«Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η Γ’ Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».
 
«Παράλληλα, θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα. Η ίδρυση, επίσης, των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα οδηγήσει πολλούς νέους να εγγραφούν στα επαγγελματικά λύκεια, ώστε -χωρίς εξετάσεις-να εισάγονται σε αυτά τα προγράμματα» εξήγησε ο υπουργός, διατηρώντας ένα καθεστώς εξαίρεσης για Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές σχολές.
 
«Θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία» υπογράμμισε ο Κ. Γαβρόγλου, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στα μη κρατικά ΑΕΙ, καταλογίζοντας «ιδεολογική εμμονή» σε όσους υπερασπίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το «νεοφιλελεύθερο μοντέλο μαθητή ή φοιτητή-πελάτη».
 
Παράλληλα, ο υπουργός υποστήριξε πως το ζήτημα των Θρησκευτικών, όπως και τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας.