Πρόκειται για τον γαλλικής υπηκοότητας και κάτοικο Λωραίνης Gregoire Moutaux o oποίος, μετά από στενή παρακολούθηση 6 μηνών, στις 21 Μαΐου έπεσε στα χέρια των ουκρανικών αρχών και ενώ, από την πόλη Yagodyn επιχειρούσε να διασχίσει τα σύνορα της χώρας και νε περάσει την Πολωνία και μέσω αυτής να κατευθυνθεί στη Γαλλία, μαζί με το πολεμικό υλικό που έφερε μαζί του.

H στιγμή της σύλληψης

Σύμφωνα με τις Αρχές Ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Moutaux σχεδίαζε να πραγματοποιήσει 15 «χτυπήματα» και όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας, Vasyl Hrytsak, ανάμεσα στους στόχους του βρίσκονταν γέφυρες, κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι, ένα τζαμί καθώς και μία συναγωγή.

Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 5 καλάσνικοφ, 2 εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων περίπου 5.000 φυσίγγια, 100 πυροκροτητές και 125 κιλά TNT.

Σημειώνεται πως,  ΜΜΕ της Γαλλίας κάνουν λόγο για συνολικά 16 και όχι για 5 καλάσνικοφ. 

Aκροδεξιός αλλά με «λευκό ποινικό μητρώο»


Η σύλληψη του Gregoire Moutaux πρώτη φορά αναφέρθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Μ6.

Ο συλληφθείς φέρεται να εργαζόταν σε γεωργικούς συνεταιρισμούς της περιοχής της Λωραίνης στην οποία και διέμενε και οι Γαλλικές Αρχές κάνουν λόγο για ένα άτομο με λευκό ποινικό μητρώο που δεν είχε ποτέ την παραμικρή εμπλοκή με την Αστυνομία ή τη Δικαιοσύνη.

Ως κίνητρο των τρομοκρατικών ενεργειών που σχεδίαζε αναφέρονται οι υπερεθνικιστικές απόψεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το ότι ο συλληφθείς είχε σκοπό να πλήξει και στόχους που αφορούν άμεσα το Euro 2016 ωστόσο οι Αρχές της Ουκρανίας έχουν βάσιμες ενδείξεις για το ότι οι τρομοκρατικές του ενέργειες θα γίνονταν κατά το επίμαχη περίοδο της διοργάνωσης και για την οποία, όλες οι κρατικές υπηρεσίες Ασφαλείας της Γαλλίας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, εν μέσω φόβων για ενδεχόμενα χτυπήματα από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους».
 

Ολάντ: Yπαρκτός ο κίνδυνος αλλά δεν φοβόμαστε


Με αφορμή τη συγκεκριμένη σύλληψη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «η [τρομοκρατική] απειλή υπάρχει, ωστόσο η Γαλλία δεν αποθαρρύνεται και δεν θα αφεθεί ποτέ στον τρόμο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας, (SBU), έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που κατέγραψε τη στιγμή της σύλληψης, στο οποίο μάλιστα φαίνεται και ένα δεύτερο άτομο που παλεύει στο έδαφος από την πλευρά του συνοδηγού, για το οποίο ωστόσο δεν δίδεται κάποια πληροφορία.

Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με τη Γαλλική Αστυνομία, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 25χρονου συλληφθέντα, Gregoire Moutaux, στο μικρό χωριό της Nant-le-Petit, εντοπίστηκαν κουκούλες καθώς και άλλη ποσότητα εκρηκτικών.

Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ Ουκρανικών και Γαλλικών Αρχών για το θέμα, η πλευρά της Γαλλίας ανέφερε πως μέχρι στιγμής οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν διαβιβάσει επισήμως φάκελο με λεπτομέρειες.