X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Με διαδικασίες fast-track επιβάλλουν νέο κλειστό κέντρο στη Μόρια

Νέα δομή σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη Μόρια με τον Υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής να διαμηνύει ότι θα είναι κλειστού τύπου με έλεγχο εισόδου και εξόδου, ενώ θα παραμένει κλειστή το βράδυ, στο όνομα της «ανάγκης για καταπολέμηση της παραβατικότητας». Οι αντιδράσεις των κατοίκων και των εκλεγμένων στο νησί είναι έντονες, τόσο ως προς την δημιουργία νέας δομής, όσο και ως προς τις εκβιαστικές όπως καταγγέλλουν πρακτικές του Υπουργείου.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|

Η πρόθεση της Ολλανδικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την δημιουργία Ιατρικού Κέντρου για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων φαίνεται να άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση, όπως επισημαίνει η «Εφ.Συν», για την πιο εύκολη δημιουργία νέας δομής «φιλοξενίας» που θα έχει χαρακτήρα κλειστού κέντρου.

Το αρχικό πλάνο που περιλάμβανε την μίσθωση ελαιώνα 25 στρεμμάτων που βρίσκονται πλησίον του ήδη υπάρχοντος ΚΥΤ, διαδέχθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει επέκταση της δομής φιλοξενίας με τέτοιο τρόπο ώστε να λάβει την μορφή κλειστής δομής. Υπό αυτό πλαίσιο, το Υπουργείο βρέθηκε προς αναζήτηση τρόπου να αποκτήσει τον ελαιώνα, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι αφού προσέγγισε τους ιδιοκτήτες προσφέροντας τους 180 ευρώ ανά στρέμμα στη συνέχεια απάντησε στις αρνήσεις τους με εκβιασμούς.

Η κυβέρνηση δείχνει να είναι ιδιαίτερα βιαστική καθώς έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του Κέντρου Υγείας την 20η Αυγούστου έχοντας μάλιστα πρόθεση να συνδυάσει την περιοδεία της Προέδρους της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου με τα εγκαίνια της δομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «stonisi.gr», «έχουν ήδη αγοραστεί και κατευθύνονται προς τη Λέσβο όλες οι προκατασκευασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ η δομή θα περιλαμβάνει χώρους εξέτασης ασθενών, παροχής πρώτων βοηθειών και άλλων ιατρικών εργασιών ενώ θα υπάρχει και υποδομή βραχείας νοσηλείας».

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων καταγγέλλουν ότι τα στελέχη του υπουργείου χρησιμοποίησαν ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού μέχρι και το μέτρο της επίταξης των επίμαχων στρεμμάτων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο επέκτασης της δομής, καθώς «κύριο θέμα είναι η αποσυμφόρηση του νησιού», ενώ διασαφήνισε ότι θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων. Έκανε μάλιστα σαφές ότι δεν πρόκειται να συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εγκαινίαση της νέας δομής.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας – Παναγιούδα σε ανακοίνωση του διατρανώνει την αντίθεση του με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. «Συνομιλητές για τη διατήρηση του ΚΥΤ της Μόριας δεν θα βρει όσο αθετεί προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις και προσπαθεί εντέχνως να επιβάλλει τρόπους απολυταρχικής διακυβέρνησης. Το ΚΥΤ της Μόριας πρέπει να κλείσει τους επόμενους μήνες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πρώτα ένα χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και μετά όλα τα άλλα», τονίζουν  σε ανακοίνωσή τους.

Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου δεν έπεισαν, με την ανακοίνωση  να συνεχίζει λέγοντα πως «ο υπουργός υποστήριξε ότι οι λέξεις “επίταξη” και “επέκταση” είναι προβοκατόρικες, ενώ σκοπίμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συνάντηση στελεχών του υπουργείου με τους ιδιοκτήτες των ελαιοκτημάτων και στο περιεχόμενό της. Οι λέξεις “επίταξη” και “επέκταση” είναι απολύτως ορθές και αιτιολογημένες τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νομικό επίπεδο, μετά από τη συνάντηση των ιδιοκτητών ελαιοκτημάτων με τα στελέχη του υπουργείου, εφόσον τους ζητήθηκε εκμίσθωση εκτάσεων που οδηγεί σε αύξηση των στρεμμάτων του ΚΥΤ (επέκταση) και εφόσον υπάρξουν ενδιάμεσα ελαιοκτήματα που δεν εκμισθωθούν αυτοβούλως με αποτέλεσμα τη διάσπαση της ενότητας των σχεδίων του υπουργείου (επίταξη). Τέλος, όσον αφορά τη δομή Υγείας, διαβλέπουμε έναν ιδιότυπο εκβιασμό της τοπικής κοινωνίας που ζητά την αποσυμφόρηση του Βοστανείου στα λόγια του υπουργού: “Αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία δεν θα την κάνουμε με το ζόρι”. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η δομή θα σημάνει την παγίωση του ΚΥΤ και της υπάρχουσας κατάστασης».

Υπενθυμίζεται ότι τα κλειστά κέντρα θα δημιουργηθούν υπό τη χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με την θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης ( AMIF), ενέκρινε την εκταμίευση 130 εκ ευρώ για την κατασκευή των τριών “Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων Νήσων” στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς το Υπουργείο “χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κατάστασης στην Ελλάδα και αναγνωρίζει πλήρως την επείγουσα ανάγκη αυτής της οικονομικής υποστήριξης”».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις