Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, όπως μεταδίδει το AlJazeera, περίπου 900 λεωφορεία κατέφθασαν στην Βαρκελώνη από όλη την Καταλονία αλλά και από χώρες από τη νότια Γαλλία.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κράτηση εννέα ηγετών αποσχιστών οι οποίο αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «εξέγερσης». Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμών των διαδηλωτών ήταν περίπου 315.000, όμως οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 700.000 διαδηλωτές.

Φωνάζοντας «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία κρατώντας την καταλανική σημαία.

«Η σημερινή διαδήλωση είναι μια πορεία κατά της καταστολής και θέλουμε να δείξουμε για μία ακόμη φορά ότι δεν είμαστε βίαιο κίνημα», δήλωσε στο AlJazeera μια καθηγήτρια που πήρε μέρος στη διαδήλωση. «Ελπίζουμε πως η κυβέρνηση στη Μαδρίτη θα μας ακούσει» πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο η γερμανική αστυνομία συλλαμβάνει τον Κάρλες Πουτζδεμόν μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Από τη φυλακή, ο Ζόρντι Σάντσεζ, ο δεύτερος υποψήφιος των αυτονομιστών για την τοπική πρωθυπουργία, εγκατέλειψε τη μάχη για την εκλογή του.
Εάν η Καταλονία δεν καταφέρει να βρει νέο ηγέτη πριν το τέλος Μαΐου, τότε θα αναγκαστεί να ξαναπάει σε εκλογές.