X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Με ασφαλίτικη λογική η αντιμετώπιση των διαμαρτυρόμενων γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από τη ΝΔ

Σε πολιτικό θέμα έχει μετατραπεί η πειθαρχική δίωξη κατά της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία αποφάσισε να δημοσιοποιήσει προ ημερών τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν μεταφέρθηκαν σε πολιτικό επίπεδο, αφού ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός δήλωσε τη στήριξή του στους γιατρούς του νοσοκομείου, με την τοπική της ΝΔ να «απαντάει», δείχνοντας τους εργαζόμενους, αναφέροντας «κατέχομε φωτογραφικό υλικό» από προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εμφανίζονται τρεις από τους γιατρούς που αντέδρασαν στη πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας της παθολογικής,. Για «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και «ιατρικό της ασφάλειας» κάνει λόγο το Μέτωπο Νοσοκομειακών Ιατρών.


Με απειλές και δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες γιατρών του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου η διοίκηση έχει κινήσει πειθαρχική δίωξη κατά της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής, μετά από ανακοίνωσή της, στην οποία καταδείκνυε τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Ακολούθως 15 γιατροί του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια υπέβαλαν τη παραίτησή τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην εκδικητική πρακτική της διοίκησης.

Μαζικές παραιτήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με φόντο τις απειλές της διοίκησης και τις ελλείψεις προσωπικού

«Η έγνοια των διοικούντων είναι η επικοινωνιακή διαχείριση»

Τις εξελίξεις εντός του νοσοκομείου ακολούθησε η γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση ιατρικής στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική κλινική, το ΤΕΠ, το Αναισθησιολογικό», η οποία όπως σημείωνε χαρακτηριστικά «σοβεί εδώ και πολύ καιρό».

Σε σχέση δε, με τις κινήσεις της διοίκησης ο βουλευτής είχε εξαπολύσει δριμεία κριτική, επισημαίνοντας πως «οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, έγιναν με καθυστέρηση, συχνά με αποσπασματικό τρόπο και σίγουρα δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε μια ζωτικής σημασίας κλινική όπως η Παθολογική».

Τέλος υπογράμμιζε ότι «η έγνοια των διοικούντων είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, να μην τρωθεί το γόητρο, να μην αμφισβητηθεί η επάρκεια τους, να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Και έτσι αποφασίστηκε πειθαρχικός έλεγχος για την Ελένη Ιωαννίδου, που όμως, απρόσμενα ίσως, οδήγησε σε μια γενναία κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης 15 μονίμων γιατρών του νοσοκομείου που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους».

Ολόκληρη η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σοβεί εδώ και πολύ καιρό μια σοβαρή κρίση ιατρικής στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική κλινική, το ΤΕΠ, το Αναισθησιολογικό. Αυτή η παρατεινόμενη δυσκολία και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης λόγω πανδημίας, έχει προκαλέσει συσσωρευμένη κόπωση στους υπηρετούντες γιατρούς και υπέρβαση των ψυχοσωματικών τους αντοχών. Οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, έγιναν με καθυστέρηση, συχνά με αποσπασματικό τρόπο και σίγουρα δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε μια ζωτικής σημασίας κλινική όπως η Παθολογική.

Με αυτή η κατάσταση, το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια κάποτε εξαντλούνται. Και η απόγνωση μετατρέπεται σε διαμαρτυρία, αρχικά σε υπηρεσιακό επίπεδο και μετά, όταν η απάντηση είναι μονίμως «εντέλλεσθε», παίρνει και δημόσιο χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς ήταν το «έγκλημα» της Ελένης Ιωαννίδου, διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγου και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Μόνο που η νέα διακυβέρνηση στο ΕΣΥ δεν τα ανέχεται αυτά. Δεν την ενδιαφέρει η ουσία, το αν δηλαδή καλύπτονται αξιοπρεπώς οι ανάγκες των ασθενών και αν τηρείται η νομιμότητα για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Η έγνοια των διοικούντων είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, να μην τρωθεί το γόητρο, να μην αμφισβητηθεί η επάρκεια τους, να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Και έτσι αποφασίστηκε πειθαρχικός έλεγχος για την Ελένη Ιωαννίδου, που όμως, απρόσμενα ίσως, οδήγησε σε μια γενναία κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης 15 μονίμων γιατρών του νοσοκομείου που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Επειδή λοιπόν τα πράγματα είναι σοβαρά και οι αστειότητες περί πολιτικών ή άλλων κινήτρων προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ας σταματήσει τώρα αυτή η επίδειξη αυταρχισμού από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ και ας υπάρξουν άμεσα κινήσεις αντιστροφής του διαλυτικού για τη λειτουργία του νοσοκομείου κλίματος και, κυρίως, δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για οριστική επίλυση των οξυμένων προβλημάτων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό.

