Ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Υγείας το πρωί της Τετάρτης, όταν μέλη της ΠΟΕΔΗΝ επιχείρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και στα πλαίσια κινητοποίησης τους να κλείσουν τον δρόμο μπροστά από το υπουργείο Υγείας.

Δυνάμεις των ΥΜΕΤ τους περικύκλωσαν, κλείνοντας τον δρόμο προς το υπουργείο και τους επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα ορισμένοι εκ των συγκεντρωμένων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, να τραυματιστούν ελαφρά.

Συμφωνα με τη ΠΟΕΔΗΝ «300 – 400 συνάδελφοί μας επικουρικό προσωπικό παρότι εργάζονται πολλά χρόνια στα νοσοκομεία, βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου εάν δεν υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση και μάλιστα απολύονται εν μέσω πανδημίας. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό 2Κ και παρότι δικαιούνταν αυξημένη μοριοδότηση είναι στους αποτυχόντες».

Επίσης η Ομοσπονδία προσθέτει πως «επικουρικό προσωπικό περί τις 2.000, λήγουν οι συμβάσεις από 1 Οκτώβρη έως τέλος του έτους και απολύονται. Παρά τις δεσμεύσεις, δεν υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία έστω παράτασης των συμβάσεων», ενώ «οι συμβασιούχοι που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς των Νοσοκομείων για τις νέες Συμβάσεις Εργασίας ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και δεν είναι στους επιτυχόντες απολύονται. Δεν δικαιούνται την παράταση που προβλέπει ο νόμος».

Μάλιστα υπογραμμίζει πως πρόκειται για «εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό εκ των οποίων πολλοί εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και «φεύγουν από το σύστημα σε περίοδο που «τους έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Αναφορικά δε, με τις διεκδικήσεις της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «διεκδικούμε αφενός την παράταση των συμβάσεων και αφετέρου την μονιμοποίησή τους. Οι έκτακτες ανάγκες είναι πάγιες και διαχρονικές στην Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια. Τα Νοσοκομεία θα καταρρεύσουν με 45000 κενές οργανικές θέσεις εάν φύγουν και οι 12000 έκτακτοι υπάλληλοι».