*φωτογραφίες και βίντεο από τον Αγησίλαο Κουλούρη

Πάνω από 1.500 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την πορεία διαμαρτυρίας το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο των Χανίων, έναντι στην εκκένωση της κατάληψης της Rosa Nera και της ξενοδοχοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται επί της ουσίας για την τρίτη πορεία που γίνεται μέσα στην ημέρα στην Κρήτη, μετά τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μεταξύ των διαδηλωτών πολλοί νέοι άνθρωποι αλλά και οικογένειες με παιδιά.


Χαρακτηριστικό της αποδοχής που έχει η κατάληψη στην τοπική κοινωνία, το γεγονός πως σε σχετική συλλογή διαδικτυακών υπογραφών που τρέχει από τις 9 Αυγούστου του 2019 για το κλείσιμο της κατάληψης, έχουν συλλεχθεί μόλις 192 υπογραφές, σε μία πόλη που προσεγγίζει του 160.000 κατοίκους.

Διαβάστε αναλυτικά για την εκκένωση της Rosa Nera, αλλά και για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο:

«Όλα είναι δικά μας γιατί όλα είναι κλεμμένα, κατάληψη σε βίλες και εγκαταλελειμμένα»

Σε εγρήγορση ο κόσμος των Χανίων

Νωρίτερα το Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την εκκένωση και δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην κατάληψη, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης το μεσημέρι. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης και στο ενετικό λιμάνι.

Gepostet von Sofia Theodoraki am Samstag, 5. September 2020

Στον δρόμο βρέθηκε κόσμος από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, υποστηρικτές και αλληλέγγυοι της κατάληψης, με την πορεία να ξεκινά από την πλατεία Αγοράς, και να σταματά κάτω από τον λόφο Καστέλι, φωνάζοντας συνθήματα. Ακολούθως, το απόγευμα στις 6 έλαβε χώρα συνέλευση στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, με πλήθος κόσμου να απαντά στο κάλεσμα.

φωτογραφία του Αγησίλαου Κουλούρη

Διαβάστε την ανακοίνωση της Rosa Nera:

Τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera συλλαμβάνοντας δεκαέξι συντρόφους και συντρόφισσες, εκ των οποίων οι 5 είναι μετανάστες και οι οποίοι κρατήθηκαν σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους που μεταφέρθηκαν ξεχωριστά στο αστυνομικό τμήμα. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση αλληλέγγυου προς την κατάληψη κόσμου μέχρι την ώρα της μεταγωγής των συλληφθέντων όπου οι μπάτσοι επέλεξαν να σπάσουν το σώμα των συγκεντρωμένων με χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και χημικων.

Η συγκυρία της εκκένωσης της κατάληψης δεν είναι τυχαία και βρωμάει από πειθάρχηση των καταπιεσμένων και του κόσμου της εργασίας. Η χρόνια κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζεται σε μειονότητες και μετανάστες, η προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιστράτευσης και η προσταγή προς συμμόρφωση στις «υγειονομικές» εντολές αποδεικνύει ότι η πίτα των κερδών από την εργασία μας για μια ακόμη φορά ξαναμοιράζεται. Στο όνομα της εθνικής ενότητας, της δημόσιας υγείας, της υποτιθέμενης εθνικής μας οικονομίας, οι αδύναμοι διώκονται και προστάζονται να βάλουν πλάτη.

Καμία ευθύνη όμως δεν μας βαραίνει γιατί το μόνο που πραγματικά έχουμε στα χέρια μας είναι οι αγώνες στους χώρους εργασίας για τον μισθό και την ασφάλιση, η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και των σχέσεων έξω από τις αξίες του εμπορεύματος και του θεάματος.

Σ’ ένα κόσμο που χρήμα παραμένει υπέρτατη αξία και οι ανθρώπινες σχέσεις διαμεσολαβούνται από τον ανταγωνισμό και τη μισαλλοδοξία εγχειρήματα σαν την Rosa Nera αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Από τον Ιούνιο του 2004 ο κόσμος που κατέλαβε το κτίριο το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σε ένα χώρο στέγασης, σε ένα κέντρο αγώνων και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Δε διεκδικούμε την ιδιοκτησία του κτιρίου αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμα της κοινωνικής χρήσης εγκαταλελειμμένων κτιρίων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Είναι φυσικό ότι όσοι βλέπουν μόνο οικονομικά οφέλη από την τουριστική εκμετάλλευση του λόφου αυτό δε θα το κατανοήσουν ποτέ.

