Υπό την πίεση των επιδημιολογικών δεδομένων, ακολούθησαν την Παρασκευή ανακοινώσεις με σαφή κατεύθυνση την ατομική προστασία, χωρίς να υπάρχει κάποια παράλληλη πρόβλεψη για ενίσχυση και θωράκιση του συστήματος υγείας.

1) Στην παραπάνω βάση, η χρήση μάσκα επεκτίνεται σε καθολικό βαθμό καθώς «από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών)».

2)Το πλαίσιο επισκεπτηρίων σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων , όπως νοσοκομείο και οίκοι φιλοξενίας ηλικιωμένων, αστέγων, κ.τ.λ μεταβάλλεται, με αναστολή να ισχύει από 1 έως και 15 Αυγούστου. Αναφορικά με τα νοσοκομεία όπου δύναται αναγκαία η παρουσία συνοδού αυτή θα πραγματοποιείται μετά από την παροχή ειδικής άδειας, ενώ ο συνοδός θα πρέπει να κατέχει και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

3) Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

4) Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και Κυριακή 9 Αυγούστου υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

5) Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.

6) Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31 Αυγούστου.

7) Παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

8) Παράταση έως τις 31 Αυγούστου υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

9) Έως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

10) Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15 Αυγούστου η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

11) Έως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15 Αυγούστου).

13) Τέλος, από 1 Αυγούστου έως και τις 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Αξιοσημείωτος είναι από την άλλη, ο επικοινωνιακός τρόπος με τον οποίο ο Ν, Χαρδαλιάς επέλεξε να ντύσει τις ανακοινώσεις του, καθώς η εν λόγω ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία μάσκας. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιχείρησε να διασκεδάσει τα πλήθη με αυτή του την επιλογή, που δεδομένης της παντελούς έλλειψης ουσιαστικής  αναφοράς για θωράκιση του ΕΣΥ, ανέδειξε για πολλοστή φορά ότι η επιδημιολογική πολιτική γίνεται αντιληπτή από την κυβέρνηση με όρους ατομικής ευθύνης.

Στα όρια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την ανθεκτικότητα του απέναντι σε ένα νέο κύμα να είναι αμφίβολη

Όπως όλα δείχνουν το ΕΣΥ «βρίσκεται στα όρια του» με την πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά), Ματίνα Παγώνη, να αναφέρει σε συνέντευξη της στο OPEN ότι « «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα γιατί ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τα χειρουργεία που ήταν σε αναμονές και με τον κόσμο που πρέπει να λύσει τα προβλήματά του που ήταν σπίτι του. Επομένως, τα νοσοκομεία έχουν πάρα πολύ κόσμο ακόμα και βέβαια οι γιατροί και οι νοσηλευτές ακόμα δεν έχουν φύγει ούτε για διακοπές ούτε για τίποτα».

«Καταλαβαίνετε ότι αν συμβούν πράγματα τους επόμενους μήνες με αύξηση κρουσμάτων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις σοβαρές. Το σύστημα είναι στα όριά του. Το προσωπικό έχει κουραστεί όλους αυτούς τους μήνες, διότι πέρασαν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και αντιμετώπισαν έναν ιό που δεν ήξεραν, χωρίς να έχουν τελειώσει τα πρωτόκολλα και χωρίς να έχουμε εμβόλιο», επισήμανε, ενώ μάλιστα μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων η Μ. Παγώνη δεν απέκλεισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και εντός των σχολικών τάξεων.

Με κεντρικό άξονα την δύσκολη κατάσταση του ΕΣΥ δεν παρέλειψε να εφιστήσει την προσοχή και στον κόσμο και ιδίως στην νεολαία, καλώντας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση , τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

Ατομική επαγρύπνηση και μαζικά διαγνωστικά τεστ ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, με την περιοχή να πλήττεται από πολύ υψηλό ποσοστό κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας εκπέμπει σήμα κινδύνου με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή να δημιουργεί έντονους φόβους για τοπικό lockdown. Σε αυτή τη δυσμενής συνθήκη οι πολίτες καλούνται από τον σύλλογο να τηρούν τα μέτρα πρόληψης ενώ έκκληση απευθύνεται και στο αρμόδιο Υπουργείο για την διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό μέσω των κινητών μονάδων, αλλά και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτισή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, και απόλυτη συναίσθηση της διαφαινόμενης αρνητικής τροπής της πανδημίας Covid-19 στην ΠΕ Καβάλας με αρκετά σε καθημερινή βάση επιβεβαιωμένα κρούσματα καλούμε:

Τις Δημόσιες και τις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικά Ιατρεία) να τηρούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς κανένα περιθώριο χαλάρωσης, που ίσως επέφερε η πρώτης επιτυχής αντιμετώπισης της επέλασης του Κορονοϊού στην Καβάλα. Συμπεριφορές επιπόλαιες ή απαξιωτικές στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας είναι καταδικαστέες.

Τους συμπολίτες μας να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα ατομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής προστασίας χωρίς χαλάρωση, χωρίς απαξίωση και έχοντας πάντα στην κορυφή της σκέψης τους ότι μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε. Αν υποτιμήσουμε σε αυτή τη φάση τον Κορονοϊό αυτός θα μας τιμωρήσει ανελέητα.

Τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να μειώσουν δραστικά τις κοινωνικές επαφές τους.

Τους πιστούς να φορούν μάσκες πριν την είσοδό τους στους ναούς αλλά και κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λατρείας.

Τους συμπολίτες μας που επισκέπτονται τις λαϊκές, παρότι ανοιχτοί χώροι επειδή συνωστίζονται, να φορούν μάσκα.

Τις νέες και τους νέους να επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα,(όπως κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος) προστατεύοντας όχι μόνο τους εαυτούς, αλλά και τους γονείς και τις γιαγιάδες και παππούδες τους και να μην ξεχνούν ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.

Όλους τους πολίτες να εμπιστεύονται τις επιστημονικές απόψεις για τον Κορονοϊό και να μην επηρεάζονται από συνωμοσιολόγους που περιφρονούν την κρισιμότητα των γεγονότων, αρνούνται την ύπαρξη του ιού και δεν κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος. Ήδη έχουμε ασθενείς συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο αναφοράς, ο ένας από τους οποίους είναι διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».