Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, με σκοπό να συζητήσουν για τον πόλεμο στη Συρία και τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντα κράτησης της Λιβύης.

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών αρκέστηκαν σε ευχολόγια και δεν πήραν κάποια απόφαση, μεταθέτοντας τις αποφάσεις τους για το μέλλον. Όπως αναφέρει η Hurriyet, μετά το τέλος της συνάντησης η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως  «οι ηγέτες συμφώνησαν ότι θα δουλέψουν ενωμένοι για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας ώστε να γυρίσουν οι προσφυγές (από τη Συρία) στη χώρα τους, ενώ συμφώνησαν και στο ότι πρέπει να συνεχιστεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Η Α. Μέρκελ δήλωσε πως η συνάντηση «κύλησε καλά και προς τη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ακόμα  χρόνος και υπομονή» για να διευθετηθεί το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας τετραμερής συνόδου μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Ε. Μακρόν ανέφερε ότι ο ίδιος και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας έδειξαν ότι σαφής πρόθεσή τους ήταν «να πουν ότι προτεραιότητά τους είναι ο αγώνας κατά του “Ισλαμικού Κράτους” και της τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή».

Υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τον Ερντογάν για το ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKΚ) αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, προσθέτοντας πως «ξέρουμε να ξεχωρίζουμε το ποιες οργανώσεις είναι τρομοκρατικές, ανάμεσα σε όσες μάχονται κατά του “Ισλαμικού Κράτους”».

Ο Ερντογάν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η συνάντηση ήταν θετική», ενώ ο Μπ. Τζόνσον δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική του ΝΑΤΟ και των δράσεων «κατά αυτών που προσπαθούν να επιβληθούν και να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ελευθερία κρατών και ανθρώπων».

Οι ηγέτες των τεσσάρων κρατών συζήτησαν και το θέμα της Λιβύης, που απασχόλησε και λόγω ελληνοτουρκικών τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις επαφές στο περιθώριό της.

«Δεν έχω δει κανέναν πρόσφυγα που να μην έχει περάσει εκμετάλλευση, βασανιστήρια. Κι έχουμε διασώσει χιλιάδες»

Οι Μπόρις Τζόνσον, Άνγκελα Μέρκελ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι στηρίζουν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, «στην προσπάθειά του να προωθήσει μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα αυτή».