Η ΟΙΕΛΕ μέσα από ανακοίνωση της χαρακτηρίζει ως «αδιανόητη ηθικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά ενέργεια, πλήρως εναρμονισμένη με τις ενέργειες των εκπροσώπων των σχολαρχών» την μήνυση της ΠΟΕΔΗΝ εις βάρος της, με την οποία ζητάει 200.000 ευρώ ως αποζημίωση «ηθικής βλάβης».
 
Μετά την αποκάλυψη, το υπουργείο Παιδείας κήρυξε άκυρους τους τίτλους σπουδών 18 ιδιωτικών ΤΕΕ αποκλείοντας  τους κατόχους τους  από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο.
 
Ως «αδιανόητη ηθικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά ενέργεια, πλήρως εναρμονισμένη με τις ενέργειες των εκπροσώπων των σχολαρχών» χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) την μήνυση της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εναντίον της, ζητώντας 200.000 ευρώ.
 
Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ αναφέρει:
 
 
«ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΕΔΗΝ ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
 
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ, ΤΩΡΑ ΚΑΙ Η ΠΟΕΔΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΓΩΓΗ 200.000 ΕΥΡΩ!
 
Η ΟΙΕΛΕ παρέλαβε την Παρασκευή 18/8 την αγωγή που κατέθεσε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ εναντίον της και εναντίον του Προέδρου της, ζητώντας μάλιστα 200.000 ευρώ ως αποζημίωση «ηθικής βλάβης». Όπως θα καταδείξουμε στην παρούσα ανακοίνωση, η συγκεκριμένη κίνηση της ΠΟΕΔΗΝ συμβαδίζει με ένα γενικότερο σχεδιασμό που έχουν επεξεργαστεί επιχειρηματίες της εκπαίδευσης και πολιτικοί κύκλοι όχι μόνο για να καλυφθεί το σκάνδαλο με τους παράνομους τίτλους σπουδών από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης και τους διορισμούς των κατόχων τους στο δημόσιο, αλλά και για να συνεχιστεί το εμπόριο πτυχίων εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και των μη προνομιούχων.
 
Η ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
Η ΟΙΕΛΕ τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθεί να αναδείξει ένα από τα πιο σκοτεινά σκάνδαλα στο χώρο της εκπαίδευσης και της εργασίας στην Ελλάδα. Ιδιωτικά σχολεία, γενικά και επαγγελματικά, κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς πιστοποίησης προσόντων (κυρίως στους χώρους της πιστοποίησης γνώσης και χρήσης Η/Υ και καλής γνώσης ξένης γλώσσας) κ.λπ. έχουν εκδώσει και εξακολουθούν να εκδίδουν εκατοντάδες τίτλους σπουδών μαϊμού σε μαθητές και σπουδαστές που είτε δεν φοιτούν καθόλου, είτε οι βαθμολογίες τους παραχαράσσονται, είτε οι διαδικασίες εξέτασης για την κτήση των προσόντων είναι διαβλητές. Οι κάτοχοι αυτών των τίτλων τους χρησιμοποιούν για διορισμό στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ή για βελτίωση των όρων εργασίας τους στη θέση που ήδη υπηρετούν (προαγωγή, μετάθεση κ.λπ.).
 
Ποιος ξεχνά, πχ, το σκάνδαλο με τη ΝΕΡΙΤ όπου διοικητικό προσωπικό, δημοσιογράφοι προκειμένου να διορισθούν, αλλά και στελέχη του προσωρινού ραδιοτηλεοπτικού θεσμού, προκειμένου να λάβουν διευθυντικές θέσεις, «αγόρασαν» από ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησηςακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα (αν και κάτοικοι Αθηνών) πιστοποίηση καλής γνώσης ξένης γλώσσας και Πληροφορικής;
 
Το ζήτημα των παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ είναι ένα μέρος του σκανδάλου. Η ΟΙΕΛΕ το 2005 ανέδειξε το ζήτημα της έκδοσης παράνομων και παράτυπων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Ομοσπονδία κατέθεσε τότε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, όταν ουδείς τολμούσε να ασχοληθεί με την υπόθεση. Όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν ενημερωθεί από την ΟΙΕΛΕ εδώ και μια δεκαετία με αναλυτικά υπομνήματα.
 
