Κούρδοι ακτιβιστές κάνουν λόγο για μια δολοφονική επίθεση που έγινε σε βάρος αμάχων, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την τουρκική κυβέρνηση για τυφλή πράξη αντεκδίκησης ως μαζικά αντίποινα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.

Από την πλευρά της η τουρκική ηγεσία ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη πολύνεκρη επίθεση είχε στόχο μόνο κούρδους μαχητές και σε καμία περίπτωση άμαχο πληθυσμό:

«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και απλών ανθρώπων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου», ισχυριζόμενος πως «οι στρατιωτικές μονάδες είναι εξαιρετικά προσεκτικές ούτως ώστε να μη βλάπτονται από τις συγκεκριμένες ενέργειες άμαχοι πολίτες».

Εν τω μεταξύ, μια σειρά από φρικιαστικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο που φέρονται να δείχνουν κατακρεουργημένα τα θύματα και αυτής της μαζικής ανθρωποθυσίας, ωστόσο, μέχρι στιγμής η αυθεντικότητά τους δεν έχει επαληθευθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, δεκάδες κούρδοι παρέμεναν παρέμεναν πολιορκημένοι σε υπόγειο συγκεκριμένου κτιρίου, και όπως όλα δείχνουν, πρόκειται τελικά γι' αυτούς τους «περίπου 60» που αποτέλεσαν στόχο το βράδυ της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες πριν την πολύνεκρη στρατιωτική επίθεση των Τούρκων,  ο υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala, είχε δηλώσει πως οι ενέργειες στην πόλη Cizre ήταν «99,5% και δεν θα επεκταθούν εδαφικά», κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν φάνηκε ακριβές.

Οι Κούρδοι περιγράφουν την κατάσταση στην πόλη Cizre ως την απόλυτη ανθρώπινη τραγωδία, με τους νεκρούς να είναι μόνον άμαχοι, ανάμεσά τους επιστήμονες, συγγραφεις και ηθοποιούς ενώ ισχυρίζονται πως είχαν απευθύνει έκκληση στις Αρχές για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωσή τους.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Cizre ως “απόλυτη ανθρώπινη τραγωδία” Τούρκοι ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων εξέχοντες επιστήμονες, συγγραφείς και ηθοποιούς, ζήτησε αρχές για τη διάσωση των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί εκεί.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, ο αριθμός των μελών του PKK που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Cizre και Sur έφτασαν τους 733 την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 150 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των τουρκικών ενεργειών με τουλάχιστον 200.000 ανθρώπινες ζωές να έχουν τεθεί σε άμεσο κίνδυονο.

Η είδηση ​​και της τελευταίας επίθεσης αναζοπυρώνει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας κατά των Κούρδων.