Αποκαλυπτικός σχετικά με το τι συνέβη στο γηροκομείο του Άγιου Παντελεήμονα εμφανίστηκε νοσηλευτής που νοσεί από τον κορονοϊό και τον οποίο ελεγκτικοί μηχανισμοί και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, εμφανίζουν ως τον υπαίτιο για τα κρούσματα που ξέσπασαν εντός του γηροκομείου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, υποστήριξε ότι ένας ηλικιωμένος που τελικά πέθανε από κορονοϊό, είχε εμφανίσει συμπτώματα πέντε ημέρες πριν τα τον νοσηλευτή και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, ένας ισχυρισμός ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με το αφήγημα του κρατικού μηχανισμού για το ότι «φταίει ένας εργαζόμενος» -ένα αφήγημα που υιοθέτησε και ο πρωθυπουργός -αναφερόμενος βέβαια στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι- όταν σε δηλώσεις του την Πέμπτη ανέφερε πως «έχουμε δει περιπτώσεις, όπως στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, όπου παραπάνω από 20 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, επειδή κάποιοι φέρθηκαν ανεύθυνα».

Κατηγορούν και πάλι «έναν εργαζόμενο» για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

«Στις 17 Σεπτεμβρίου άρχισε ο πονοκέφαλος, είχα κόπωση. Δεν ήξερα ότι ήμουν θετικός… Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου εμφάνισα βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Αν είχα αυτά τα συμπτώματα νωρίτερα θα είχα σταματήσει κατευθείαν» είπε μεταξύ άλλων ο νοσηλευτής.

Μάλιστα, ο νοσηλευτής αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει ότι υπήρχε κρούσμα στο γηροκομείο κάτι που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το πόρισμα των επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο μιλάει για διασπορά του κορονοϊού σε δεκάδες ηλικιωμένους στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα η οποία οφείλεται σε εργαζόμενο της μονάδας. Συγκεκριμένα ο νοσηλευτής δήλωσε: «Είχα ενημερώσει ότι υπήρχε κρούσμα. Ο ασθενής ήταν μιάμιση βδομάδα με συμπτώματα, από τις 12 Σεπτεμβρίου. Εγώ του έκανα κορτιζόνη με εντολή γιατρού. Τα συμπτώματα άρχισαν με πυρετό πάνω από 38… Μόλις είδα ότι μπήκε οξυγόνο, ενημέρωσα το γηροκομείο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν πρέπει να είναι εδώ. Αυτά είναι γραμμένα».

Ακόμη πιο προβληματικό είναι ότι κατά τον επιτόπιο έλεγχο, «οι υπεύθυνοι για τη διοικητική και οικονομική λειτουργία του φορέα βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων υπηρεσιών». Αποτέλεσμα, να μην καταστεί δυνατή η εξέτασή τους και η χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων και τεκμηρίων.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης και των χειρισμών της πανδημίας είναι εξάλλου και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΟΔΥ ο οποίος προ ολίγων ημερών αποκάλυψε πως «υπήρξαν και πριν κάποιοι θετικοί, ήδη από το προσωπικό και τους ιδιοκτήτες, άρα ο αριθμός μπορεί να ξεπερνάει τους 45. Προφανέστατα για να υπάρχουν τόσοι πολλοί θετικοί, κάτι δεν πήγε πολύ καλά, τα εξετάζουμε […] Η πρώτη (σ.σ. περίπτωση) πρέπει να είναι που μαθαίνουμε τώρα κάνα δυο βδομάδες, φαίνεται πως κάποιοι νοσηλευτές είχαν νοσήσει πιο παλιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά σε έναν χώρο και να έχουν γίνει όλα σωστά».

Ομολογία αναλγησίας από Αρκουμανέα για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Επομένως, η παραδοχή ότι «εδώ και δύο εβδομάδες υπήρχαν θετικοί από το προσωπικό και τους ιδιοκτήτες» δημιουργεί περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πώς φτάσαμε στο σημείο να μετράμε τουλάχιστον 40 κρούσματα κορονοϊού και τις αρμόδιες αρχές να μην έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη μετάδοση του ιού, παρότι τον τελευταίο μήνα έχουν ανακοινωθεί δύο δέσμες μέτρων προστασίας για τις δομές διαμονής ηλικιωμένων.

Σχετικά πάντως με τις πληροφορίες ότι ο νοσηλευτής έχει παραιτηθεί και αποχωρήσει από την επιχείρηση, ο ίδιος δήλωσε πως δεν έφυγε από το γηροκομείο λόγω του κορονοϊού αλλά γιατί βρήκε αλλού δουλειά.

Τέλος, για τις μαρτυρίες που αναπαρήγαγαν πολλά μέσα ενημέρωσης ότι ο νοσηλευτής φορούσε διπλά γάντια και μάσκες ίσως γιατί γνώριζε ότι είχε κορονοϊό, ο ίδιος εξήγησε ότι «φορούσα γιατί είχαν ήδη κρούσμα μέσα, τον ασθενή που απεβίωσε. Πώς λοιπόν να μη φοράω διπλά γάντια, διπλή μάσκα και προσωπίδα; Υπάρχουν κάμερες που τα έχουν καταγράψει. Και άλλοι ασθενείς ανέβασαν πυρετό μετά τον πρώτο ασθενή» καταρρίπτοντας στην ουσία το άστοχο και αναληθές αφήγημα ότι πρόκειται για τον «ασθενή 0» -κάτι που πολλά μέσα έτρεξαν να αναπαράγουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ήταν η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου που ανακοίνωσε «σχέδιο δράσης τριών αξόνων», με επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών, εντατικοποίηση και αυστηροποίηση της συμμόρφωσης στις οδηγίες, και κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού. Μεταξύ των μέτρων, η δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες φιλοξενούμενων, ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος, σε περιπτώσεις κρουσμάτων έλεγχος σε όλο το προσωπικό για 2 εβδομάδες και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, αντικατάστασή του από ειδικές ομάδες ή από ομάδα παρέμβασης, ειδικό ερωτηματολόγιο για τους εργαζομένους για να το συμπληρώνει κάθε μέρα και να γίνεται ευκολότερη ιχνηλάτηση, δειγματοληπτικά τεστ, σύνταξη κώδικα ασφαλείας συμπεριφοράς του προσωπικού εντός και εκτός δομής με βασικές προφυλάξεις σε όλες τις δραστηριότητές τους, εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους και συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι.

Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, μετά την Δ. Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοίνωνε επιπλέον μέτρα. Μεταξύ των μέτρων εκείνων, η αναβολή μη αναγκαίων αδειών, υποχρεωτικό το τεστ 48 ώρες πριν την επάνοδο τους στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, αποφυγή επαφών που παρουσιάζουν συμπτώματα. Επίσης, αν κάποιος εργαζόμενος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα συνιστάται η θερμομέτρηση 2 φορές τη μέρα, η διαμονή σε διαφορετικό χώρο από το κρούσμα και αν είναι δυνατόν η μετακίνηση του σε άλλο σπίτι.