Τα τότε κόμματα εξουσίας όμως αρνήθηκαν να πράξουν το παραμικρό. Ο μόνος άνθρωπος που μέχρι το 2014 ενδιαφέρθηκε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα ήταν η πρώην Υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου. Στο άρθρο 24 του Ν. 3577/2007 περιγράφεται η διαδικασία επανεξέτασης των κατόχων των πλαστών τίτλων σπουδών. Φυσικά ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ, μέχρι το 2016, όταν ο τότε Υπουργός Ν. Φίλης στο Ν. 4415/2016 ενίσχυσε το νόμο Γιαννάκου. Με βάση τις διατάξεις των Νόμων Γιαννάκου-Φίλη ο νυν Υπουργός κ. Γαβρόγλου προχώρησε στην ψήφιση διάταξης για τον τρόπο επανεξέτασης των κατόχων των παράνομων τίτλων.
 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΕΔΗΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΑΪΜΟΥ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
 
Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ως εκπρόσωπος των Ελλήνων εργαζόμενων κατήγγειλε το 2014 το ζήτημα με τους παράνομους τίτλους σπουδών στην Κομισιόν, η οποία επέβαλε τότε ως ποινή στην ελληνική πολιτεία το πάγωμα της διαδικασίας αντιστοίχισης του Ελληνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Η απόφαση αυτή της Ε.Ε. ήταν ένα ηχηρό ράπισμα τόσο στο παλιό σύστημα πολιτικής εξουσίας, όσο και στους συγκεκριμένους διεφθαρμένους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Έντρομοι και έξαλλοι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΕΙΕ) υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά-έγκληση (Α2014/1373)  στον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ και την ΟΙΕΛΕ, επειδή τάχα διέσυρε τη χώρα διεθνώς με συκοφαντίες για τον «αθώο και άσπιλο» χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης!
 
Δυστυχώς, τη διαδικασία επαναλαμβάνει με τρόπο καρμπόν – και ακόμη πιο προκλητικά – η ΠΟΕΔΗΝ. Η ηγεσία των εκπροσώπων των εργαζόμενων της δημόσιας Υγείας είχε αντιδράσει εξαιρετικά επιθετικά στην ανακοίνωση της διαδικασίας επενεξέτασης των κατόχων παράνομων τίτλων προαναγγέλλοντας καταλήψεις (!) δημόσιων κτηρίων και άλλες κινητοποιήσεις! Πρόκειται για έναν παγκόσμιας πρωτοτυπίας συνδικαλιστικό «ακτιβισμό» με στόχο να αποτραπεί η νομιμότητα.
 
Όμως η αγωγή που καταθέτει η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και επιδιώκει την οικονομική (ζητούν 200.000 ευρώ από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας) και την πολιτική-επαγγελματική εξόντωση της ΟΙΕΛΕ, είναι ακόμη χειρότερη από τη νομική ενέργεια των εκπροσώπων των σχολαρχών. Ο Σύνδεσμος στην αγωγή του τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι υπήρχαν κάποιοι «πλαστογράφοι» τίτλων. Η ΠΟΕΔΗΝ αντιθέτως στο μνημειώδες κείμενο αγωγής της κάνει ένα πρωτοφανές «ξέπλυμα» των παράνομων ιδιωτικών ΤΕΕ και όλων των εμπλεκόμενων στη βρώμικη διαδικασία έκδοσης παράνομων τίτλων που δικαιολογούν οποιονδήποτε συνδέει την ηγεσία της με σκοπιμότητες εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.
 
«ΝΟΜΙΜΑ» ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΕΕ ΚΑΙ … «ΑΝΥΠΟΠΤΟΙ» ΜΑΘΗΤΕΣ! ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
 
Θα μπορούσε να είναι επιθεωρησιακό κείμενο, όμως δυστυχώς αποτελεί κείμενο αγωγής εργατικής Ομοσπονδίας εναντίον άλλης (φαίνεται ότι κάποιοι δεν αντέχουν την κριτική και τον πολιτικό διάλογο) με αποσπάσματα που προκαλούν τον κοινό νου, καθώς επιχειρείται να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
 
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα αναγραφόμενα στις σελίδες 2 και 3 της αγωγής. Τα 18 ιδιωτικά ΤΕΕ των οποίων ανακλήθηκαν οι άδειες από την Πολιτεία λόγω της έκδοσης παράνομων τίτλων χαρακτηρίζονται ως «νομίμως» λειτουργούντα μέχρι την ημέρα της ανάκλησης (επομένως ό, τι κι αν έκαναν μέχρι τότε είναι νόμιμο!). Επίσης, οι σπουδαστές στα ΤΕΕ αυτά που έλαβαν τους μαϊμού τίτλους και η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν πήγαιναν να φοιτήσουν, δεν παρακολουθούσαν εργαστήρια και απλώς με τη λήξη του σχολικού έτους παραλάμβαναν το κολλαριστό εικοσάρι για να διοριστούν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ χαρακτηρίζονται «ανύποπτοι» μαθητές που κατέβαλαν «τον οβολό τους από το υστέρημα των οικογενειών τους» (αν για την ΠΟΕΔΗΝ είναι υστέρημα να καταβάλλονται από 5-15 χιλιάδες ευρώ, ώστε να αποκτηθεί ο παράνομος τίτλος, εμείς πάμε πάσο!). Πρόκειται για ένα κείμενο-βιασμό της κοινής λογικής που δεν θα το έγραφε και ο πλέον σκληροπυρηνικός σχολάρχης, ούτε καν η νομική πλευρά υπεράσπισης των ιδιοκτητών των παράνομων ΤΕΕ που ούτως ή άλλως τηρούν αιδήμονα σιωπή μετά τα εκπαιδευτικά «εγκλήματα» στα οποία προέβησαν.
 