«Κατέχομε φωτογραφικό υλικό»

Στον πρώην υπουργό Υγείας, έσπευσε να απαντήσει η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Ρεθύμνου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ευτυχώς για τους πολίτες και για τη δημόσια υγεία, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και οι ψευδαισθήσεις και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Παράλληλα αφού παρέθετε στοιχεία για τη στελέχωση του νοσοκομείου κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημείωνε ότι τα όσα γίνονται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου «αποτελούν αποκλειστικά παράγωγο πολιτικών ή άλλων κινήτρων, προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «επίδειξη αντιπολιτευτικής υστερίας».

Τέλος εν είδη υστερόγραφου η ΝΔ είχε προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω βάζοντας στο κάδρο και την πολιτική ταυτότητα των γιατρών που υπέβαλαν διαμαρτυρόμενοι την παραίτησή τους, φτάνοντας στο σημείο να αναφέρει πως «κατέχομε (έχει δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο) φωτογραφικό υλικό τριών (3) εκ των υπό παραίτηση ιατρών, παρισταμένων σε προεκλογική εκδήλωση του έτους 2019 του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πανηγυρίζοντας για την άρτια στελέχωση του Νοσοκομείου, οι οποίοι, δυο (2) μήνες μετά, διαμαρτύρονταν για την υποστελέχωση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου

Διαβάσαμε με έκπληξη στα ΜΜΕ την ανακοίνωση του κ. Ξανθού και δεν μπορούμε να μην απαντήσομε, καθώς είναι προφανής η διαστρέβλωση των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνης αποτελεί το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νομό μας. Αποτελεί πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα, κάτι που αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε δημόσια παρέμβαση των αρμοδίων φορέων που έχουν την ευθύνη διοίκησης του ιδρύματος. Η Κυβέρνηση, από κοινού με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια και τη Διοίκηση του νοσοκομείου αναπτύσσουν με σοβαρότητα την γενναιότερη προσπάθεια στελέχωσης που διενεργείται στο νοσοκομείο από το μακρινό 2011. Αναπτύσσονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού του Νοσοκομείου, κάτι που αποτελεί και τη μοναδική σταθερή προσέγγιση αντιμετώπισης της υποστελέχωσης. Την ίδια στιγμή, προχωράει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κτιριακού εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, με πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη εγκρίθηκε η μελέτη μιας σύγχρονης νέας πτέρυγας και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ποσού τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ και παράλληλα αναπτύσσεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης των υφιστάμενων χώρων του ιδρύματος έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα άνετο και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό του ιδρύματος. Τέλος αναπτύσσεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να ξεκινήσει σε σταθερή βάση η συζήτηση για ένα νέο Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο.

Ως εκ τούτου ο σεβασμός στο προσωπικό του ιδρύματος είναι δεδομένος. Όμως το Νοσοκομείο δεν είναι κάποιο ημιαυτόνομο προτεκτοράτο, αλλά ένας δημόσιος οργανισμός. Πρακτικές μονομερών ενεργειών, όπως αναφορές περί κλεισίματος κλινικών, πέραν του ότι, σε καμία περίπτωση, δεν έχουν κανένα απολύτως νομικό και διοικητικό υπόβαθρο, ανήκουν σε μια κατηγορία ενεργειών που μας παραπέμπουν στην περίοδο των αγανακτισμένων, τότε που κάποιοι θα καταργούσαν με ένα νόμο και με ένα άρθρο τα μνημόνια και τελικά επέβαλαν στη χώρα τα σκληρότερα μέτρα. Όταν μάλιστα αυτή η συμπεριφορά επικροτείται από τον πρώην Υπουργό Υγείας, υπάρχει ξεκάθαρο ζήτημα αντίληψης και προφανώς και ελλοχεύει πολιτικών κινήτρων.

