Στις 3 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) προχωρά μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης των εστιών και των γραφείων του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), καθώς φοιτητές, επίσης οικότροφοι των εστιών, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, με τους αρμόδιους να αρνούνται να πραγματοποιήσουν ιχνηλάτηση και να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάνοντας μαζικά τεστ και στους υπόλοιπους οικότροφους και αντ’ αυτού έκλεισαν τη γραμματεία.

Δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ στους οικότροφους των εστιών Θεσσαλονίκης μετά από 9 μέρες κατάληψης

Σύμφωνα με την καταγγελία της συλλογικότητας που παρεμβαίνει στον ΣΟΦΕΘ «Πρωτοβουλία Εστιών», περίπου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, ενώ πραγματοποιούταν απολογιστική συνέλευση σε ανοιχτό χώρο δίπλα στις εστίες τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων, δυνάμεις της αστυνομίας αποτελούμενες από άνδρες της ασφάλειας, μηχανοκίνητες μονάδες και δύο διμοιρίες ΜΑΤ μετέβησαν πλησίον του σημείου. Οι παρευρισκόμενοι στη συνέλευση, όταν αντιληφθηκαν τις αστυνομικές δυνάμεις, φώναξαν συνθήματα και η αστυνομία εν τέλει αποχώρησε με τη συνέλευση να συνεχίζεται κανονικά.

Όπως αναφέρει η «Πρωτ.Εστ», «ενάντια στη κρατική καταστολή , στη διαχείριση της πανδημίας και στη λογική που μας θέλει κλεισμένους στα σπίτια μας να βλέπουμε τις ζωές μας να εξαθλιώνονται, απαντάμε.Δεν θα μείνουμε σπίτια μας! Θα βγούμε στο δρόμο να σπάσουμε το φόβο και τη κρατική τρομοκρατία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Εστιών»

Το βράδυ 12/11 ο ΣΟΦΕΘ πραγματοποιούσε τη γενική του συνέλευση στο γηπεδάκι ακριβώς δίπλα απο τις εστίες.Προς το τέλος κατά τις 10, βλέπαμε για ένα μισάωρο να περνάνε αμάξια της ασφάλειας και γενικά ασφαλίτες.Στις 10:10 περίπου βλέπουμε να εμφανίζονται αρκετές μηχανές της αστυνομίας και 2 διμοιρίες ΜΑΤ. Ο κόσμος κρατούσε προφανώς αποστάσεις ,φορούσε μάσκες και δεν πανικοβλήθηκε. Σύσσωμος άρχισε να φωνάζει συνθήματα ενάντια στους μπάτσους και εν τέλει η αστυνομία αποχώρησε και ολοκληρώθηκε κανονικά, η συνέλευση.

Ενάντια στη κρατική καταστολή , στη διαχείριση της πανδημίας και στη λογική που μας θέλει κλεισμένους στα σπίτια μας να βλέπουμε τις ζωές μας να εξαθλιώνονται, απαντάμε.

Δεν θα μείνουμε σπίτια μας!

Θα βγούμε στο δρόμο να σπάσουμε το φόβο και τη κρατική τρομοκρατία !

Όλοι και όλες στη πορεία τη Τρίτη 17 Νοέμβρη.

Εν τέλει ο ΣΟΦΕΘ εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητά από τους αρμόδιους:

• Άμεση ιχνηλάτηση και όχι αυτοιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων
• Υγειονομικό υλικό δωρεάν για όλους /ες τους οικοτρόφους /ίσσες
• Συχνή καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων
• Μονιμοποίηση παρουσίας κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΑΠΘ που να επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της πανδημίας
• Άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του εστιατορίου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός
• Αμέσα δίκτυο και σήμα για κάθε δωμάτιο
• Άμεση επισκευή όλων των βλαβών σε υδραυλικά ,μπάνια και ασανσέρ
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας , συντήρησης σίτισης και ψυχικής υγείας

Ολόκληρη η απόφαση του ΣΟΦΕΘ