Για ποιο λόγο αντιδρά τόσο έντονα η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ εναντίον της ΟΙΕΛΕ; Οι κάτοχοι των παράνομων τίτλων δεν είναι τα αθώα και άσπιλα παιδιά. Είναι θύματα (πράγματι) μιας παρασιτικής λογικής που εξετράφη στην ελληνική κοινωνία τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Αν έχεις «δόντι», θα αποκτήσεις και πτυχίο και δουλειά. Οι τίτλοι απονέμονται με την ανοχή τοπικών πολιτικών παραγόντων των τότε κομμάτων εξουσίας και – δυστυχώς – επίορκων δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι χιλιάδες κάτοχοι τίτλων προέρχονται ως επί το πλείστον από το φαύλο κομματικό σωλήνα. Και αναρωτιέται κανείς: γιατί κόπτεται η ΠΟΕΔΗΝ; Το σίγουρο, για εμάς, είναι ότι θίγονται οι πελάτες και οι κομματικοί «φίλοι», θίγονται τα δικά μας «παιδιά», θίγονται οι βρώμικες διαδικασίες που εξευτέλισαν την εκπαίδευση και τους θεσμούς. Τι έχει να πει, άραγε, η ΠΟΕΔΗΝ για τους πραγματικά μη προνομιούχους, για τα παιδιά που βρέθηκαν με αυθεντικά πτυχία και με γνήσιο βαθμό στους πίνακες του ΑΣΕΠ και έχασαν τη θέση τους από τους εκλεκτούς του παρασιτισμού και του σάπιου συστήματος;
 
Τέλος, χαρακτηρίζουν την προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ από το 2005 «ανεξήγητη» μιας που οι εκπαιδευτικοί που υπέγραφαν τους τίτλους είναι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και μέλη μας. Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι δε ήταν ποτέ μέλη μας εκπαιδευτικοί των συγκεκριμένων ΤΕΕ που ήταν ως επί το πλείστον σχολές-φαντάσματα. Ακόμη κι αν ήταν όμως, αν αντιλαμβανόμασταν την παρανομία, θα τους εκδιώκαμε με τις κλωτσιές. Δεν υπερασπιζόμαστε με όποιο κόστος εργαζόμενους του κλάδου μας. Υπερασπιζόμαστε πρωτίστως την Παιδεία και το δημόσιο συμφέρον. Θυμίζουμε ότι η ΟΙΕΛΕ το 2009 με εισήγησή της σε υπηρεσιακό συμβούλιο πρότεινε την απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών που είχαν εμπλακεί σε προσπάθεια καταδολίευσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο δεν μας αντιλαμβάνονται, για ποιο λόγο θεωρούν «ανεξήγητη» την πολιτική μας. Διότι ο δικός τους συνδικαλισμός είναι ο συνδικαλισμός της συντεχνίας, του πελατειακού κράτους και του παρασιτισμού.
 
Η ΟΙΕΛΕ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ
 
Πριν από μερικούς μήνες, όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κόμματα που μέχρι το 2014 δεν εφάρμοζαν το Νόμο Γιαννάκου με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η διαφθορά, χαρακτήρισαν υποκριτικά τις διατάξεις του Ν. 4415/2016 με τις οποίες διατάσσεται η επανεξέταση των κατόχων των παράνομων τίτλων «χάδι». Η ΟΙΕΛΕ θα καλέσει τις παρατάξεις αυτές και τα υπόλοιπα κόμματα να λάβουν σαφή θέση για το ζήτημα του σκανδάλου των παράνομων τίτλων και του τι μέλλει γενέσθαι με τους κατόχους τους. Θα ζητήσει, επίσης, από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) να πάρουν θέση για το ζήτημα.
 
Τέλος, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την οποία ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών επανεξέτασης των κατόχων των παράνομων τίτλων, καθώς είναι φανερό πλέον πως επιχειρηματίες της εκπαίδευσης και κάποιοι παρασιτικοί πολιτικοί κύκλοι έχουν βάλει μπροστά σχέδιο για να σταματήσει η αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στο χώρο της εκπαίδευσης και της εργασίας.
 
Όσο για την ΠΟΕΔΗΝ επιφυλασσόμεθα, όχι πάντως με ένδικα μέσα…».