στο χάος.
 
«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση καταδεικνύει με τον σκληρότερο τρόπο τις απειλές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, σε όλον τον κόσμο» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες κατόπιν συνάντησης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το Εθνικό Μουσείο Μπάρντο (Bardo), από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου, βρίσκεται δίπλα στο Κοινοβούλιο της Τυνησίας -το οποίο εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας μετά τους πυροβολισμούς. Αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες καθώς «αφηγείται» την ιστορία της Τυνησίας και παράλληλα φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκών μωσαϊκών στον κόσμο.