Η Belvedere και η κάθε Belvedere κάνει απλώς τη βρωμοδουλειά της. Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και νυν Υφυπουργος Παιδείας που εκποίησε τα κτίρια με ίδιον όφελος κάνει επίσης τη βρωμοδουλειά του. Η δική μας δουλειά βρίσκεται στο δρόμο, στο πλευρό των καταπιεσμένων και αόρατων, μαζί με όσους και όσες αγωνίζονται. Με στόχο τη διασπορά ιού της αντίστασης. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και της διαχείριση της Rosa Nera ως κοινό τόπο ελευθερίας και έκφρασης μας δίνει πνοή για την συνέχεια.

Οι καταλήψεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις δομές και τις σχέσεις εκείνες που κανένα κράτος και κανένας μπάτσος δεν θα καταφέρει να αντιληφθεί. Το μόνο που μπορούν να νιώσουν είναι τα αγκάθια από τα μαύρα ρόδα που θα ανθίζουν μια ζωή.

Δύναμη στους συντρόφους/ισσες που έχουν συλληφθεί.
Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες/στριες.
Αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Μπάτσοι και αφεντικά δεν βλέπετε άσπρη μέρα, κατάληψη θα μείνει για πάντα η Rosa Nera.

Με ανακοινώσεις τους, την αντίθεσή τους στην εκκένωση της κατάληψης εξέφρασαν κόμματα και συλλογικότητες.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πρωτοβουλία Αντίστασης Χανίων, με ενωτικό μήνυμα και τονίζοντας πως «οι διαφωνίες μας με τις αντιλήψεις που διακατέχουν τον χώρο αυτό της αναρχίας-αυτονομίας, από το πως συγκροτούνται απαντήσεις και η πάλη από τη μεριά των λαϊκών δυνάμεων έως και σε συνολικότερα ζητήματα, καθόλου δεν μας εμποδίζει στο να προτάσσουμε και να παλεύουμε την κατεύθυνση της κοινή δράσης, σε ζητήματα που αφορούν θεωρούμε όχι κλειστά και μόνο κάποιες συλλογικότητες αλλά ευρύτερα το λαό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης Χανίων:

«Σε συνέχεια των ωμών επεμβάσεων σε καταλήψεις σαν αυτή της Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε αρκετές άλλες το τελευταίο διάστημα, προχώρησε η αστυνομία και στα Χανιά με την εκκένωση του κτιρίου της Μεραρχίας. Η συζήτηση για το σπάσιμο της κατάληψης φυσικά δεν είναι τωρινή, αφού εδώ και χρόνια και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για αυτή της ΝΔ ήταν ”πρόκληση”, όχι μόνο γιατί αποτελεί αναξιοποίητο φιλέτο στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά κυρίως γιατί συνολικά το σύστημα θέλει να εντείνει την πολιτική της φασιστικοποίησης, της καταστολής, της επίθεσης απέναντι σε δημοκρατικά δικαιώματα και σε όποιες φωνές εναντιώνονται σε αυτό.

Η κατάργηση του ασύλου, η ανοιχτή επέμβαση του κράτους στα σωματεία και τα συνδικάτα και φυσικά η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, έδειχναν ότι οι εξαγγελίες των εκπροσώπων του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης δεν θα μείνουν καθόλου στα χαρτιά.

Θωρακίζονται απέναντι στον εχθρό λαό, θέλουν να προλάβουν την λαϊκή οργή, να προετοιμάσουν την παραπέρα καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, το φόρτωμα όλων των βαρών στις πλάτες του κόσμου της δουλειάς.

Ήδη το τοπίο που έχουν διαμορφώσει στα εργασιακά είναι μαύρο, αφού όποιος καταφέρνει και βγαίνει από τον βούρκο της ανεργίας έχει να αντιμετωπίσει την εργοδοτική ασυδοσία, τις απλήρωτες εργατοώρες, τους εκβιασμούς, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα πενιχρά μεροκάματα.

Φαίνεται ότι η πανδημία αξιοποιήθηκε από το κεφάλαιο, φυσικά όχι για να φτιαχτούν νέες ΜΕΘ, για να γίνουν προσλήψεις, να έχει ο λαός πλήρη, ίση, δωρεάν περίθαλψη αλλά για να επιταχυνθούν κα να εντείνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Όλα αυτά, δένουν και με το κλίμα πειθάρχησης, εθνικιστικής ρητορείας και ‘εθνικής ομοψυχίας’ που θέλουν να περάσουν στο λαό με βάση και την κόντρα ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης γα όμορους ρόλους. Η ρευστότητα στην περιοχή, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών τροφοδοτούν τις βλέψεις και φιλοδοξίες των δυο αστικών τάξεων, η καθεμία με το αφήγημα της φυσικά, ποντάροντας στην εύνοια των ιμπεριαλιστών, να κερδίσει η μια πόντους έναντι της άλλης. Έτσι, είτε με λυκοφιλία, είτε με λυκοκαυγάδες, οι μόνοι μπλεγμένοι για ξένα μάλιστα συμφέροντα είναι οι λαοί.

