Με λουκέτο απειλούνται από τις αρχές του 2020 τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και η Παροχή Συσσιτίου, συνολικά 280 δομές που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. «Διαφαίνεται πως αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην παραταθεί η λειτουργία των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών, γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο των 280 δομών στήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες καλύπτουν τις βασικές ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας σε τρόφιμα και φάρμακα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Δημήτρης Κνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, όλες οι υπόλοιπες δομές έχουν πάρει τριετή παράταση, μέχρι το 2023, σε αντίθεση με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και την Παροχή Συσσιτίου «δίχως καμία αξιολόγηση ότι δεν λειτουργούν σωστά ή ότι οι δείκτες φτώχειας έχουν μειωθεί αισθητά ώστε να μην είναι πλέον αναγκαία η παροχή από κάποιον δήμο». Μάλιστα, επιρρίπτει στην προηγούμενη κυβέρνηση ευθύνες για αυτό.  «Διαφαίνεται πως αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην παραταθεί η λειτουργία των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών, γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο των 280 δομών στήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες καλύπτουν τις βασικές ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας σε τρόφιμα και φάρμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς της, η αν. τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, κάνει λόγο για διαδικασίες παράτασης που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και καλεί την τωρινή κυβέρνηση να τις ολοκληρώσει. «Απομένει λοιπόν να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τη σημερινή κυβέρνηση, την οποία και καλούμε να το πράξει ώστε να χρηματοδοτηθούν μέχρι το 2023 οι τρεις δομές φτώχειας».

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τη νέα υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, ενώ για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Για το θέμα των δομών έχει ήδη ενημερωθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα το θέσει σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Θεανώς Φωτίου 

«Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και τα κοινωνικά συσσίτια περιλαμβάνονταν στις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας που συγχρηματοδοτούσε το ΕΣΠΑ 2007-13 και οι οποίες έληξαν πλήρως στις 30/9/2015.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δώσει παράταση στη λειτουργία των δομών χρηματοδοτώντας τις από εθνικούς πόρους, δαπανώντας από τον προϋπολογισμό του Υπ. Εργασίας 6.379.974 ευρώ μέχρι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Πράγματι, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εντάξει τις δομές φτώχειας στο ΕΣΠΑ 2014-20.

Από τις αρχές του 2019, το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, πρότεινε τη συνέχιση αυτών των δομών για τρία χρόνια μετά τη λήξη τους, διότι υπήρχαν αναπορρόφητοι πόροι στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) που χρηματοδοτούν αυτές τις δομές.  Το Υπουργείο Οικονομίας ξεκίνησε τη διαδικασία για την παράταση λειτουργίας των δομών που απαιτεί συνεργασία των 13 Περιφερειών και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Απομένει λοιπόν να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τη σημερινή κυβέρνηση, την οποία και καλούμε να το πράξει ώστε να χρηματοδοτηθούν μέχρι το 2023 οι τρεις δομές φτώχειας».