Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδας «Στο Νησί», η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου ήταν καταδικαστική για τους επτά εκ των δέκα κατηγορούμενων, οι οποίοι ήταν αρχικά ήταν δώδεκα αλλά δύο έφυγαν από τη ζωή κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, σε κάθειρξη πέντε ετών καταδικάστηκαν ο Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας και ένας δανειολήπτης, σε τρία χρόνια φυλάκιση δύο εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, και σε δύο χρόνια τρία ακόμη μέλη του ΔΣ. Όπως αναφέρεται, σε όλους αναγνωρίστηκαν όλα τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, και ειδικά στα τρία μέλη που καταδικάστηκαν με τις μικρότερες ποινές, που αναγνωρίστηκε ακόμα η συνεργασία τους με τις αρχές για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Σημειώνεται πως οι έξι από τους επτά καταδικασθέντες αντιμετώπιζαν κατηγορίες για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και από κοινού για ποσά άνω των 120.000 ευρώ, ενώ ο δανειολήπτης κατηγορούταν για ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι τρεις εκ των δέκα αθωώθηκαν, και συγκεκριμένα η σύζυγος του δανειολήπτη, κ. Μαζιώτη οι υπάλληλοι κ. Ζαφειρίου ταμίας, κ. Καρδαράς μέλος ΔΣ από τη Λήμνο.

Η εν λόγω δίκη ήταν η πρώτη από τις υποθέσεις που αφορούν την υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Τράπεζα, καθώς ακολουθούν άλλες δυο, στη μία εκ των οποίων δικάζονται ως κατηγορούμενοι περί τα 60 άτομα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών, το σκάνδαλο ξέσπασε όταν σε σχετικό έλεγχο, προέκυψε πως έχουν δοθεί σε δάνεια ποσά άνω των 50 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματίες, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν μικρότερο από το ποσό αυτό.