Ευτυχώς για τους πολίτες και για τη δημόσια υγεία, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και οι ψευδαισθήσεις και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σε ότι αφορά την υποστελέχωση και παρά το γεγονός ότι καθαρά από σεβασμό στη γνώση και στην προσπάθεια του Ρεθεμνιώτη πρώην Υπουργού Υγείας, όλα τα προηγούμενα έτη αρνηθήκαμε πεισματικά να σχολιάσουμε τις ενέργειες ή τις παραλείψεις, που οδήγησαν στο σημερινό πρόβλημα, η σημερινή ανακοίνωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση.

Διαχρονικά προάγουμε πάντα τη συνεργασία σε ότι αφορά το νοσοκομείο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με όρους πλατείας.

Δε θα επιτρέψουμε σε μια μικρή μειοψηφία, που την προεκλογική περίοδο του 2019 συμμετείχε σε κομματικές εκδηλώσεις, χειροκροτώντας την πληρότητα του Νοσοκομείου και λίγους μήνες μετά καλούσαν σε αγωνιστική συστράτευση για τα προβλήματά του, να λοιδορήσουν μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε να κλείσει η παθολογική κλινική, μόλις λύθηκε το ζήτημα με τους αναισθησιολόγους.
Ούτε είναι τυχαίο που για πέντε (5) έτη η, κατά τα αλλά λαλίστατη, διευθύντρια της παθολογικής κλινικής και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ασκούνταν σε ασκήσεις αφωνίας. Όταν μάλιστα για μεγάλο διάστημα έκαναν αντίστοιχες ή και περισσότερες εφημερίες.

Αλλά, έστω ότι, με βάση το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήθεν «καθυστέρησε» οκτώ (8) μήνες, η νέα Κυβέρνηση να εκδώσει μια προκήρυξη, που η προηγούμενη δήθεν «πάγωσε» λόγω εκλογών. Αφού ο χρόνος των εκλογών ορίζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση, γιατί δεν μερίμνησαν να εκδοθεί νωρίτερα η προκήρυξη, πολύ δε, περισσότερο, που ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας, της τότε κυβέρνησης, ήταν βουλευτής Ρεθύμνης; Γιατί δεν έκαναν τίποτα για τον οργανισμό του νοσοκομείου; Και σε τι χρόνο ολοκλήρωνε η προηγούμενη κυβέρνηση τις προκηρύξεις, σε σχέση με την σημερινή, χωρίς να είχε, μάλιστα, και την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας, που χειρίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Τέλος, αν το υπό παραίτηση προσωπικό και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως πιστεύουν ότι μετά από πέντε (5) έτη διακυβέρνησης της χώρας, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου λύθηκε (δήθεν) επί των ημερών τους και μέσα σε λίγους μήνες, δήθεν, καταστρατηγήθηκε από τη Ν.Δ., αυτό σημαίνει ότι, είτε κάτι δεν έκαναν καθόλου καλά, είτε ισχύει η απλή διαπίστωση ότι ακόμα κι’ όταν ετέθη επικεφαλής της Υγείας, ένας έντιμος γιατρός, ένας μαχητικός συνδικαλιστής, που υπηρέτησε το Νοσοκομείο Ρεθύμνης, δεν κατάφερε, να βρει μία μακροπρόθεσμη λύση.

Για να μην κουράσουμε και επειδή τα στοιχεία δεν παραχαράσσονται, αλλά και με δεδομένο ότι οι μόνιμες προσλήψεις αποτελούν το ισχυρότερο ανάχωμα για την υποστελέχωση, ζητήσαμε τα στοιχεία των προσλήψεων – αποχωρήσεων μονίμων γιατρών την τελευταία δεκαετία.

