Συνεχίζεται ο πόλεμος εντυπώσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Μια μέρα μετά τις δηλώσεις Τσίπρα και την επίθεση που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού καλωσόρισε με ειρωνικό τρόπο τη ΝΔ στις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Καλωσορίζουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που με συναίσθηση ευθύνης για το τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εκκινεί με πρωτοβουλία του ο πρωθυπουργός. Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη».

Η ΝΔ απάντησε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «καθιέρωσε διεθνώς τη λέξη kolotoumba», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έγινε περίγελος της Οικουμένης μετά το δημοψήφισμα του 2015, ενώ συνέστησε στον πρωθυπουργό να αποφεύγει τη λέξη «κωλοτούμπα» που θυμίζει το κυβερνητικό τσίρκο και τους πολιτικούς του σαλτιμπάγκους.

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση. Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015. Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια. Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.

Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να μη μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή».

Η κυβέρνηση επανήλθε και μέσω πηγών της έκανε λόγο για ανώμαλη προσγείωση του Κ. Μητσοτάκη μετά την κυβίστηση του. «Το οργίλο ύφος της απάντησης της ΝΔ στο καλωσόρισμα της απόφασής της να συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, αποδεικνύει πως η προσγείωση του κ. Μητσοτάκη μετά την κυβίστηση υπήρξε μάλλον ανώμαλη».

Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι τις προτάσεις που εισηγείται για το νέο καταστατικό χάρτη, θα τις δημοσιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ με απόφασή του, γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας.

«Δεν θα συνυπογράψουμε  τις ιδεοληψίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επανέλαβε τις σημαντικότερες προτάσεις του Ποταμιού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Να μην έχουν κομματική ασυλία οι υπουργοί και οι βουλευτές. Να μπουν εγγυήσεις αμεροληψίας στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Να μη συγκυβερνούν στην Παιδεία οι ιεράρχες. Να αποκτήσουμε επιτέλους και μη κρατικά πανεπιστήμια. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα μετάσχει στον θεσμικό διάλογο για την αλλαγή του Συντάγματος, δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψουν τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. «Εξαρτάται τι περιθώρια θα έχουμε για να αλλάξουμε όντως το Σύνταγμα προς το καλύτερο. Δεν θα μπούμε πάντως σε ένα διάλογο αν ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι απλώς να συνυπογράψουμε τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Συντήρηση διπολικού καβγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ»

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Λουίζα Ράζου, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για ψευδεπίγραφα συνθήματα «περί ενίσχυσης της δημοκρατίας» από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπογράμμισε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος κινείται στην κατεύθυνση της παραπέρα ισχυροποίησης εκείνων των θεσμικών επιλογών «οι οποίες κάθε άλλο παρά φιλολαϊκό χαρακτήρα έχουν», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη συζήτηση «μπορεί να αξιοποιηθεί για τη συντήρηση ενός διπολικού καβγά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».