«Να συνειδητοποιήσουμε ξανά την αξία του Δημόσιου χώρου», κάλεσε στην ομιλία του πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του κράτους είναι καταλυτική για την επίτευξη της ανάπτυξης, αντιπαραβάλλοντας την, έναντι της προσπάθειας κάποιων να αυξήσουν τα κέρδη τους, με αφορμή την πανδημία.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν λύσεις σε ατομικά προβλήματα ανέδειξε τις επιπτώσεις της πανδημίας τονίζοντας ότι «κάποιοι βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία να διασπείρουν μίσος απέναντι στον αδύναμο, ψεύδη, αντιεπιστημονικές απόψεις και να επενδύσουν στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Άλλοι βλέπουν τη πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλουν τις ακραίες απόψεις τους για την οικονομία, χωρίς πολιτικές συγκρούσεις, ανέφερε, ενώ συνέχισε, λέγοντας, ότι «κάποιοι θέλουν να κάνουν τη διαχείριση της πανδημίας εικονική πραγματικότητα για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που έχει αυτή η στάση τόσο για τους ίδιους, αφού η πανδημία δεν είναι ένα περιστατικό γεγονός αλλά θα έχει διάρκεια, όσο όμως και για τους πολίτες».

Στα παραπάνω προέταξε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι χρειάζεται μια προσέγγιση που ξεφεύγει εκτός στεγανών, αναφέροντας, ότι «χρειάζεται να σκεφτούμε out of the box: Να συνειδητοποιήσουμε ξανά την αξία του Δημόσιου χώρου. Την αξία του κράτους όχι μόνο ως ρυθμιστή αλλά και ως καθοδηγητή της οικονομικής εξέλιξης».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Ευρώπης απέναντι στη κρίση της πανδημίας υποστήριξε  ότι εκείνη «την αντιμετώπισε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από ότι την κρίση χρέους του 2010, τα βήματα που έγιναν στο υγειονομικό σκέλος ήταν τα βήματα που προτείνε η επιστημονική κοινότητα».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστημονική πρόοδος χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για επένδυση στην δημόσια εκπαίδευση, ούτε υγειονομική ασφάλεια χωρίς στήριξη της δημόσιας υγείας, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να επέλθει ουσιαστική  εξέλιξη, «τη στιγμή που εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνει την δουλειά επειδή δεν έχουν τα μέσα για να ανταποκριθούν στην τηλεργασία».

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την διαχείριση των ελληνοτουρκικών

Μορφές κατά των κυβερνητικών χειρισμών με πεδίο τα ελληνοτουρκικά απηύθυνε κατά την ομιλία του Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία, αλλά και απόκρυψη της αλήθειας.

«Εμφανίζει διγλωσσία γιατί ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στα εθνικά ζητήματα σε ένα κοινό που στο πρόσφατο παρελθόν τους είχε χαϊδέψει τα αυτιά με μια έντονη ρητορική», ανέφερε, ενώ συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν χρησιμοποιεί «σοβαρή στρατηγική για συνεννόηση και συναίνεση με τις πολιτικές δυνάμεις, αντιπαραθέτοντας την  διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για «διάλογο με την Τουρκία για την μοναδική διαφορά που έχουμε και που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

«Σε κάθε περίπτωση τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και θα πρέπει η διαφορά να επιλυθεί σύμφωνα με ότι ισχύει διεθνώς», κατέληξε, ενώ επισήμανε ότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν διευθετηθεί από την Συνθήκη της Λωζάνης,.

Ερωτηθείς για τις αναφορές περί μυστικής διπλωματίας, απάντησε ότι «το να έχεις back channels για την διαπραγμάτευση είναι άλλο και είναι άλλο να αλλάζεις την εθνική γραμμή και αυτό να αποτυπώνεται σε κείμενο».

« Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να την αλλάξει πρέπει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών», προσέθεσε, ενώ καταλήγοντας έθεσε επί τάπητος την  Ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας , ζητώντας να υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων.

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο μεγαλύτερη απήχηση

Σε συνέχεια της ομιλίας του μίλησε για την νέα πορεία που φαίνεται να διαγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας, με τον ίδιο να κάνει λόγο για ανάγκη μετασχηματισμού σε κόμμα πλειοψηφίας εντός της κοινωνίας, θέτοντας ως παρεπόμενο, ότι μέσω αυτής της διαδικασίας «θα αφήσεις κάποιους πίσω».

Θέτοντας ως βασική πολιτική στόχευση την γενικευμένη απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερο μέρος του κόσμου, διευκρίνισε ότι οι προωθούμενες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου και του νέου σήματος, αποτελούν κομμάτι μιας προσπάθειας για ένα ΣΥΡΙΖΑ, «μαζικό δημοκρατικό που θα εκφράσει τις ελπίδες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων βλέψεων, τόνισε, ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις απέναντι σε κρίσιμα διλήμματα σχετικά με την κατεύθυνση του κόμματος. Στα διλήμματα το κόμμα απαντά με «σαφή προσανατολισμό», έχοντας επίγνωση ότι, «πρέπει να διαλέξει με ποιους θέλει να πάει», αφήνοντας αναγκαστικά κάποιους πίσω, όπως τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην βάση των παραπάνω ανέφερε μεν ότι τα «ράσα δεν κάνουν τον Παπά», τονίζοντας δε, ότι  ο μετασχηματισμός είναι αναγκαίος που πραγματοποιείται και «βασίζεται στον άξονα των αξιών εκείνων που η δημοκρατική παράταξη και η αριστερά υπηρέτησαν». Μιλώντας για ένα κόμμα που «έχει μάθει να κατανοεί την εξέλιξη», τόνισε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει εντός του δυναμική παρουσία της νέας γενιάς.

Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα έδειξε να ελπίζει ότι θα μεταστραφούν τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία παρουσιάζεται μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «πολιτική πρόταση, η οποία έρθει η στιγμή που θα γίνει κατανοητή από τους πολίτες και να επιβραβευθεί».