Την περασμένη εβδομάδα η ΕΡΤ Χανίων έλαβε την απόφαση να κόψει τις εκπομπές αλληλέγγυων και ακροατών, χωρίς καν να ειδοποιήσει τους συντελεστές των εκπομπών κι επικαλούμενη «νομικό κενό», παρότι οι εν λόγω εκπομπές, όπως και άλλες στο παρελθόν, μεταδίδονταν στο πλαίσιο του προγράμματος του δημοσίου ραδιοφώνου «Κάνε την Εκπομπή σου».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Omniatv, την ευθύνη για τη διακοπή μετάδοσης των δύο εκπομπών ανέλαβε ο νέος προϊστάμενος της ΕΡΤ Χανίων, Γιάννης Κτιστάκης. Σημειώνεται πως αυτή ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις στις οποίες προχώρησε η νέα διοίκηση, ενώ από τους συντελεστές τονίζεται πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, παρά μόνο κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συντελεστών για τη διακοπή των εκπομπών τους, ενημερώθηκαν πως διακόπτονται οι εκπομπές «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες» που μεταδιδόταν από τον Ιούνιο του 2016, «Πολιτισμός εν κινήσει», «Roundabout», «Οι λέξεις ταξιδεύουν», «Κρήτη-Ιστορία-Παράδοση», καθώς και η εκπομπή των ακροατριών, Κατερίνας Φουράκη και Κωνσταντίνας Γεωργαντά, που ξεκίνησε μόλις στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ, έχουν σήμερα σημαντικό αριθμό τέτοιων εκπομπών, ανάλογα με την θέση τους και την σχέση την οποία έχουν αναπτύξει με την κοινωνία, ενώ το εύρος των εκπομπών αυτών κυμαίνεται από αμιγώς μουσικές μέχρι εκπομπές λόγου και ειδησεογραφικές.

«Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί το λουκέτο που φιγουράρει από σήμερα το μεσημέρι στην πύλη της ΕΡΤ Χανίων. Τέσσερα χρόνια μετά τις ντροπιαστικές εικόνες με το λουκέτο στην πύλη του Ραδιομεγάρου, (και τραγική ειρωνία ανήμερα της επετείου της εισβολής των ματ στο Ραδιομέγαρο) κάποιοι φαίνεται πως νοστάλγησαν την δόξα του Σαμαρά, του Καψή και των υπόλοιπων εμπνευστών του “μαύρου” στην ΕΡΤ. Πραγματικά, αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν «μαύρη» κωμωδία» σημειώνει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία εργαζομέων ΕΡΤ, σχολιάζοντας το λουκέτο στην πύλη της ΕΡΤ Χανίων. 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν επίσης τη λογοκρισία κατά τριών μελών της ERTopen, που αποχώρησαν από το μέσο

Η Πρωτοβουλία συγκεκριμένα αναφέρει:

Η σημερινή αισχρή πράξη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί η προφορική εντολή “κοψίματος” όλων των εκπομπών των πολιτών στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ, το “κόψιμο” όλων των εκπομπών αλληλέγγυων πολιτών στην ΕΡΤ Χανίων, το “κόψιμο” σχεδόν στον αέρα της σημερινής εκπομπής της συναδέλφου Σοφίας Θεοδωράκη (η οποία είχε θέμα τα 4 χρόνια από την εισβολή του μαύρου) και φυσικά είχε προηγηθεί η μάταιη απόπειρα να βρεθεί η νομική βάση για μια τέτοια απόφαση. Τελικά ούτε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ δεν μπόρεσε να πει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκπομπές πολιτών, κοινωνικών φορέων και ομάδων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ θα πρέπει να σταματήσουν.

Οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκαλούν τεράστια ζημιά στην ΕΡΤ, τόσο σε επίπεδο διάρθρωσης του προγράμματος των ραδιοφωνικών σταθμών όσο και στις σχέσεις της με τους ακροατές της και την κοινωνία εν συνόλω. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για οργιώδη ανικανότητα αν δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για σκοπιμότητες που στοχοποιούν του Περιφερειακούς σταθμούς.
Και φυσικά οι αποφάσεις αυτές έχουν ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Τον νέο Προϊστάμενο της ΕΡΤ Χανίων ο οποίος κλείδωσε τον σταθμό επικαλούμενος “εντολές της Διοίκησης”, την ίδια την Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε μαζί με τα στελέχη του διοικητικού κορμού (Υποδιευθυντές, Διευθυντές, και Γενικούς Διευθυντές) αλλά και γνωστούς και μη εξαιρετέους εργατοπατέρες (και ουχί συνδικαλιστές).