Ιδιαίτερα εδώ στην πόλη μας, με την παρουσία του καρκίνου της βάσης της Σούδας, οι ήδη ορατοί κίνδυνοι, άμμεσοι και έμμεσοι, υπογραμμίζουν την ανάγκη ζωής να βγει ο κόσμος και να καταγγείλει τη μετατροπή του τόπου μας σε ορμητήριο αλλά και την άδικη και αντιδραστική κόντρα, που ματώνει στην τσέπη το λαό και κινδυνεύει να τον ματώσει και κυριολεκτικά.

Σε όλα αυτά βρίσκεται η απάντηση στο γιατί γίνονται πιο ωμοί, πιο αποφασισμένοι να περάσουν την πολιτική όλα στο κεφάλαιο( και τις συνειδήσεις αν μπορούσαν) και εντείνουν την καταστολή και την φασιστικοποίηση, με ότι χρώμα κι αν έχει η κυβερνητική διαχείριση. Δεν είναι απλά και μόνο η εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων ούτε φετίχ μονάχα αυτής της κυβέρνησης το ξύλο.

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η δυνατότητα του λαού να οργανώνεται και να αγωνίζεται, να παλεύει κόντρα στους δυνάστες του, η ανάγκη των μαζών να αντισταθούν στην παγκόσμιας κλίμακας επίθεση του κεφάλαιου στην εργασία.

Οι διαφωνίες μας με τις αντιλήψεις που διακατέχουν τον χώρο αυτό της αναρχίας-αυτονομίας, από το πως συγκροτούνται απαντήσεις και η πάλη από τη μεριά των λαϊκών δυνάμεων έως και σε συνολικότερα ζητήματα, καθόλου δεν μας εμποδίζει στο να προτάσσουμε και να παλεύουμε την κατεύθυνση της κοινή δράσης, σε ζητήματα που αφορούν θεωρούμε όχι κλειστά και μόνο κάποιες συλλογικότητες αλλά ευρύτερα το λαό.

Κάτω η κρατική τρομοκρατία!
Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες!
Οργάνωση – Αντίσταση ενάντια στην πολιτική της φασιστικοποίησης!»

Ταυτόχρονα, σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δρα ως εντολοδόχος της εταιρείας, δείχνοντας παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων και τις ευθύνες του, υπενθυμίζοντας πως σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όλες οι παρατάξεις είχε σταθεί ενάντια στην μετατροπή του κτιρίου της κατάληψης σε ξενοδοχείο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

16 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των πολυτελών σας ξενοδοχείων

Η κυβέρνηση του «παγουρίνου» πιστή στο δόγμα “θα σας κάνω το βίο αβίωτο”, συνεχίζει ακάθεκτη το προαναγγελθέν έργο της. Στους στόχους της και η πάταξη των κέντρων αγώνα κα η εξόντωση του «εσωτερικού εχθρού».

Σήμερα τα χαράματα, 5 Σεπτέμβρη, ήρθε η ώρα της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια, έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το σχέδιο είναι η μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας Belvedere, η οποία έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για ιδιωτική χρήση (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου). Η εταιρεία, όπως διαβάσαμε προ λίγων ημερών απειλεί πως θα αποσυρθεί από την «αξιοποίηση» αν δεν εκκενωθεί ο χώρος από τους καταληψίες.

Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Αναμένουμε τη στάση τους στην παρούσα συγκυρία υπο την απειλή των επιχειρηματιών.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ 5.9, στις 12.00 π.μ., στην ΠΛ. ΑΓΟΡΑΣ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Κόμματα και συλλογικότητες

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων με σχετική ανακοίνωση, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στη κατάληψη της Rosa Nera και την αναίτια προσαγωγή των πολιτών που βρέθηκαν εκεί. «Η επίδειξη αυτή του ωμού αυταρχισμού ήρθε ως συνέχεια της απόφασης της πρυτανείας να παραταθεί η σύμβαση με την εταιρία που θέλει να μετατρέψει το ιστορικό κτήριο της 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο». Μεταξύ άλλων ζητά να «αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας από τον λόφο Καστέλλι, να αφεθούν όλοι οι προσαχθέντες ελεύθεροι χωρίς διακρίσεις και κατηγορίες, να ενεργοποιηθεί ο Δήμος , οι φορείς και οι πολίτες των Χανίων στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την αποτροπή, πρώτα απ’ όλα, τουριστικοποίησης του κτηρίου».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για «αναμενόμενη εκδικητική αντίδραση μιας κυβερνητικής εξουσίας με βαθειά αντικοινωνική συγκρότηση και συντηρητικά αντανακλαστικά εμφυλιοπολεμικού τύπου».

Σε ανακοίνωσή της, η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ αναφέρει ότι μεταξύ άλλων ότι «η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι και η βίαιη εκκένωση τους, πράξη που είναι καταδικαστέα, συνδέεται με ενέργειες αξιοποίησής τους που ΔΕΝ αφορούν τα συμφέροντα της πολυτεχνικής κοινότητας και των φοιτητών, αλλά την επιχειρηματική τους χρήση, όπως την εκμίσθωσή τους για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι και η δήλωση του υπουργού ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ότι μετά την εκκένωση των κτιρίων, η επένδυση θα προχωρήσει».

«Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αντί να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί και από το φοιτητικό κίνημα, όπως η έλλειψη εστιών και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα ή όπως η λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία, η προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδρύματος, συνεχίζοντας ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παλαιότερες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροσινάντε: Kάτω τα ξερά σας από την Rosa Nera

Στις 5 π.μ του Σαββάτου, οι υπερασπιστές του νόμου και της τάξης, εισέβαλαν στην κατάληψη Ρόζα Νέρα στα Χανιά και προσήγαγαν 16 άτομα μεταξύ αυτών και πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στη κατάληψη. Άμεσα, δεκάδες αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι βρέθηκαν απέναντι στον αστυνομικό κλοιό που είχε στηθεί στο ύψος της οδού Κανεβάρο αποτρέποντας τον κόσμο να προσεγγίσει την κατάληψη. Στην προσπάθεια της αστυνομίας να απομακρύνει τους/ις αλληλέγγους/ες ώστε να προσεγγίσουν το χώρο τα αμάξια της ασφάλειας που θα μετέφεραν τους προσαχθέντες, οι κρατικοί τραμπούκοι με τα γκλοπ και τα κράνη, έκαναν χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης τραυματίζοντας τη δημοσιογράφο της ΕΡΑ Χανίων, Σοφία Θεοδωράκη.

Η κατάληψη Rosa Nera, κομμάτι του κοινωνικού κινήματος της πόλης των Χανίων, αποτέλεσε για 16 χρόνια ένα ελευθεριακό χώρο πολιτικής και πολιτισμικής δημιουργίας για τους καταπιεσμένους, ένα κέντρο αγώνα για τα συμφέροντα των αδύναμων και του αγώνα τους για την κοινωνική απελευθέρωση. Ταυτόχρονα ήταν και είναι ένα καταφύγιο για τους κατατρεγμένους της γης, όντας πάντα φιλόξενη σε όποιον/α έψαχνε μια αξιοπρεπή διαμονή, την στιγμή που το ελληνικό κράτος πραγματοποιεί κρυφές επαναπροωθήσεις σε θάλασσα και ξηρά και διατηρεί τα άθλια προσφυγικά στρατόπεδα κράτησης και εγκλεισμού.

Κομμάτι της γενικευμένης προσπάθειας εκκένωσης ελευθεριακών χώρων και καταλήψεων (βλ. Εκκενώσεις Terra Incognita και Libertatia στη Θεσσαλονίκη), η Rosa Nera έγινε ο τελευταίος στόχος της κρατικής καταστολής. Στόχος που είχε πολυσυζητηθεί τα τελευταία χρόνια με τον πρώην πρύτανη του πολυτεχνείου Κρήτης, Β. Διγαλάκη να δίνει προς ιδιωτική εκμετάλλευση τον χώρο, ανάβοντας το πράσινο φως για την ανέγερση ενός λουξ ξενοδοχέιου ιδιοκτησίας της εταιρείας Βelvedere.

Μικροφωνική αλληλεγγύης στις 12 το μεσημέρι 5/9 στη πλατεία αγοράς.

Στήριξη στις δράσεις αλληλεγγύης προς τη Κατάληψη.

Καμία ανοχή στη κρατική τρομοκρατία και τις εκκενώσεις καταλήψεων.

Να σταθούμε απέναντι στην καταστολή τον δομών του κοινωνικού κινήματος.

Αλληλεγγύη στη Κατάληψη Ρόζα Νέρα.