Ο μεγαλύτερος αριθμός απελάσεων έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα προβεί σε απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών από τη χώρα, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Όπως είπε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, έχουν ανακοινωθεί 151 απελάσεις Ρώσων διπλωματών. 
 
«Μαζί με τη δική μας ανακοίνωση, παρακολουθήσατε ένα πρωτοφανές κύμα αντίστοιχων ενεργειών και απελάσεων που αποφασίστηκαν από άλλες κυβερνήσεις, παγκόσμιους εταίρους και συμμάχους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΝΑΤΟ και αυτή τη στιγμή 25 ακόμη χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα απελάσεις 151 Ρώσων», τόνισε η Νάουερτ.
 
«Αν η Ρωσία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ευθύνη της για αυτή την ευθύνη και να σταματήσει την απερίσκεπτη επιθετική της συμπεριφορά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση από τη Ρωσία έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες.

 

Μήνυμα κατά Ρωσίας εντός κι εκτός ΕΕ
 

Στο πλευρό της Τερέζα Μέι έχουν ταχθεί κι άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η οποία απέλασε έναν Ρώσο διπλωμάτη. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας έδωσε διορία εφτά ημερών σε τρεις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα.
 
Σύμφωνα με το CNN, δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν απελάσει ή έχουν προαναγγείλει πως θα απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες. Οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ισπανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας είπε στο CNN ότι θα απελάσει έναν διπλωμάτη.
 
«Στεκόμαστε δίπλα στη Βρετανία και λέμε ξεκάθαρα ‘’όχι’’ στη Ρωσία σε μια περίοδο που η Ρωσία απειλεί και επιδιώκει να υπονομεύει τις δυτικές αξίες και βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Άντερς Σάμουελσεν, προαναγγέλλοντας την απέλαση δύο διπλωματών.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε μέσω twitter ότι πρόκειται να απελάσει δύο Ρώσου διπλωμάτες, θεωρώντας την απόπειρα δολοφονίας του Σέργκει Σριπάλ, του Ρώσου πρώην πράκτορα, «μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που αποτελεί σημαντική απειλή για τη συλλογική ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο».

Διάλογο με τη Ρωσία επιζητά η Γερμανία 
 

Να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία επιθυμεί η Γερμανία, παρά το γεγονός πως προέβη σε απέλαση Ρώσων διπλωματών, θεωρώντας πως πρέπει να αποφευχθεί ένας ψυχρός πόλεμος με τη Μόσχα.
 
«Έχουμε μια σαφή και αταλάντευτη θέση, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Μόσχα», εξήγησε ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης Γκέρνοτ Έρλερ, στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προληφθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία!», συμπλήρωσε.
 
«Παρά το ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που υπαγορεύουν το να τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, η πολιτική πρέπει να πρυτανεύσει» τόνισε ο Έρλερ.

 

«Οδηγούμαστε σε ψυχρό πόλεμο»
 

Σε κατάσταση «ψυχρού πολέμου» οδηγούνται οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, υποστηρίζει ο Ρώσος πρέσβης στην Αυστραλία, μετά το κύμα απελάσεων των διπλωματών της χώρας.
 
Ο Γκριγκόρι Λόγκβινοφ, πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Καμπέρα, υποστήριξε ότι δυτικές χώρες συνωμοτούν για να δυσφημίσουν τη Ρωσία. «Αν η Δύση συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη γραμμή, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε βαθιά σε ψυχροπολεμική κατάσταση», προειδοποίησε.
 
«Τα δύο στελέχη της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας που ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απελάσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν είναι πράκτορες της υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά διπλωμάτες καριέρας κι η δραστηριότητά τους ήταν απόλυτα νόμιμη στη χώρα που τους φιλοξενούσε», συμπλήρωσε.
 
«Ποιος έχει δει τους Σκριπάλ μετά τη φερόμενη δηλητηρίασή τους;» αναρωτήθηκε. «Ποιος έχει δει κάποια αυθεντική ιατρική γνωμάτευση, πέρα από τις δηλώσεις πολιτικών πως δηλητηριάστηκαν με κάποιο υποτιθέμενο νευροτοξικό παράγοντα;» σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης.