Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής», ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι στη ΔΕΘ ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναλύσει το στρατηγικό σχέδιο για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

«Η φετινή έκθεση Θεσσαλονίκης έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση μετά από οχτώ χρόνια μνημονίων. Και είναι λογικό ότι οι προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και των παραγωγικών φορέων θα είναι αυξημένες καθώς η χώρα πλέον έχει ολοκληρώσει την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και έχει έρθει ο καιρός για την εκπόνηση πολιτικών που θα αποκαταστήσουν προοδευτικά τις αδικίες της κρίσης, θα μειώσουν τις ανισότητες και θα στηρίξουν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε δυσανάλογα βάρη.

Από τη μεριά της κυβέρνησης και φυσικά του Πρωθυπουργού ο στόχος λοιπόν είναι να περιγράψουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας με συγκεκριμένες προτεραιότητες: την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης με το βλέμμα στραμμένο στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τέλος μια δέσμη δράσεων για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους».

«Προγράμματα δύο διαφορετικών κόσμων»

Ερωτηθείς για το σχέδιο της κυβέρνησης, έκανε λόγο για πρόγραμμα που φέρνει στο επίκεντρο τη δίκαιη ανάπτυξη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, φέρνοντας ως παράδειγμα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Τόνισε πως το πλάνο της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας, που έχει ως προϋπόθεση τη συντριβή της εργασίας

«Πρόκειται για το ίδιο πεδίο στην πραγματικότητα. Τα δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα είναι οι αντανακλάσεις δύο διαφορετικών κόσμων στο πεδίο της πολιτικής. Από τη μια μεριά το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης που θέτει στο επίκεντρο την μισθωτή εργασία, την δίκαιη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οικοδόμηση ενός νέου και αποτελεσματικού κράτους, τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων  και των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της καινοτομίας.

Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που θεωρεί ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας, η παράδοση των κρατικών λειτουργιών και της κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες, η μείωση της φορολόγησης επί των κερδών – πρόκειται εδώ για προτάσεις κοινωνικά επιζήμιες αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικές που μοναδικό στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ που στηρίζουν τον κο Μητσοτάκη.

Εδώ τα παράδειγμα της επαναφοράς των αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που οδηγούν σε αυξήσεις μισθών χιλιάδων εργαζομένων είναι αποκαλυπτικό. Θα θυμάστε ότι ο κος Μητσοτάκης χαρακτήριζε αυτή την κίνηση ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς.  Άρα λοιπόν πρόκειται εδώ για προγράμματα που αντιστοιχούν σε συμφέροντα διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων, δύο διαφορετικών κόσμων».

«Υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού η ΝΔ»

Χαρακτήρισε τη ΝΔ «υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού», επισημαίνοντας πως  σε συνεργασία με ΜΜΕ προσπαθεί να περάσει τη γραμμή της κατά της κυβέρνησης, ενώ άφησε αιχμές και για το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για μεταλλαγμένο κίνημα που τάσσεται υπέρ του Κ. Μητσοτάκη.

«Το πρόβλημα της  ΝΔ, που υπό την ηγεσία Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί σε ένα υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, είναι ότι πάσχιζε εδώ και καρό  να πείσει – σε συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης που έχουν αναλάβει εργολαβία να προωθούν την προπαγάνδα της – ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται εντός μιας ιδιότυπης υγειονομικής ζώνης. Ότι δεν έχει πολιτικές συμμαχίες και κοινωνικές αναφορές. Αυτό που αποδείχθηκε όμως από τον τελευταίο ανασχηματισμό και πράγματι προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στους εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος είναι ότι η εικόνα αυτή είναι απολύτως ψευδής.

Αντιθέτως προέκυψε ότι η σημερινή κυβέρνηση συσπειρώνει δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανέχονται ούτε την ακροδεξιά στροφή του κυρίου Μητσοτάκη, ούτε φυσικά την πολιτική του οριστικά μεταλλαγμένου ΚΙΝΑΛ, την πολιτική της ταύτισης με τη ΝΔ και επιλέγουν να συστρατευτούν σε μια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την στήριξη της κοινωνίας.

Εκεί λοιπόν κρίνεται η σύγκρουση του παλιού με το νέο αφού θέλετε να μιλήσουμε με αυτούς τους όρους. Διότι το δίλημμα σήμερα είναι: Στήριξη στην ΝΔ του Μητσοτάκη, του κατεξοχήν εκπροσώπου του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος ή στην σημερινή κυβέρνηση που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας;».