«3+1 ερωτήματα για τον κύριο Στεφανή» διατύπωνε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών την Τρίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Στεφανή να δώσουν απαντήσεις για το περιεχόμενο του βιογραφικού του, που από την έρευνα προκύπτει τουλάχιστον «παράτυπο». Συγκεκριμένα, κατά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, παρότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωνε για χρόνια κάτοχος δύο MBA (Master of Business Admnistration), προκύπτει πως κανένας από τους δύο τίτλους που έχει αναρτήσει και στο βιογραφικό του στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι ακριβής.

Αναφορικά με τον πρώτο τίτλο, το δημοσίευμα σημειώνει την αναντιστοιχία να την περιλαμβάνει το βιογραφικό του Αλκ. Στεφανή στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας, ενώ στον ιστότοπο της κυβέρνησης έχει απαληφθεί. Αυτό συμβαίνει, την ώρα που το βιογραφικό του αναφέρεται σε μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διαχείριση Κρίσεων» (MBA in Crisis Response Operations)» -χωρίς να σημειώνεται πού έκανε τις σπουδές. Στην αναζήτηση του βιογραφικού που έκανε η εφημερίδα παραθέτει άλλο βιογραφικό του υφυπουργού που είναι αναρτημένο στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου και πάλι αναφέρεται ως κάτοχος δύο MBA, πλην όμως δεν αναγράφεταιως «Στρατηγικές Ασφαλείας» αλλά Στρατηγικές Εθνικής Ασφάλειας», διαφορά που δεν θεωρείται ήσσονος σημασίας.

Ο δεύτερος τίτλος του παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φέρεται να προέρχεται από το National War College (NWC) που αποτελεί τμήμα του National Defence University (NDU), από το οποίο αποφοίτησε το 2009. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο αμερικάνικο ίδρυμα δεν παρέχει MBA αλλά MSc (Master of Science) στο μεταπτυχιακό που φέρει τίτλο «National Security Strategy». Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, όσοι παρακολουθούν σειρά μαθημάτων ως «Στρατηγικές Ασφαλείας» (Strategic Security Studies), το εν λόγω ίδρυμα παρέχει Master of Arts (Μ.Α.) και όχι MBA, ενώ όσοι δεν περάσουν τις εξετάσεις σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, λαμβάνουν ένα κολεγιακό δίπλωμα (college diploma) ως πιστοποιητικό παρακολούθησης, χωρίς ακαδημαϊκή αξία.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η έρευνα της εφημερίδας επεκτάθηκε και σε επτά από τους συμμαθητές του υφυπουργού, τρεις στρατιωτικοί από τη Φιλανδία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία δηλώνουν πως έχουν λάβει Master of Science από το εν λόγω Πανεπιστήμιο, ένας διπλωμάτης από το Πακιστάν δηλώνει πως έχει Master of Arts και οι υπόλοιποι τρεις πως έχουν απλώς παρακολουθήσει μαθήματα. Κανένας τους δεν κάνει λόγο για MBA.

Το δημοσίευμα καταλήγει σε τέσσερα ερωτήματα, με την αντίδραση από τον υφυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ήρθε νωρίς το μεσημέρι να απαντά μόνο στα δύο πρώτα, επιβεβαιώνοντας την ουσία του δημοσιεύματος. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  1. Από ποιο Πανεπιστήμιο πήρε το πρώτο του MBA – «Διαχείριση Κρίσεων» (MBA in Crisis Response Operations)- ο κ. Στεφανής;
  2. Ποιο ήταν το αντικείμενο του δεύτερου μεταπτυχιακού του που φέρεται να απέκτησε στις ΗΠΑ; «Στρατηγικές Ασφαλείας» (όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στο ΥΠΕΘΑ) ή «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» (όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ε.Ε.); Επίσης, τι είδους τίτλο απέκτησε εκεί: ΜΒΑ, ΜSc, M.A. ή ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης;
  3. Εχει αναγνωρίσει στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) τα μεταπτυχιακά που φέρεται πως κατέχει ώστε να είναι σύννομα με την ελληνική νομοθεσία; Εχουν παίξει αυτά τα μεταπτυχιακά ρόλο στην ανέλιξή του στις Ένοπλες Δυνάμεις ή όχι;
  4. Τα εν λόγω μεταπτυχιακά έπαιξαν ρόλο στο να αναλάβει υπέρμετρες εξουσίες στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ο κ. Στεφανής;

«Ανήθικη επίθεση» χωρίς εξηγήσεις από την κυβέρνηση

Νωρίς το μεσημέρι και πριν την απάντηση Στεφανή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «ανήθικη επίθεση», χωρίς να τεκμηριώνει την αιτία του χαρακτηρισμού, και χωρίς να απαντά σε κανένα από τα ερωτήματα. Μάλιστα, δεν δίστασε να συνδέσει το δημοσίευμα με… επιχείρηση υπονόμευσης της εθνικής ομοψυχίας.

«Είδαμε σήμερα μία ανήθικη επίθεση στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Επίθεση σε ποιον; Σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε επί 4 δεκαετίες τον Ελληνικό Στρατό και τίμησε το εθνόσημο. Σε έναν διακεκριμένο αξιωματικό που εξελίχθηκε στην ιεραρχία του Στρατού και έγινε αρχηγός ΓΕΣ. Τοποθετήθηκε μάλιστα σε αυτή τη θέση, λόγω των αδιαμφισβήτητων προσόντων του, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε έναν άνθρωπο που επωμίζεται τώρα ένα εθνικά κρίσιμο έργο, αυτό του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος ως επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επίθεση γιατί; Για να υπονομευθεί η εθνική ομοψυχία σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα; Για να υπονομευθεί το έργο που έχουμε αναλάβει, κατ’ απαίτηση όλων των Ελλήνων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα; Μάταιος κόπος. Με την Ελλάδα ενωμένη, η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα το έργο της με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την ευημερία των Ελλήνων» κατέληξε ο Στ. Πέτσας, ενώ η ανεπάρκεια της δήλωσής του, ανάγκασε τον υφυπουργό να απαντήσει λίγο αργότερα.

«Λάσπη και αθλιότητες» και επιβεβαίωση

Λίγο μετά τον Στ. Πέτσα, ο υφυπουργός και Εθνικός Συντονιστής Αλκ. Στεφανής απάντησε στο δημοσίευμα, δίνοντας στη δημοσιότητα τους δύο τίτλους σπουδών του, που -όπως προκύπτει- επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, το πρώτο MBA προκύπτει απλώς ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης, ενώ το δεύτερο MBA, προκύπτει MSc, όπως εξηγείται παραπάνω:

«Η λάσπη και οι αθλιότητες δεν με αγγίζουν, ούτε με πτοούν την ώρα που χειρίζομαι κρίσιμα για την πατρίδα μας θέματα. Και για τους εκ του πονηρού ερωτώντες, ιδού τα πτυχία μου» αναφέρει ο υφυπουργός στη δήλωση που συνοδεύει τα παραπάνω έγγραφα, για να συνεχίσει «εξηγόντας» τον τρόπο κτήσης τους.

«Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, ήταν ομαδικό πρόγραμμα σπουδών του ΥΠΕΘΑ για τη Διαχείριση Κρίσεων. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, ήμουν ο μοναδικός Έλληνας Αξιωματικός τη χρονιά 2008-2009 λόγω του ότι αρίστευσα στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, αποφοιτώντας πρώτος και σύμφωνα με τις διαδικασίες, ως επιβράβευση και πληρώντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία επιλέχθηκα από το Συμβούλιο. Κατά τις εκεί σπουδές μου, εκτός της Ακαδημαϊκής μου αριστείας, ήμουν ο Πρόεδρος της επιτροπής Ηθικού του Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως Διακεκριμένος Απόφοιτος και βραβεύτηκα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού» προσθέτει, ενώ καταλήγει με ένα υστερόγραφο: «Υ.Γ.: Τα παραπάνω αποτελούν διαδικασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ακολουθούμενες για την επιμόρφωση των στελεχών, στο πλαίσιο της επιζητούμενης αριστείας και όχι για τη λήψη επιδομάτων ή για ακαδημαϊκή καριέρα».