Τους τελευταίους μάλιστα καταγγέλλουν 3 αποχωρήσαντες από το ΕΡΤοπεν (το οποίο λειτουργεί εδώ και 3 περίπου χρόνια ως παραμάγαζο της ΠΟΣΠΕΡΤ) κάνοντας λόγο για λογοκρισία και προσπάθεια εξυπηρέτησης προσωπικών και συνδικαλιστικών φιλοδοξιών.

Τελειώνοντας θέλουμε να ήμαστε γι ακόμη μια φορά ξεκάθαροι.
Όποιοι αποφάσισαν το “λουκέτο” στην ΕΡΤ Χανίων δεν αξίζει να είναι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Την ντροπιαστική τους πράξη δεν θα την ξεπλύνει ακόμα και μια ενδεχόμενη παραίτηση τους από το πόστο που τους αναθέσανε.

Η δύναμη της ΕΡΤ είναι η επαφή της με την κοινωνία. Όποιος δηλητηριάζει την σχέση αυτή, δηλητηριάζει την ίδια την ΕΡΤ. Όποιος προσπαθεί να κόψει την σχέση αυτή θα βρεί απέναντι την κοινωνία και την πλειοψηφία των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Δεν εναποθέτουμε ζητήματα δημοκρατίας, το μέλλον της ΕΡΤ και την υπεράσπιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στα χέρια κανενός εργατοπατέρα και επίδοξου καναλάρχη. Δηλώνουμε παρόντες σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία κόντρα στις πάσης φύσεως εξουσιαστικές συμπεριφορές…. απ'όπου κι αν προέρχονται.

Πρωτοβουλία εργαζομένων ΕΡΤ

«Κανένα μαύρο», απάντει η ΕΡΤ Χανίων

Από την άλλη πλευρά, σε απάντηση της σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αγώνας Κρήτης» η ΕΡΤ Χανίων υποστηρίζει ότι «δεν υπήρξε «μαύρο» ούτε σταμάτησαν εκπομπές εργαζομένων της, ούτε φυσικά απολύθηκαν εργαζόμενοί της, άρα δεν υπέγραψαν καμία καταγγελία.»

ΕΠΙΣΗΣ, Η ΕΡΤ Χανίων, στο πλαίσιο της δεοντολογίας, μέσα από τις εκπομπές της, αναδεικνύει όλες τις απόψεις και δίνει φωνή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της Περιφέρειάς μας χωρίς αποκλεισμούς.

ΤΕΛΟΣ Μετά την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ, όλοι όσοι  μη εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούσαν εκπομπές μόνοι τους – χωρίς την παρουσία υπαλλήλου της ΕΡΤ στο studio – σαν να είναι οι ίδιοι παραγωγοί ή δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, δεν μπορούν να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο. Μπορούν φυσικά να βγαίνουν στον αέρα όποτε οι δημοσιογράφοι και οι  παραγωγοί της ΕΡΤ τους καλούν σε συνέντευξη ή μουσική εκπομπή -όπως γίνεται, άλλωστε, σε όλες τις εκπομπές της ΕΡΤ.

«Ανησυχία» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΡΤ και στην τοπική ΕΡΑ Χανίων και ταυτόχρονα καλεί την διοίκηση της ΕΡΤ, τους εργαζόμενους και κάθε δημοκράτη στα Χανιά να υπερασπιστούν το πνεύμα της ανοιχτής ΕΡΤ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων επιθυμεί, όπως και όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στο «μαύρο», ένα ραδιόφωνο δημόσιο αλλά σε καμία περίπτωση κρατικό. Ο απαραίτητος δημοσιογραφικός έλεγχος και η συνακόλουθη τήρηση της δεοντολογίας είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί όμως να γίνεται με «εντολές άνωθεν» και αυταρχισμό.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΑ οφείλει να συζητήσει το πρόγραμμά της και τον κανονισμό λειτουργίας της με τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς, αλλά και όλους τους ελεύθερους παραγωγούς που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα αφιλοκερδώς.»

Η δημόσια συχνότητα έκλεισε με αυταρχισμό, θα μείνει ανοιχτή με δημοκρατία.