Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης ο Κ. Μητσοτάκης με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ένα «θετικό πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης της πρόσφατης έντασης» την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ.

Δήλωσε ικανοποιημένος από τον λεγόμενο «μηχανισμό αποτροπής» του ΝΑΤΟ για την ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε δηλώσει και η τουρκική πλευρά τη Δευτέρα, αν και ανέφερε πως οι ενέργειες της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο «απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» και στρέφονται κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνολικά, όταν αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα ανοίγουν διάπλατα το δρόμο της αμφισβήτησης και για τα δικαιώματα άλλων.

Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις στην αν. Μεσόγειο δεν αποτελούν διμερές ζήτημα, καθώς είναι κάτι που «αφορά όλους τους εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά σε μια περιοχή που την αφορά γεωπολιτικά ιδιαίτερα. Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ αρκέστηκε σε ευχολόγια για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για «θετικά βήματα» που μπορούν να γίνουν μέσω του Μηχανισμού του ΝΑΤΟ και άφησε αιχμές για την παρουσία της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί την Ελλάδα για την αν. Μεσόγειο, με το ΝΑΤΟ σε ρόλο ακροατή

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη συμβολή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και δήλωσε ικανοποιημένος για τις πρόσφατες αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών δυνάμεων, τη στιγμή που η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.