Η σύλληψη του συγκεκριμένου άνδρα έγινε στις 21 Μαΐου από τις Αρχές της Ουκρανίας στα χέρια των οποίων βρίσκεται και μέχρι σήμερα, ωστόσο ανακοινώθηκε μόλις το πρωί του Σαββάτου και επιβεβαιώθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας (SBU) η οποία όμως αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία. 

Πρόκειται για έναν 25χρονο ο οποίος επιχειρούσε να περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία και με τελικό του προορισμό τη Γαλλία, έχοντας μέσα στο αυτοκίνητό του 100 κιλά εκρηκτικών, τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων καθώς και μεγάλο αριθμό Καλάσνικοφ και ποσότητες σφαιρών.

«Ναι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως κάτι τέτοιο συνέβη αλλά για το θέμα είναι υπεύθυνη η SBU», δήλωσε ο υπεύθυνος Ασφαλείας, αρνούμενος ταυτόχρονα να σχολιάσει και για το αν στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο συλληφθείς Γάλλος είχε σκοπό να πραγματοποιήσει και άλλες φορές το ίδιο δρομολόγιο προκειμένου να μεταφέρει στη χώρα του ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο M6 ανέφερε πως στο σπίτι τού συλληφθέντα οι Γαλλικές Αρχές ανακάλυψαν εξαρτήματα για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και μπλουζάκια τα οποία είχαν επάνω σήματα συγκεκριμένης ομάδας ακροδεξιών. 

Μετά από δυο χρόνια οικονομικής κατάρρευσης και πολύνεκρων συρράξεων μεταξύ του στρατού και των αντικυβερνητικών ανταρτών, το λαθρεμπόριο όπλων στην Ουκρανία γνωρίζει μια ραγδαία άνοδο.

Στην «αγορά» της χώρας μπορεί να βρει κάποιος από μικρά όπλα και πιστόλια μέχρι Καλάσνικοφ, εκτοξευτήρες όλμων και βολίδες και εκρηκτικές ύλες κάθε μορφής, αλλά και βαρέα όπλα και πολυβόλα, όλα τους κλεμμένα από τα πεδία των μαχών που τώρα φτάνουν πλέον με εξαιρετική ευκολία σε οποιονδήποτε «ενδιαφέρεται» να τα αποκτήσει και μάλιστα σε τιμές εξαιρετικά «προσιτές». 

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε εβδομάδα τα ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό εγκλημάτων, αυτοκτονιών αλλά και άλλων αιματηρών περιστατικών, τα οποία στο σύνολό τους γίνονται με τα συγκεκριμένα στρατιωτικά όπλα.