Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της «τρόικας εσωτερικού», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας.

Το Ποτάμι: Σύγκρουση με την «τρόικα εσωτερικού» χωρίς έλεος

Υπάρχει όντως μια τρόικα εσωτερικού που καταστρέφει σιγά σιγά ότι έχει απομείνει από τη χώρα, δηλώνει το Ποτάμι απαντώντας στην έντονη κριτική που άσκησαν κυβερνητικοί κύκλοι.
 
«Σε αυτή την τρόικα εσωτερικού είναι η παρέα του Μαξίμου, οι ακροδεξιοί συμπαραστάτες τους στους ΑΝΕΛ και όλο το παλαιοκομματικό συμφεροντολογικό σύστημα που πρόθυμα υπηρετεί το νέο καθεστώς. Με αυτή την τρόικα το Ποτάμι θα συγκρουστεί χωρίς έλεος. Γιατί τα συμφέροντα των πολλών πρέπει να μπουν επιτέλους πάνω από το σύστημά τους», αναφέρει το Ποτάμι.

Αποχώρησαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα»

 
Νωρίτερα αποχώρησαν από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία έχει εισαχθεί για συζήτηση το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.
 
Με την έναρξη της συζήτησης για το σχέδιο νόμου, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν παραβιάσεις στην διαδικασία, και συγκεκριμένα ότι το σχέδιο νόμου δεν συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
Όπως υποστήριξαν, δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση, δεν δίνεται η προθεσμία των επτά ημερών ανάμεσα στις δυο συζητήσεις ώστε να υπάρξει ο χρόνος για να μελετηθεί το νομοσχέδιο κι ανέφεραν ότι περιλαμβάνει «φωτογραφικές διατάξεις» διαφορετικών υπουργείων.
 
Καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι, ενώ εισήγαγε αρχικά το νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία, την μετέτρεψε μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής σε διαδικασία «του κατεπείγοντος».
 
«Προσχηματικές» χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος έως την ερχόμενη Τρίτη επαρκεί και ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κρίσιμα κοινωνικά θέματα με επείγοντα χαρακτήρα και υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπισθούν το συντομότερο.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καταλόγισε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «δεν ήρθαν για να συμβάλλουν», και σημείωσε πως «το σχέδιο νόμου έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό θετικών διατάξεων με επείγοντα χαρακτήρα, και προθεσμίες οι οποίες λήγουν έως το τέλος του έτους, όπως είναι η έκδοση κάρτας για τους ανασφάλιστους».