Από τα δεδομένα προκύπτει το εξής:

Ο μέσος όρος προσλήψεων – αποχωρήσεων μονίμων ιατρών την τελευταία δεκαετία, αφήνει με θετικό πρόσημο στο Νοσοκομείο μόλις 2,9 ιατρούς κατ’ έτος. Αυτό είναι και η αιτία του προβλήματος.

Την περίοδο διακυβέρνησης Σύριζα 2015-2019 προστέθηκαν συνολικά έξι (6) γιατροί, με ετήσιο ρυθμό προσλήψεων 1,8%.

Την τελευταία διετία 2020-2021 καταμετρώντας τους γιατρούς που έχουν ήδη προστεθεί στο σύστημα και όχι αυτούς που έχει εκδοθεί το Φ.Ε.Κ. και αναμένονται το επόμενο δίμηνο να τοποθετηθούν, έχουν προστεθεί πέντε (5) γιατροί, χωρίς να αποχωρήσει κάνεις και ως εκ τούτου ο ετήσιος ρυθμός προσλήψεων, σήμερα, ανέρχεται στο 2,5%.

Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσεγγίζει αισθητά υψηλότερο ποσοστό κάλυψης σε μόνιμο προσωπικό. Γίνεται όμως επίσης αντιληπτό ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό, σε χρονικό διάστημα μικρότερο από ένα (1) έτος, το Νοσοκομείο Ρεθύμνης ενισχύθηκε με 11 μόνιμες προσλήψεις ιατρών (για 6 έχει ήδη εκδοθεί το ΦΕΚ και αναμένεται να τοποθετηθούν), 4 ιατρούς (που οι θέσεις είναι υπό κρίση και εκκρεμεί η έκδοση ΦΕΚ), 5 επικουρικούς ιατρούς, 63 προσλήψεις λοιπού και νοσηλευτικού προσωπικού, 5 μόνιμες θέσεις σε λοιπό και νοσηλευτικό προσωπικό και εκκρεμούν 3 τοποθετήσεις ακόμα, ενώ προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ιδρύματος. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις, που μπόρεσαν να συμβάλουν στην άμεση στελέχωση του Ιδρύματος, όπως μετακινήσεις ιατρών από Νοσοκομεία διπλανών Νομών και συνεργασία με ιατρούς με απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να προχωρήσει η επαναπροκήρυξη των άγονων θέσεων σε συνδυασμό με τη μέγιστη κάλυψη των οργανικών κενών και να προχωρήσει ο οργανισμός του νοσοκομείου.

Τέλος, επειδή τα όσα γίνονται στο Νοσοκομείο αποτελούν αποκλειστικά παράγωγο πολιτικών ή άλλων κινήτρων, προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ας σταματήσει τώρα αυτή η επίδειξη αντιπολιτευτικής υστερίας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, λειτουργώντας θεσμικά και αποδίδοντας τουλάχιστον μέρος της ευπρέπειας, που αποδεδειγμένα έχει γίνει δέκτης, κατά την πρόσφατη άσκηση των καθηκόντων του. Ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική και να προχωρήσει ο σχεδιασμός θωράκισης του νοσοκομείου.

Υ.Γ : Κατέχομε (έχει δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο) φωτογραφικό υλικό τριών (3) εκ των υπό παραίτηση ιατρών, παρισταμένων σε προεκλογική εκδήλωση του έτους 2019 του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πανηγυρίζοντας για την άρτια στελέχωση του Νοσοκομείου, οι οποίοι, δύο (2) μήνες μετά, διαμαρτύρονταν για την υποστελέχωση (!).

Κατά τα άλλα, ας μην γίνεται λόγος περί πολιτικών ή άλλων κινήτρων.

Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και «ιατρικό της ασφάλειας»

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ με αφορμή την ανακοίνωση εξαπέλυσαν οι γιατροί, με την ανακοίνωση του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών να τονίζει πως «φαίνεται ότι κάποιοι ζήλεψαν τη “δόξα” του Μανιαδάκη και της έκδοσης πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων». Συμπληρώνει μάλιστα ότι «αν κάποιος δεν ήξερε ότι εκδόθηκε την 22η Ιανουαρίου 2021, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι γράφτηκε μισό αιώνα πριν και παραπάνω. Και όχι στις μέρες μας, που:

 • Η πολιτική ή/και συνδικαλιστική δράση ιατρών του ΕΣΥ δεν αποτελεί ψόγο, ούτε πειθαρχικό ή άλλο παράπτωμα.
 • Δεν απαγορεύεται η συμμετοχή ιατρών ΕΣΥ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις κομμάτων.
 • Δεν είναι δυνατόν η παρουσία σε προεκλογική συγκέντρωση κόμματος, να αφαιρεί από οποιονδήποτε το δικαίωμα στην κριτική, στην κινητοποίηση και στον αγώνα».

Ακόμη τονίζει πως μετά την ανασύσταση του «Σπουδαστικού της Ασφάλειας», κάποιοι ονειρεύονται και την σύσταση ειδικού «Ιατρικού της Ασφάλειας» που θα εγκαλεί ή θα καλεί κατά περίπτωση τους ιατρούς του ΕΣΥ “διά υπόθεσιν τους”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών

Φαίνεται ότι κάποιοι ζήλεψαν τη «δόξα» του Μανιαδάκη και της έκδοσης πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων!
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η αναφορά (με μορφή υστερόγραφου) στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης, δηλαδή της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, προς τρεις γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου:

«Υ.Γ : Κατέχομε (…) φωτογραφικό υλικό τριών (3) εκ των υπό παραίτηση ιατρών, παρισταμένων σε προεκλογική εκδήλωση του έτους 2019 του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…».

Αν κάποιος δεν ήξερε ότι εκδόθηκε την 22η Ιανουαρίου 2021, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι γράφτηκε μισό αιώνα πριν και παραπάνω. Και όχι στις μέρες μας, που:

 • Η πολιτική ή/και συνδικαλιστική δράση ιατρών του ΕΣΥ δεν αποτελεί ψόγο, ούτε πειθαρχικό ή άλλο παράπτωμα.
 • Δεν απαγορεύεται η συμμετοχή ιατρών ΕΣΥ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις κομμάτων.
 • Δεν είναι δυνατόν η παρουσία σε προεκλογική συγκέντρωση κόμματος, να αφαιρεί από οποιονδήποτε το δικαίωμα στην κριτική, στην κινητοποίηση και στον αγώνα.

Μπορούμε ν΄ αναρωτηθούμε σκωπτικά αν το ρετσινόλαδο θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, και να το προσπεράσουμε. Όμως, όχι!

Ως εδώ! Μάλλον μετά την ανασύσταση του «Σπουδαστικού της Ασφάλειας», κάποιοι ονειρεύονται και την σύσταση ειδικού «Ιατρικού της Ασφάλειας» που θα εγκαλεί ή θα καλεί κατά περίπτωση τους ιατρούς του ΕΣΥ «διά υπόθεσιν τους».
Καλούμε την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις Γιατρών, τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδηλώσουν την καταδίκη τους στην πρωτοφανή ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης.

 • Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, και τις λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν απερίφραστα.
 • Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν άμεσα και με σαφήνεια, αν επιδοκιμάζουν τέτοιες πρακτικές.
 • Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες ν΄ αναλογιστούν το δρόμο που κάποιοι πορεύονται.

Ως εδώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ η οποία δείχνει τόσο τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ όσο όμως και του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η αντιδραστική αυτή πολιτική της ΝΔ έχει ισχυρά ερείσματα στην πολιτική της προκάτοχης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που με αριστερό μανδύα ακολούθησε τον ευρωμονόδρομο, επέβαλε το 3ο Μνημόνιο και εξάγνισε όλες τις αντιλαϊκές συνθήκες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ που επιτάσσουν: συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της Υγείας, εισαγωγή των ιδιωτικο-οικονομκών κριτηρίων στη λειτουργία του , κατάργηση των διορισμών μονίμων, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχολισιμότητας και συνολικότερα εμπορευματοποίηση της υγείας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την αντιδραστική πολιτική της πλήρους απαξίωσης των λαϊκών αναγκών για υγειονομική προστασία που τηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τα βάρβαρα μέτρα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, της αδιοριστίας και της έλλειψης των αναγκαίων κλινικών ΜΕΘ, αλλά και της συνακόλουθης ενίσχυσης των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας.

Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική από τη μια απαξιώνει εντελώς τις ανάγκες του λαού για περίθαλψη και από την άλλη δημιουργεί ένα ασφυκτικό εργασιακό καθεστώς για τους «ήρωες» γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους λοιπούς εργαζομένους, που καλούνται, με έναν τεράστιο φόρτο εργασίας, με εξαντλητικά ωράρια, να «μπαλώσουν» τα δυσαναπλήρωτα κενά των υποστελεχωμένων κλινικών.

Στη βάση αυτή, στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, δεκαπέντε (15) γιατροί υπέβαλαν αιτήσεις παραίτησης, διαμαρτυρόμενοι για το ασφυκτικό καθεστώς των εξαντλητικών εφημεριών και γενικότερα των εξουθενωτικών εργασιακών ωραρίων που ακυρώνουν τις βασικές προϋποθέσεις της υπεύθυνης άσκησης του έργου τους .Οι αιτήσεις παραίτησης των γιατρών(14 στην παθολογική κλινική και 1 στην παιδιατρική) ακολούθησαν μετά την άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της μείωσης των εφημεριών και της συνακόλουθης πρόσληψης του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν παίρνει τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής θωράκισης του λαού έναντι του κορωνοϊού, ενισχύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας, στελεχώνοντας τα νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό σε όλους του τομείς(30.000) και δημιουργώντας τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ(3.000), αλλά επιπλέον μειώνει τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία(17%), εν μέσω πανδημίας, και χαρίζει πλουσιοπάροχα τεράστια ποσά στους κλινικάρχες, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την στόχευσή της για πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πρόκειται για μια πολιτική απαξίωσης των λαϊκών αναγκών για περίθαλψη που παίρνει δραματικές διαστάσεις αυτή την περίοδο της επίθεσης του κορωνοϊού, και συγχρόνως δείχνει τις απώτερες πολιτικές στοχεύσεις της δεξιάς κυβέρνησης για ισοπέδωση των δικαιωμάτων του λαού για υγεία, περίθαλψη, πρόνοια, ασφάλιση και για συνακόλουθη φίμωση του λαϊκού κινήματος.

Ωστόσο, η αντιδραστική αυτή πολιτική της ΝΔ έχει ισχυρά ερείσματα στην πολιτική της προκάτοχης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που με αριστερό μανδύα ακολούθησε τον ευρωμονόδρομο, επέβαλε το 3ο Μνημόνιο και εξάγνισε όλες τις αντιλαϊκές συνθήκες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ που επιτάσσουν: συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της Υγείας, εισαγωγή των ιδιωτικο-οικονομκών κριτηρίων στη λειτουργία του , κατάργηση των διορισμών μονίμων, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχολισιμότητας και συνολικότερα εμπορευματοποίηση της υγείας. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ- που και σήμερα, ουσιαστικά, καταθέτει «υπεύθυνες» προτάσεις συνδιαχείρισης της υγειονομικής κρίση, ζητώντας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δεχτεί την πρότασή του για «Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής!»- και από τη θέση της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης βάζει πλάτη σε μια καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα πολιτική .Μια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, την οποία ανοιχτά και χωρίς «αριστερά» πρόσημα στηρίξαν και στηρίζουν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικώς όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Με γνώμονα αυτήν την αλήθεια, οφείλουν όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, γιατροί, νοσηλευτές και όλοι οι υπάλληλοι να ενωθούν στο σωματείο τους, να αντισταθούν στα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα, χωρίς αυταπάτες για «υπεύθυνη» διαχείριση της υγειονομικής και εν γένει καπιταλιστικής κρίσης. Γιατί η μόνη υπεύθυνη στάση είναι αυτή της ριζικής άρνησης των αιτίων που παράγουν το πρόβλημα και της μαζικής, ενωτικής και ανυποχώρητης πάλης ενάντια στις πολιτικές που εδραιώνουν και ισχυροποιούν αυτά τα αίτια.

 • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΓΚΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΤΗΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΣΥ
 • ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΦΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
 • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις