Πανίσχυρη δηλώνει η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση, που ελέγχει τη Βουλή, εξακολουθεί να εναντιώνεται στο νέο νομοθετικό Σώμα. Την ίδια ώρα, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε διάταγμα που υποχρεώνει άλλα κυβερνητικά όργανα να αναγνωρίζουν τις ευρείες εξουσίες της και να τηρούν τις αποφάσεις της, ενώ απαγορεύει επίσης στην Βουλή και άλλα ομοσπονδιακά όργανα που ασκούν αντιπολίτευση να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα παρεμβαίνει στη νομοθεσία της.
 
Η παραπάνω απόφαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η υπεράνω όλων Συνέλευση αναμένεται να υπονομεύσει την νομοθετική και δικαστική εξουσία. Η Βουλή στη δική της συνεδρίαση τη Δευτέρα ψήφισε ομόφωνα ότι δεν αναγνωρίζει τα διατάγματα της Εθνοσυνέλευσης.

 

Δώδεκα χώρες δεν αναγνωρίζουν την Συντακτική Συνέλευση

 
Η Βενεζουέλα δέχθηκε την Τρίτη μια προειδοποιητική βολή από 12 χώρες της Αμερικής, οι οποίες έκαναν λόγο για «ρήξη της δημοκρατικής τάξης στη χώρα αυτή», ενώ το Περού, που φιλοξένησε τη συνεδρίαση των 12 χωρών, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως «δικτατορία».
Αυτές οι δώδεκα χώρες που συνεδρίασαν στη Λίμα – Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη και Περού- ανακοίνωσαν την απόφασή τους «να μην αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση».
 
Σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια συνεδρίαση επτά ωρών στην πρωτεύουσα του Περού, οι 12 χώρες προσέφεραν την «πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη» τους στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
 
Καταδίκασαν επίσης «την απουσία ελεύθερων εκλογών, τη βία, την καταπίεση και τις πολιτικές διώξεις, την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων». «Αυτό που έχουμε στη Βενεζουέλα είναι μια δικτατορία», δήλωσε ο περουβιανός υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Λούνα σε συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα του τους ομολόγους του.
 
Αντιδρώντας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε έναν «περιφερειακό διάλογο» με τις χώρες αυτές ώστε, όπως δήλωσε, «να αποκατασταθεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».