Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των 800 στρατιωτών που βρίσκονται στη χώρα, σε 2.500.

Η πομπή περίπου 30 θωρακισμένων οχημάτων έχει ήδη αναπτυχθεί περιμετρικά της πόλης Ντιαμπαλί, με σκοπό τόσο το Ντιαμπαλί όσο και η Κόννα, να ανακαταληφθούν από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει σταδιακά να καταφθάνουν και οι πρώτες αφρικανικές μονάδες που θα ενισχύσουν τις γαλλικές δυνάμεις. Εντός των επόμενων ωρών, αναμένονται ενισχύσεις από την Νιγηρία, την Σενεγάλη, την Μπουρκίνα Φάσο, το Νίγηρα το Τόγκο, την Γκάνα, την Γουινέα και το Τσαντ.

Νέα διάσταση στη σύγκρουση μετά τις απαγωγές στην Αλγερία
 
Η κρίση στο Μαλί πήρε από χθες Τετάρτη νέες διεθνείς διαστάσεις μετά τη σύλληψη πολλών ομήρων σε εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλγερία ως αντίποινα για την αεροπορική και χερσαία της Γαλλίας εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο Μαλί.
 
“Για μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ζωή των ομήρων και η ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών, σε στενή συνεργασία με τις αρχές των εμπλεκόμενων χωρών”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.
 
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες βρίσκονται ανάμεσα στους 41 ξένους που απήχθησαν από το εργοστάσιο στο Τιγκαντουρίν, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.
 
Ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός σκοτώθηκαν και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όπως ανακοίνωσαν οι αλγερινές αρχές. Επίσης 150 αλγερινοί εργαζόμενοι στο γαλλικό όμιλο CIS Catering κρατούνται σε εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύονται η βρετανική BP, η νορβηγική Statoil και η αλγερινή Sonatrach.
 
Την ευθύνη της επίθεσης και της απαγωγής ανέλαβε ισλαμιστική οργάνωση “Υπογράφοντες με Αίμα”, απαντώντας “στην σταυροφορία των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί”, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα Alakhbar.
 
Οι “Υπογράφοντες με Αίμα” είναι το όνομα που έδωσε ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ στους μαχητές του. Ο Μπελμοχτάρ απομακρύνθηκε πρόσφατα από την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ.
 
“Επιβεβαιώνουμε πως οι όμηροι είναι περισσότεροι από σαράντα Σταυροφόροι, ανάμεσά τους 7 Αμερικανοί και δύο Βρετανοί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των απαγωγέων οι οποίοι ζητούν πρώτα απ΄ όλα “να σταματήσει κάθε επίθεση εναντίον των δικών τους στο Μαλί”.
 
Όπως δήλωσε γάλλος όμηρος σε επικοινωνία του με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, υπάρχουν επίσης όμηροι από τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Δουβλίνο και ο νορβηγικός Τύπος αναφέρουν ότι πολίτες των χωρών τους απήχθησαν χθες.
 
Η ισλαμιστική οργάνωση επισημαίνει πως “η Αλγερία επελέγη ως στόχος επειδή δεν γίνεται αποδεκτή η ταπείνωση του αλγερινού λαού” από την απόφαση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να επιτρέψει στα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Αλγερίας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος σχολίασε για το θέμα:

¨Αυτό που συμβαίνει είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στο Μάλι. Η Γαλλία μαζί με τις αφρικανικές και τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό που εμείς ονομάζουμε Διεθνή κινητοποίηση υποστήριξης του Μάλι, έχει σκοπό να συνδράμει στην επανάκτηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας το συντομότερο δυνατόν. ¨
 
Η οργάνωση του Αμπάς, προχώρησε στην απαγωγή ως αντίποινα στην απόφαση της Αλγερινής κυβέρνησης, να παραχωρήσει στην Γαλλία τον εθνικό εναέριο χώρο της, για τις επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών στο Μάλι.

Συμμετοχή κι άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά και αφρικανικών κρατών
 
Μέσα στις επόμενες 48 ώρες οι αφρικανικές χώρες που συνδράμουν τη γαλλική επιχείρηση στο Μάλι θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για χερσαία ανάπτυξη.
 
Η διαβεβαίωση ήρθε δια στόματος του αρχηγού ενόπλων δυνάμεων του Μάλι Ιμπραήμ Ντεμπελέ σε ευρεία σύσκεψη με τους ομολόγους του άλλων αφρικανικών κρατών στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.
 
Στη Ρώμη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λίο Πανέτα, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και τη στρατιωτική επιχείρηση στο Μάλι.
 
«Τόσο η Ιταλία όσο και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την στήριξή τους στη γαλλική επέμβαση που γίνεται για να αναχαιτίσει την προέλαση των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Όπως ξέρετε, θα γίνει και μία σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και έπειτα από αυτήν θα έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα για την ευρωπαϊκή συμμετοχή», δήλωσε ο Τζιαμπάολο ντι Πάολα, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.
 
Στην αρχή της γαλλικής επέμβασης το Παρίσι, πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, ξεκίνησε χωρίς άλλη διεθνή συμμετοχή. Αλλά πλέον, είτε με στρατιωτικό προσωπικό, μαχητικά αεροσκάφη από τις αφρικανικές χώρες, είτε με επιμελητειακή υποστήριξη από ευρωπαϊκές χώρες και Ηνωμένες Πολιτείες, έχει διευρύνει σημαντικά πλέον τη συμμαχία δράσης υπέρ του Μάλι.