Η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας γύρω από τη βορειοκορεάτικη πρεσβεία, αφού η Πιόνγκγιανγκ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε όλους τους Μαλαίσιους που ζουν στη Βόρεια Κορέα να την εγκαταλείψουν, ένα μέτρο στο οποίο απάντησε αμέσως η Κουάλα Λουμπούρ λαμβάνονται αντίστοιχη απόφαση.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, δηλητηριάστηκε με VX, ένα ισχυρό νευροτοξικό αέριο στις 13 Φεβρουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Η Σεούλ αμέσως κατηγόρησε την Πιόνγκγιανγκ ότι οργάνωσε τη δολοφονία. Έκτοτε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει οξυνθεί, με τη Βόρεια Κορέα να απορρίπτει την έρευνα και να ζητεί την επιστροφή της σορού του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Οκτώ Βοριεοκορεάτες φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία. Τέσσερις εξ αυτών έφυγαν από τη Μαλαισία την ίδια ημέρα και ένας πέμπτος αφέθηκε ελεύθερος την προηγούμενη εβδομάδα καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον του.
Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας, τον Χάλιντ Αμπού Μπακάρ, τρεις ακόμη ύποπτοι κρύβονται στη βορειοκορεάτικη πρεσβεία.

«Θα περιμένουμε έξω ακόμη κι αν χρειαστούν πέντε χρόνια. Κάποιος τελικά θα βγει», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία έχει κλείσει με οχήματά της την πρόσβαση και στον δρόμο οδηγεί στην πρεσβεία και περίπου 10 αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τη φυσική παρουσία όλου του προσωπικού της πρεσβείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός των Εσωτερικών, Νουρ Τζαζλάν Μοχάμεντ, στους δημοσιογράφους, έξω από την πρεσβεία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δε θα επιτραπεί στο προσωπικό της πρεσβείας να την εγκαταλείψει «μέχρι να είμαστε βέβαιοι για τον ακριβή αριθμό τους, αλλά και για το που βρίσκονται οι ίδιοι», τόνισε.

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε στους πολίτες της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφος της, να την εγκαταλείψουν αναγκάζοντας τη Μαλαισία να προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων, ενώ η αστυνομία στην Κουάλα Λουμπούρ προσπαθεί να εντοπίσει και να ανακρίνει τρεις υπόπτους για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές, κρύβονται εντός της πρεσβείας.